Klumme

Det er svært at føle sig fri, selv nu hvor dørene til livet slås op igen

Man behøver ikke et ydre fængsel, for ufriheden er iboende i mennesket, og det selvskabte fangenskab er medfødt. Derfor var det let at adlyde coronareglerne, og derfor er det nu som altid svært at føle sig fri, skriver sceneinstruktør Katrine Wiedemann i denne klumme
Debat
28. maj 2020

I de her dage tænker jeg på et digt af den finlandssvenske digter Edith Södergran, som døde i 1923. Digtet beskriver så rammende den følelse, der hersker over hele landet. Det handler om at holde livsudfoldelse tilbage.

»Jeg, min egen fange, siger:
Livet er ikke foråret, klædt i lysegrønt fløjl,
eller det kærtegn man sjældent får,
livet er ikke en beslutning om at gå
eller to hvide arme der holder en tilbage
Livet er den trange ring som holder os fangne,
den usynlige kreds vi aldrig overtræder.
Livet er den nære lykke som går os forbi,
og tusind skridt vi ikke formår at tage.(...)
Livet er at være en fremmed for sig selv,
og en ny maske for hver anden som kommer.
Livet er at omgås skødesløst med sin egen lykke,
og støde det enestående øjeblik fra sig,
livet er at tro sig svag og ikke turde.«

Edith Södergran vidste det: Ufriheden er iboende i mennesket. Man behøver ikke et ydre fængsel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Så sandt, så sandt!

Johnny Werngreen

Du kan da ikke generalisere dine personlige ontologiske refleksioner til at gælde alle. Jeg er sikker på, at nogle vil nikke indforstået til din beskrivelse, men den virkelighed, jeg for eksempel har oplevet, har været én stor hyldest til livets mangfoldighed af muligheder - billedet er nærmest modsat, lidt ligesom mælkebøtten der bryder gennem asfalten.

Steffen Gliese

Jeg har det udmærket med et reflekteret liv uden for megen udenoms aktivitet i denne tid. Lige så glad jeg er for at folde mig ud i selskaber og at rejse, ligeså tilfreds er jeg med nu ikke at gøre det, men i stedet gøre ting hjemme.