Klumme

Boris Johnson siger, vi ikke skal redigere i fortiden. Men vi har løjet om den i årtier

Nedrivninger af statuer er ifølge den britiske premierminister Boris Johnson en form for historieforfalskning, men britiske regeringer har gjort sig skyld i langt værre forsøg på at redigere i nationens blodige fortid som kolonimagt, skriver den britiske journalist George Monbiot i dette debatindlæg
Hvor mange har hørt om de koncentrationslejre, som den britiske kolonimagt gjorde brug af i 1950’ernes Kenya? Da kikuyu-folket krævede stjålne landområder tilbage, blev næsten en million kikuyuer gennet ind i lejre. Tusinder – måske titusinder – af fanger omkom. Nogle døde af sult, andre blev tævet til døde eller brændt levende. I mange år blev historien systematisk tildækket med løgne fra de britiske myndigheder. Men i 2012 opdagede man et arkiv, som det britiske udenrigsministerium indtil da havde gemt af vejen.

Hvor mange har hørt om de koncentrationslejre, som den britiske kolonimagt gjorde brug af i 1950’ernes Kenya? Da kikuyu-folket krævede stjålne landområder tilbage, blev næsten en million kikuyuer gennet ind i lejre. Tusinder – måske titusinder – af fanger omkom. Nogle døde af sult, andre blev tævet til døde eller brændt levende. I mange år blev historien systematisk tildækket med løgne fra de britiske myndigheder. Men i 2012 opdagede man et arkiv, som det britiske udenrigsministerium indtil da havde gemt af vejen.

Ritzau Scanpix

Debat
26. juni 2020

Man må næsten beundre den britiske premierministers skamløshed: at rive statuer ned er »at lyve om vores historie«, siger Boris Johnson.

Vi taler om en mand, som blev fyret fra sit første journalistjob på The Times for at hægte en forsidehistorie op på en udtalelse fra en historiker, han selv havde opdigtet. En mand, som i sine fem år som Bruxelles-korrespondent blev berygtet for mytomani og siden blev fyret som kulturordfører for at lyve over for sin partiformand ved at benægte sin egen udenomsægteskabelige affære.

Nu vil Johnson så belære os om, at »vi ikke må redigere eller censurere i fortiden«. Historiske sandheder »lader sig ikke omskrive«, insisterer han.

Men sandheden er, at omskrivninger, løgne og fortielser netop er det, der har skabt de myter, som Storbritanniens officielle selvbillede bygger på. Med omskrivninger, løgne og fortielser søger de, som stadig dominerer os, at skjule, hvordan de kom til magt og velstand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lad os bevare løgnen. Sandheden vil påføre os alle et ubærlig ansvar.

Katrine Marie Christiani

Der er virkelig mange statuer i denne verden, der skulle være revet ned for lang tid siden