Læserbrev

Selvvalgte kunstneres konstante klynk skal ikke honoreres med offentlige midler

Yderst vokale kunstnere kalder nu som altid på flere penge. Men staten skal ikke holde hånden under kulturen, for politikerne er ikke de rigtige til at vurdere kunst og kultur, skriver Simon Fendinge og Line Brændgaard Christensen fra Liberal Alliances Ungdom i dette debatindlæg
Debat
11. maj 2020

De seneste uger har der været voldsom kritik af Joy Mogensens yndlingsalbum, Absolute Music 2, og af kulturministeren selv. Vi mener ikke, at ministerens yndlingsalbum er et problem. Vi elsker også Absolute Music 2, selv om Hits For Kids er mere vores generation.

Problemet ligger derimod i hendes pludselige opråb for massiv tilførsel af kapital til kulturen – en branche, der med få undtagelser ikke er nødvendig for genrejsningen.

Staten skal ikke holde hånden under kulturen, og da slet ikke under få udvalgte projekter på bekostning af andre.

Hvert eneste minut af vores levetid har yderst vokale kunstnere kaldt på flere penge og et stærkere levegrundlag, for som bekendt bliver de sjældent tilgodeset. Men vi har Mads Langer, der i 2018 kun kunne udbetale seks millioner kroner i løn til sig selv. Der er også de filmkunstnere, der nøjes med 2,7 milliarder i filmstøtte mellem 2019 og 2023.

Og DR, der tog til takke med 4,2 milliarder, som der blev lavet såkaldt public service for på DR i 2016. Alle må de være på sultens rand. Nok er det hårdt at være iværksætter, men det er ikke halvt så hårdt som det at være selvbestaltet installationskunstner.

Selv hvis man mener, at kulturen er på gravens rand, bør man stadig overveje, om pengene skal uddeles politisk. Er politikere de rigtige til at vurdere kultur og kunst? Og selv hvis de er det, ender det så ikke blot med, at de institutioner, der har pengene, giver dem til lobbyisterne, der har en unik ekspertise i at have snablen i offentlige puljer og tilskud?

Vi bør tage et opgør med selvvalgte kunstneres konstante offergørelse. Og selv hvis man synes Mads Langer, dokusoap-instruktører og panfløjteinstallationskunstnere skulle have det hårdt, er det så politikerne, lobbyisterne og de største institutioner, der skal fordele penge til dem? Det mener vi ikke. Hvad folk kan lide og støtter af kunst, skal være et personligt valg – ikke et politisk.

Af Simon Fendinge, politisk formand i Liberal Alliance Ungdom og Line Brændgaard Christensen, kultur- og ligestillingsordfører i Liberal Alliances Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Når alt kommer til alt, er kulturen det blivende, det kontinuerlige og det grundlæggende i et samfund og en civilisation. Det er nøglen til forståelse af tidligere tider og andre kulturer og samfund, og det er samtidig et dybfølt behov i mennesker, som i tidens løb har vist sig langt at overtrumfe behovet for mad i munden og tøj på kroppen, når galt skal være.
Derimod er den evige jagt på penge og forbrug en flugt fra den simple omtanke, oplevelse og udvikling, som mennesker kan gennemgå, hvis de tør.

June Beltoft, Peter Nissen, Mikkel Zess, Herdis Weins, Per Klüver, Naja Abelsen, Dorte Sørensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Selvvalgte politikerhåbs evindelige skribleskvulp skal ikke belønnes med offentlig opmærksomhed

June Beltoft, Peter Nissen, Sonja Rosdahl, Mikkel Zess, Herdis Weins, Stella Nielsen, Ebbe Overbye, Hans Larsen, Svend-Erik Runberg, Per Klüver, Ib Gram-Jensen, Naja Abelsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Gud jeg må have sovet i timen. Jeg trorde LA havde lukket butikken for længst. Eller er det partistøtten der holder dem kunstigt i live?

https://www.liberalalliance.dk/wp-content/uploads/2019/06/Underskrevet-r...

June Beltoft, Mikkel Zess, Herdis Weins, Stella Nielsen, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg, Per Klüver, Ib Gram-Jensen, Naja Abelsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De stakler har vist haft for travle forældre, der aldrig havde tid til at gå på museum, læse en godnathistorie eller tage børnene med i biffen.

Ak ja, det er den rene elendighed.

June Beltoft, Sonja Rosdahl, Mikkel Zess, Herdis Weins, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg, Per Klüver, Naja Abelsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Maia Aarskov

Beton er og bli'r beton.

Herdis Weins, Steffen Gliese og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Citat fra "Historiens nytte" (Poul Duedal):
"Da en britisk general under Anden Verdenskrig foreslog, at man flyttede hele kulturbudgettet over til Krigsministeriet, svarede premierminister Winston Churchill:
"Men hvad kæmper vi så for?"
Kære unge liberablende rindalister: FØJ!

Peter Nissen, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Indlægget er først og fremmest præget af mangel på viden, især historisk viden. Før staten trådte til med kulturstøtte, var det fyrster og mæcener der finansierede kunst og kultur.

Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Herdis Weins, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar