Læserbrev

Socialdemokratiet bør udvikle en ny og mere ambitiøs udviklingspolitik til den nye tid

Socialdemokratiet bør gå forrest og starte diskussionen om en højere udviklingsbistand. Der bør gives flere penge til udviklingslandene, og kreative regnemetoder bør ændres – især nu, hvor klimamålene også skal nås, skriver Hardy Hansen og Kjeld Aakjær i dette debatindlæg
22. maj 2020

De politiske partier er blevet mere centralstyrede i Danmark, derfor er det vigtigt for demokratiet, at der foregår en engagerende diskussion i samfundet. Socialdemokratiet bør være et eksempel til efterfølgelse og starte en medlemsdiskussion om Danmarks fremtidige klima- og udviklingspolitik.

Midt i en coronatid sker der politiske udviklinger i verdenssamfundet, som ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed. FN’s generalsekretær António Guterres har den 23. marts 2020 opfordret verdenssamfundet til en global våbenhvile mellem stridende parter for i stedet at koncentrere kræfterne om bekæmpelsen af coronavirus.

Specielt er han bekymret for, hvordan udviklingslandene og deres befolkninger kommer igennem denne pandemi. Han opfordrer til internationalt lederskab, der kan føre verdenssamfundet forsvarligt gennem krisen ved en menneskelig, social økonomisk politik.

Man må tage appellen fra FN’s generalsekretær alvorligt.

International solidaritet har altid været en del af Socialdemokratiets principper, det skal det fortsat være. Derfor må det tage ansvar for, at Danmarks udviklingsbidrag kommer op på én procent af BNP, som den var før Anders Fogh Rasmussen fik regeringsmagten.

Desuden skal OECD’s regnemetode, der inddrager humanitær hjælp, katastrofehjælp, FN’s fredsindsatser og flygtningeudgifter som del af udviklingsstøtten, ændres. Den regnemetode er årsagen til, at Danmarks udviklingshjælp i øjeblikket er den laveste, den har været i over 30 år.

Udviklingsministeren skal have de fornødne økonomiske midler til at løse sine opgaver forsvarligt, så han kan leve op til sit adelsmærke som ’solidaritetsminister’. Det har han ikke i dag. Og hvis udviklingshjælpen også skal bruges til opfyldelsen af klimamålene, bliver der ikke meget tilbage af de næsten 17 milliarder kroner, der er bevilget til udviklingshjælpen.

Nu skal vi have en åben medlemsdiskussion i Socialdemokratiet og dernæst i samfundet om klima- og udviklingspolitikken. Kort sagt skal der formuleres en helt ny dansk udviklingspolitik i lyset af den nye verdenssituation, og det skal diskuteres, hvorledes den danske regering kan leve op til appellen fra FN om at tage nyt lederskab i denne urolige verden.

Hardy Hansen er tidl. forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark og Kjeld Aakjær er international konsulent

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jes Enevoldsen

Når udviklingshjælpen er "den laveste i 30 år", er der nok en grund til det. SD-regeringen er modstander af solidarisk at tage sin del af bådflygtninge, tage ISIS børn hjem, tage sin del af forældreløse flygtningebørn fra græske lejre, sende Corona-hjælp til Italien, tage et rimeligt antal konventionsflygtninge, hjælpe Sydeuropa økonomisk i den nuværende krise,.....
"International solidaritet har altid været en del af Socialdemokratiets principper". Det er da muligt, men at tro på, at SD anno 2020 overhovedet kan huske hvad international solidaritet vil sige er mildest talt naivt. Hvis I vil fremme de udmærkede synspunkter, er det vist på tide at skifte parti.
Den diskussion kommer aldrig mere i SD.