Læserbrev

En bøn til hans majestæt om at følge disse tre klimabud, og blive hele Danmarks klimakonge

Tænk hvis vi kunne få et kongehus, bestående af foregangsmænd og -kvinder i klimakampen. Som lever bæredygtigt og viser resten af Danmark, at de tager klimakampen alvorligt. Det ville være fantastisk, skriver studerende Tyra Møll-Holst i dette debatindlæg
Debat
5. juni 2020

Kære Kronprins Frederik

Tør De stå i spidsen for at omvælte kongehuset til at være absolut bæredygtigt og krones som verdens første klimakonge?

Det kan virke som en omfattende, uoverskuelig og oppustet titel. Men om ikke andet står vi i en tid, hvor klimaet har brug for loyale soldater, og samtidig i en tid, hvor befolkningen har brug for en retfærdiggørelse af kongehusets eksistens. Disse to problematikker kan blive hinandens redning.

Forleden viste De Deres mod og anerkendte, at klimaopvarmningen er forårsaget af menneskets adfærd og organiseringen af vores samfund. Men i Deres tale skubbede De ansvaret fra Dem og gav politikerne den tunge rygsæk med opfordringen om en omprioritering. En let måde at politisere en krise.

I stedet for vil jeg opfordre Dem til at tage stafetten i egen hånd og vende blikket indad mod kongehusets navle. De skal gøre kongehuset til frontløber for en klimavenlig fremtid.

Jeg har udtænkt tre indgreb, som De kan tage udgangspunkt i:

1. Kongehuset skal være drevet af bæredygtige energikilder

Kongehuset skal være drevet af bæredygtige energikilder som for eksempel lokal vind- eller solcelle-energi. I denne sammenhæng kunne der lægges solceller på taget af Amalienborg og installeres en vindmølle i baghaven.

2. Transporten skal være klimavenlig

Der skal investeres i elbiler og elcykler, så kongefamiliens transport rundt i kongeriget bliver klimavenlig. For ikke at skulle skille sig af med ideen om et kongeskib skal det udskiftes med et sejlskib, hvilket ligger inden for den danske historiske tradition.

3. Maden skal være bæredygtig

Kongehusets køkken skal afspejle klimabevidsthed. Der skal laves mad på fødevarer, der er økologiske, lokale og følger årstiderne.

Med et bæredygtigt kongehus, sender vi som nation et signal til omverdenen om, at vi tager klimaet alvorligt, og at vi vil stå i spidsen for at udvikle en bæredygtig fremtid. Yderligere vil I som kongefamilie stå som rollemodel for den danske befolkning, som kan se, at en bæredygtig tilværelse er mulig. Et bæredygtigt kongehus vil spejle tendenserne i samfundet og være en inspiration for både det danske erhvervs- og privatliv.

Kære Kronprins Frederik, jeg tror på, at De kan løfte titlen som kommende klimakonge ved at gøre kongehuset klimavenligt og på den måde bevise kongehusets værdighed.

Tyra Møll-Holst er studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her