Læserbrev

Coronakrisen må ikke koncentrere forskningsmidlerne hos en lille elite af sundhedsforskere

Det kan hæmme diversiteten i forskningsmiljøerne, at forskningsmidlerne under coronakrisen har koncentreret sig på få sundhedsforskeres hænder. Vi skal huske den brede og langsigtede forskning, skriver Jeppe Wohlert og Jonas Krog Lind fra Tænketanken DEA i dette debatindlæg
Debat
1. juli 2020

Dansk forskning har de seneste måneder arbejdet i døgndrift for at levere løsninger og svar på den globale coronapandemi.

Konkret har ministerier samt offentlige og private fonde på ganske kort tid uddelt knap 400 millioner kroner til coronarelateret forskning.

Vi har været vidne til en ganske imponerende reaktion fra de danske forskningsmiljøer. Flere har da også peget på, at den hast, hvormed vi har set forskning blive igangsat, kunne inspirere til lignende indsatser på andre områder.

I den forbindelse skal man dog huske, at den akutte forskningsindsats under coronakrisen for det første hviler på de foregående års investeringer i forskning, som har opbygget stærke forskningsmiljøer med en faglig og emnemæssig bredde. Det har det danske kriseberedskab de seneste måneder kunnet bygge oven på.

For det andet har dansk forskning i jagten på løsninger og veje ud af den global pandemi uddelt penge til relativt få, men højtprofilerede sundhedsforskere. Disse forskere er i kraft af deres netværk og erfaring oplagte indgange til forskningsmiljøerne, og sundhedsforskningen er et oplagt område at prioritere i denne situation.

Men for stor koncentration af forskningsmidler på for lille en elite af forskere og på for få emner kan i værste fald hæmme diversiteten og risikoviljen i de forskningsmiljøer, der udgør fundamentet for en akut mobilisering af forskning.

Chancerne for videnskabelige gennembrud er simpelthen større, hvis vi understøtter mange forskellige talentfulde forskeres ideer.

En for stor koncentration af forskningsmidler kan efterlade forskningsberedskabet svagere på områder, hvor vi ikke har fantasi til at forudsige behovet.

Den risiko er blevet forstærket med de sidste måneders forskningsuddelinger. Det bør give anledning til, at fonde og ministerier øger opmærksomheden på at fremme diversiteten og risikovilligheden i forskningen.

Jeppe Wohlert og Jonas Krog Lind, programleder og seniorkonsulent, ph.d. i Tænketanken DEA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her