Kommentar

Bo-Vita: Genhusning af Mjølnerparkens beboere følger reglerne. Det har vi dokumenteret

Information påstår, at Københavns Kommune gennem »mere end et år« har efterlyst et notat fra Bo-Vita, der viser, at planen om at flytte beboerne ud af Mjølnerparken er lovlig. Men det er forkert. Bo-Vita har fremsendt dokumenterne, skriver formand for Bo-Vita i dette debatindlæg
Information påstår, at Københavns Kommune gennem »mere end et år« har efterlyst et notat fra Bo-Vita, der viser, at planen om at flytte beboerne ud af Mjølnerparken er lovlig. Men det er forkert. Bo-Vita har fremsendt dokumenterne, skriver formand for Bo-Vita i dette debatindlæg

Sarah Hartvigsen Juncker

Debat
29. juni 2020

Som formand for Bo-Vita, Mjølnerparkens almene boligselskab, føler jeg mig nødsaget til at gå i rette med de falske påstande, som Information bringer i artiklen »Boligministeriet giver ikke klar opbakning til at flytte beboere ud af Mjølnerparken« i avisen den 10. juni.

Det er ganske enkelt forkert, når det helt centralt for artiklen påstås, at Københavns Kommune gennem »mere end et år« har efterlyst et notat fra Bo-Vita, der beskriver det juridiske grundlag for genhusningen af Mjølnerparkens beboere i forbindelse med den fysiske helhedsplan for området.

Dette har Bo-Vita fremsendt, hvilket Københavns Kommune også selv har kvitteret for på styregruppemøder om Mjølnerparkens udviklingsplan.

Helt konkret har Københavns Kommune senest bedt Bo-Vita om en redegørelse for rammerne for genhusningen i Mjølnerparken. Dette fremsender Bo-Vita, og den 7. maj 2019 kvitterer kommunen for modtagelsen på et styregruppemøde.

Senere har Bo-Vita sammen med Landsbyggefonden også udarbejdet et notat, der godtgør, at der kan genhuses efter den fysiske helhedsplan fra 2015 og ikke efter udviklingsplanen, der blev godkendt i 2019. Dette bekræfter Københavns Kommune også modtagelsen af på sit styregruppemøde den 19. februar 2020.

Her konkluderes det i øvrigt, at »der er modtaget notat fra Bo-Vita den 10. januar 2020, og Københavns Kommune afventer på nuværende tidspunkt ikke yderligere redegørelse vedrørende genhusning«.

Med det på plads kan vi komme videre til det, artiklen i Information vel egentligt drejer sig om.

Genhusning følger helhedsplan

Den 24. april 2020 modtager Bo-Vita en kopi af Boligministeriets svar på kommunens spørgsmål om regelsættet for genhusning i Mjølnerparken. Bo-Vita svarer omgående kommunen tilbage, at svaret efter Bo-Vitas forståelse klart understøtter det, parterne også er blevet enige om i den fælles udarbejdede udviklingsplan, nemlig at genhusning skal ske efter reglerne om genhusning ved renovering.

Hertil har Bo-Vita den 8. juni 2020 fremsendt et notat til Københavns Kommune med vores advokaters vurdering af sagen. Vurderingen er ganske klar – genhusningen kan ske efter reglerne i den fysiske helhedsplan.

Derfor er det simpelthen ikke i overensstemmelse med sandheden, når Information skriver, at Københavns Kommune har »ventet mere end et år« på et notat fra Bo-Vita. Alle notater er fremsendt relativt kort tid efter, at anmodningen fra kommunen er modtaget. Det dokumenteres til fulde gennem referaterne fra de fælles styregruppemøder.

Lad mig understrege, at spørgsmålet om genhusningen absolut er kompliceret. Og den kommende genhusning i Mjølnerparken er endnu mere kompliceret, da Mjølnerparken både er omfattet af den fysiske helhedsplan fra 2015, som beboerne selv har vedtaget, parallelsamfundspakkens lovkrav fra 2018 samt den fælles udviklingsplan for Mjølnerparken, som blev godkendt af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation den 20. juni 2019.

Kommunen har et ansvar

Det er meget vigtigt for Bo-Vita at understrege, at genhusningen sker i overensstemmelse med reglerne, og at vi følger gældende lovgivning. Af udviklingsplanen for Mjølnerparken, som sidenhen er godkendt af boligministeren, fremgår det tydeligt, at genhusning skal ske efter reglerne i renoveringsplanen.

Dette er fuldt ud i overensstemmelse med formålet i Folketingets parallelsamfundspakke, som handler om at ændre beboersammensætningen i områder som Mjølnerparken – for at skabe et trygt og blandet miljø, så Mjølnerparken kan blive en helt almindelig del af København.

Derfor undrer det mig gevaldigt, at teknik- og miljøborgmester Nina Hedeager Olsen (Ø) i Informations artikel fralægger sig ansvaret for Mjølnerparkens udvikling. Københavns Kommune har selv været med til at lave udviklingsplanen for Mjølnerparken, som har bred opbakning i Borgerrepræsentationen. Så hvordan Nina Hedeager Olsen kan mene, at kommunen ikke er en part i sagen, er mig en gåde. Tværtimod er Københavns Kommune en enormt væsentlig part i denne sag.

Forvirringen til trods, så vil jeg gerne understrege, at jeg selv og Bo-Vita er glade for samarbejdet med Københavns Kommune om at udvikle Mjølnerparken til at blive en tryg og blandet bydel. Og kommunen er til enhver tid hjertens velkommen til at rette henvendelse, hvis de har spørgsmål eller andet – så skal Bo-Vita med glæde finde de nødvendige svar.

Jan Hyttel er formand for boligselskabet Bo-Vita

Kommentar fra indlandsredaktionen:

Forløbet er – som tidligere beskrevet i Information – således: Københavns Kommune beder i marts 2019 Bo-Vita om et notat, der skal vise, »at det er legalt at genhuse efter renoveringens juridiske ramme, selv om der er indgået aftale om en udviklingsplan og betinget købsaftale« – altså den form for genhusning, som Bo-Vita har valgt. Bo-Vita stiller kommunen i udsigt, at Landsbyggefonden vil udarbejde notatet.

Men selv om kommunen rykker adskillige gange, får den aldrig det lovede notat fra Landsbyggefonden. I stedet får kommunen i januar 2020 et brev fra Bo-Vita, hvor boligselskabet redegør for sin vurdering samt nogle generelle materialer om genhusning, som er hentet på nettet.

Det fremsendte gav ikke kommunen den fornødne sikkerhed, hvilket afspejles i, at kommunen i februar 2020 fandt det nødvendigt at rette henvendelse til Boligministeriet om problematikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke Bo-Vita ihærdighed for at frasælge nogle boligblokke og endda den hvor et ældrekollektiv har til huse. Ligeledes er der kommet flere studerende osv. Hvorfor ikke fortsætte denne udvikling sammen med beboerne.

Hvorfor ikke forsøge at få afmonteret den tåbelige politiske beslutning om at frasælge og nedrive, hvis der bor for mange med ikke-vestlig oprindelse (så er det lige meget om de har en lang uddannelse i beskæftigelse eller ikke) Det er da tåbeligt at formindske de få boliger folk med lavindkomst har råd at bo i.