Læserbrev

Tag på skovtur nøgen: Det skal være varmt i vejret og helst ingen blæst

På grund af coronavirussen er der stor efterspørgsel på danske naturoplevelser denne sommer. Derfor vil jeg foreslå en nøgenvandretur. Det virker måske skræmmende, men alle bør mærke naturen mod huden uden indpakning, det er ret fantastisk, skriver formand i Danske Naturister, Torben Larsen, i dette debatindlæg
Når du vandrer nøgen, fornemmer du et ligeværd med naturen –nøgen og sårbar som du selv, skriver Torben Larsen i dette læserbrev.

Når du vandrer nøgen, fornemmer du et ligeværd med naturen –nøgen og sårbar som du selv, skriver Torben Larsen i dette læserbrev.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat
22. maj 2020

Naturstyrelsen oplyser, at der nu er blevet åbnet for fri teltning i mere end 275 af de danske statsskove. Initiativet kommer som følge af, at mange danskere har skullet ændre deres ferieplaner på grund af coronavirussen. Der efterspørges nu gode oplevelser i den danske natur.

Men i listen over tilbud har man desværre glemt at nævne muligheden for at vandre nøgen i skoven. Naturstyrelsen har allerede tilbage i 2016 givet tilladelse til at færdes uden en trevl i de danske statsskove.

For os naturister er nøgenhed en livsstil, som giver os så stor en glæde at praktisere, at vi gerne anbefaler den til anderledes tænkende. Men nu vil det jo nok være en voldsom udfordring for de fleste at vandre rundt i skoven uden tøj på kroppen. Dels er nøgenhed i manges bevidsthed uløseligt knyttet sammen med seksualitet og noget privat, man ikke deler med fremmede, og dels ønsker man ikke at vise sig nøgen for andre, hvis man har et anstrengt forhold til sin krop.

Men nøgenvandringer kan være et skridt på vejen til at gøre op med koblingen mellem nøgenhed og sex og med reklameindustriens photoshoppede modeller og det fordrejede syn på kroppen, der har gjort, at den halve befolkning nu må trækkes med en kropslig mindreværdsfølelse. Vi skal have accepten af den naturlige krop tilbage.

Så her er en kort vejledning til dig, der vil prøve en nøgen vandretur:

Find en statsskov i nærheden, og gå gerne et par stykker sammen for tryghedens skyld. Det skal være varmt i vejret og helst ingen blæst. Medbring en lille taske med fornødenheder: Vand, kort over skoven og mobiltelefon. Sidstnævnte bliver i tasken, den er kun med til en eventuel nødsituation. Gå stille, og fokuser på naturen omkring dig og dens lyde. Fornem skovbunden under dine fødder og brisen på din krop. Huden er dit største sanseorgan, giv den lov til at sanse uden at være hæmmet af indpakning.

Den intense følelse af frihed og samhørighed med omgivelserne er ubeskrivelig. Du fornemmer et ligeværd med naturen – nøgen og sårbar som du selv. Og frygt ikke, støder I på ’tekstilere’ i skoven, vil I blive mødt med et smil og en frisk bemærkning. Det er min erfaring som nøgenvandrer gennem fire år.

God tur.

Torben Larsen er formand i Danske Naturister

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Jensen

Det lyder faktisk som en god oplevelse, men en oplevelse jeg desværre ikke tør give mig selv. Desværre, fordi, det burde være naturligt at være nøgen, og desværre, fordi det slet ikke føles naturligt at vise mig nøgen for tilfældige mennesker i en skov.

Skal det praktiseres, skal det nok organiseres som man gør ved strandene. Hvis et område er afset til nøgenhed, vil det føles mindre farligt, og tøjmenneskene kan holde sig på sikker afstand, hvis det er det de/vi vil.

Carsten Svendsen

Efter den milde vinter myldrer det med skovflåt.
Jeg er i øvrigt tilhænger af "afpornoficering" af den nøgne/naturlige krop.

Kim Houmøller

Myg og flåter kan kun bifalde forslaget.

Flemming Berger, Lillian Larsen, Mikkel Zess og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg var faktisk ikke klar over, at det var tilladt at daske nøjen rundt i landets sjove - og egentlig finder jeg det også en kende ... underligt. Ikke at det overskrider min personlige grænse, og der er næppe heller nøgne menesker nok til, at man decideret risikerer at blive antastet af frit svingende kønsorganer i en uendelighed. Jeg tænker bare, om der ikke er så tilstrækkelig mange, hvis personlige grænse faktisk overskrides, at det kunne være på sin plads med afgrænsede områder eller måske ... små listige nøgenskove?

Anders Sørensen

*Skove - ikke sjove. Eller måske sjove skove ...?

Torben Larsen

Ja, som Erik skriver, burde det være naturligt at færdes nøgen, og når det ikke er, skyldes det netop den fordom om koblingen mellem nøgenhed og sex, som Danske Naturister så indædt kæmper imod. Af samme grund skal vi heller ikke indhegnes i reservater, det være sig på strande eller i skove, og dermed signalere, at nøgne mennesker er noget fordækt, som ingen har godt af at se på. Tværtimod skal vi vise omverdenen, at naturlig nøgenhed (i modsætning til den seksuelle) er ganske ufarlig, og at den nøgne krop ikke er noget at skamme sig over. Kun på den måde kan vi lykkes med at sætte kroppen fri!

Anders Sørensen

Ingen tvivl om, at nøgenhed er helt naturligt. Så hvorfor undlade at handle nøgen i føtex?

Ole Falstoft

Nøgenhed er naturlig, men vi mennesker er det ikke, det er 'problemet'

Ole Falstoft

Mennesker er ikke naturlige de er 'kulturlige'

Torben Larsen

Der er et spring mellem at være naturligt nøgen i naturen og så handle nøgen i Føtex. Ikke at det sidste burde være et problem, men tiden er ikke moden til det. Indkøbssituationen ville blive opfattet så aparte, at folk nærmest pr. refleksion ville tilkalde politiet - ene og alene, fordi de ikke er vant til synet. Mødet med en så anderledes adfærd vil alarmere de fleste; ikke fordi de har et rationelt argument mod nøgenheden, men fordi fordommen ligger så dybt i folk, at de reagerer impulsivt.
Hvis flere mennesker regelmæssigt over tid dristede sig til at færdes uden en trevl på kroppen i det offentlige rum, ville nøgenheden blive en vane for omgivelserne. Når man først har konstateret, at de formastelige ikke har skjulte dagsordener eller ondt i sinde, vil man kunne slappe af. Resten er kun en tilvænningssag!