Klumme

Vi har endelig fået opgøret med den ideologi, som har undermineret demokratiet i Europa

Befrielsen: Den tyske kansler Angela Merkel leverede i denne uge et opgør med den teknokratiske ideologi, som hærgede Europa socialt, økonomisk og demokratisk i 2010’erne, skriver Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
’Merkel og Macrons rekonstruktionsfond var det første ideologiske brud med austerity-ideologien, og nu har Merkel offentligt forkastet sin egen doktrin fra 2010’erne. Det, Merkel sagde, lyder godt og ligner en befrielse, men det endelige opgør har ikke fundet sted, før vi for hele Europa har skabt noget nyt og bedre,’ skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne kommentar.

’Merkel og Macrons rekonstruktionsfond var det første ideologiske brud med austerity-ideologien, og nu har Merkel offentligt forkastet sin egen doktrin fra 2010’erne. Det, Merkel sagde, lyder godt og ligner en befrielse, men det endelige opgør har ikke fundet sted, før vi for hele Europa har skabt noget nyt og bedre,’ skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne kommentar.

Odd Andersen

Debat
6. juni 2020

Det var ikke kun en kolossal politisk pakke, Angela Merkel i denne uge præsenterede, da hun lancerede offentlige investeringer på 130 milliarder euro. Det var også et offentligt opgør med en ideologi, som har domineret Europa i 2010’erne.

Endelig er vi færdige med den administrative ideologi, som har undermineret europæiske demokratier, haft meget store sociale omkostninger og givet politisk magt til teknokrater. Den blev grundlagt i Tyskland, håndhævet af Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble, og nu er det Merkel, som i sit efter eget udsagn sidste år som forbundskansler begynder at afvikle den. 

Det er en befrielse.

Ideologien er i Tyskland kendt som »det sorte nul«, hvilket betyder, at der ikke må være underskud på finansloven. Det har haft den konsekvens, at man i Tyskland ikke kunne gennemføre store investeringer, hvis det skabte offentlige underskud.

Det var ikke, fordi europæerne blev overbeviste om, at det var den rigtige måde at føre politik på, at denne tanke blev definerende for europæisk politik. Det var, fordi Tyskland er den stærkeste økonomi, og fordi Grækenland, Italien, Spanien og Irland blev så hårdt ramt af krisen i starten af 2010’erne, at det krævede ekstraordinær fælles handling at redde eurozonen.

Alle havde brug for Tyskland, så Merkel & Schäuble kunne definere de økonomiske betingelser for det europæiske samarbejde. Det, der kaldes »det sorte nul« i Tyskland, blev til austerity i Europa.

Markederne over borgerne

Ideologien blev institutionaliseret med finanspagten, hvor 26 af EU’s dengang 28 lande underkastede sig ekstremt hård kontrol med deres budgetter. De måtte ikke have underskud på over en halv procent af deres BNP, og underskud på over tre procent ville automatisk blive sanktioneret.

Friheden til at føre en ekspansiv finanspolitik, som de fleste regner for en demokratisk rettighed, blev ophævet. Det blev i praksis forfatningsstridigt i Europa at føre en klassisk socialdemokratisk økonomisk politik. 

Austerity kulminerede under krisen i Grækenland og Italien, hvor de folkevalgte regeringsledere Papandreou og Berlusconi efter intens pression fra den såkaldte Trojka, som bestod af EU, IMF og Den Europæiske Centralbank, blev afsat og erstattet af økonomerne Papademos og Mario Monti, der havde en fortid som rådgiver i investeringsbanken Goldman Sachs.

De demokratisk valgte blev, ved noget som minder om teknokratiske statskup, afløst af embedsmænd, der fik som bunden opgave at gennemføre drastiske nedskæringer og radikale reformer. Ellers ville deres lande gå statsbankerot.

Det er blevet sagt, at markederne overtog demokratierne i Sydeuropa, men som Adam Tooze skriver i sit hovedværk om finanskrisen, Crashed, var det politiske beslutninger, som satte markedernes tillid over opbakning fra borgerne.

Det er ikke forkert, at lande med så stor gæld som Grækenland og Italien selv sætter deres suverænitet over styr og overlader magten til deres kreditorer. Men der er, som blandt andre præsident Obama, Thomas Piketty og adskillige amerikanske økonomer alarmeret anførte, andre og bedre måder at hjælpe dem på end sætte dem under austerity-administration. 

Det endelige opgør venter

Austerity har længe været under afvikling. De store lande bryder regelmæssigt budgetreglerne, sydeuropæerne udfordrer dem konstant, og Merkel har været under pres for at investere offensivt i Tyskland. Alle budgetkrav bortfaldt efter coronakrisen, Merkel og Macrons rekonstruktionsfond var det første ideologiske brud med ideologien, og nu har Merkel offentligt forkastet sin egen doktrin fra 2010’erne. 

Men hvis man vil forstå, hvordan europæerne kunne komme så langt ud, at de underminerede deres egne demokratier, nytter det ikke noget at anklage Tyskland. Som EU er nu, vil den økonomisk stærkeste i Europa til enhver tid kunne dominere de andre politisk.

Hvis vi virkelig vil forsvare vores politiske frihed i Europa, må vi demokratisere hele det europæiske samarbejde. Vi skal have fælles skatter på CO2, digitale transaktioner og finanstransaktioner, og vi skal have fælles europæisk velstandsskat. Og så skal vi reformere de politiske processer i EU. 

Det, Merkel gjorde i denne uge, ligner en befrielse, men det endelige opgør har ikke fundet sted, før vi for hele Europa har skabt noget nyt og bedre.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kære Lykkeberg
Igen en begavet artikel om vores europa. Vil du venligst skrive videre om “vi skal have fælles europæisk velstandsskat. Og så skal vi reformere de politiske processer i EU“

Liselotte Paulsen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

"Vi skal have fælles skatter på CO2, digitale transaktioner og finanstransaktioner, og vi skal have fælles europæisk velstandsskat. Og så skal vi reformere de politiske processer i EU."

EU har sit Hamilton-øjeblik - og i kommissionens refleksionspapir vedr. fuldbyrdelsen af den økonomiske og monetære union, som fornyligt er lækket, er forhåbningen af alle medlemslande i 2025 har tilsluttet sig Euroen. Det er ikke et krav fra kommissionen, men alle medlemslande opfordres til at gøre de nødvendige forberedelser.

Corona-komplekset er naturligvis ikke den direkte anledning til at udviklingen af EU mod en føderation sker, men den tilbyder et rigtigt fint springbræt.

Jørgen Mathiasen

Til ændringen i den tyske regerings politik har Merkel selv sagt (til ZDF), at hun har ikke ændret mening om noget, men at vilkårene er nogle andre, og det tilpasser hun sig.

De toneangivende i Tyskland er med andre ord ikke pludselig blevet tilhængere af en transferunion, og derfor kan man anbefale alle - inklusive Informationslæsere og mange andre - at holde øje med detaljerne i de beslutninger, man planlægger at tage på unionsplan.

Steen K Petersen, Liselotte Paulsen, Jan Fritsbøger, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Pia Nielsen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Chris Ru Brix og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

06/jun/2020

Kære Alle,

Bevar Danmarks integritet og suverænitet
ved altid at bevare Danmarks fire forbehold
i relation til Danmarks medlemskab af EU :-) .

Kærlig hilsen
Claus

Mikael Jensen

Hvorfor sidder Den tyske kansler Angela Merkel stadigvæk på tronen? Putin i Rusland er i gang med at skabe mulighed for, at han kan regere i endnu to valgperioder, er det i overensstemmelse med ånden i demokratiet? Når en statsleder har magten i så lang tid, er det fornuftigt at undersøge hvorfor. Hvilke grupper har gavn af det, og hvem går det ud over?

Tyskland har det største antal milliardærer af alle lande i unionen, og det er ikke tilfældigt, følg pengestrømmene. Pengene strømmer fra især Sydeuropa og havner i Tyskland. Det system som er sat op, eksisterer kun for at skabe den stadige øgede ulighed, som vi ser i hele verden, det må man sige er lykkes over al forventning. Nogle få multimilliardærer ejer nu mere end 60 % af verdens befolkning. Den neoliberale kapitalisme virker for de rige, men den er en katastrofe for de fattige. Vi har nu det største antal fattige i nyere tid her i landet.

Ikke en eneste af Merkels sociale nedskæringer er trukket tilbage. Ikke en eneste krone af hjælpepakkerne er havnet hos dem i bunden af samfundet. Opgøret med Merkels ideologi kan ikke mærkes for over halvdelen af befolkningen her i landet, ikke for dem som blev udsat for Austerity i de 12 forbandede neoliberale år. Hvornår kommer befrielsen fra det tyske økonomiske overherredømme?

Tysklands magt over EU er bare forstærket, efter at England har trukket sig ud. Nu er det Frankrig og Tyskland som bestemmer retningen. Danmark havde intet at skulle have sagt, lige som vi er vandt til. Den forrige Socialdemokratiske regering overlevede kun i to år. Thorning-regeringen startede ud med at ville sætte gang i hjulene efter finanskrisen, ligesom den nuværende regering. Den politik blev skudt ned af Tysklands Austerity politik.

De 12 år imellem de to kriser gik ud over størstedelen af den danske befolkning. Med Tyskland i spidsen for EU bestemte Merkel at pengene skulle fjernes fra bunden af samfundene og gives til toppen, til virksomhederne. Tyskland var forud i tid med sociale nedskæringer, mest kendt er Harts 4. Disse nedskæringer blev omdøbt til reformer og blev mere brutalt tvunget igennem i Tyskland. Paradoksalt nok blev arbejdspladser herhjemme nedlagt og flyttet til Tyskland, som vi bl.a. så i slagteriindustrien, lønningerne blev der tvunget længere ned end i Danmark.

Har Merkel nu pludseligt set lyset? Nej vel. Verden over har hjælpepakkerne overført ufattelige milliarder fra staten og ud til virksomhederne og milliardærerne. Dette kommer også til at ske med den hjælpepakke som Macron og Merkel har sat op. Pengene går ikke til at fjerne fattigdommen i unionen, de er beregnet til de formuende.

Er det en fornuftig ide at hjælpe de sydeuropæiske lande på benene igen? Naturligvis, men vi skal være bevidste om hvad det er som sker. Følg pengestrømmene, de giver et klart billede af hvem der har magten, hvem det er som bestemmer. Det er ikke de fattige som får pengene, tværtimod. Det er ikke de fattige som bestemmer. Hvor meget er der så tilbage af demokratiet (Demokrati = Borgerne har magten)? Er det fornuftigt at give EU mere magt og flere penge? Naturligvis ikke, det er skruen uden ende, det bliver det bare værre af.

Efter finankrisen pumpede EU langt større beløb ud, end de nu har gjort ved denne krise, penge som overvejende havnede hos aktionærerne. Findes der en anden vej end at øge unionens budget? Naturligvis, men kommissionen har taget Sydeuropa som gidsel for at komme endnu et skridt videre hen imod Den Europæiske Union Med det Hele, alt inklusive. Formanden for kommissionen kommer fra det tyske millitær, det er ikke tilfældigt, der er nogen som har store ambitioner.

Det er de rige som bestemmer hvilket system vi er underlagt, hvor mange fattige børn der skal være, hvilke love vi er underlagt etc. De bestemmer at uligheden skal stige hvert år verden over, pengene skal havne hos alt færre. Dette vil fortsætte lige indtil nogen finder på et andet system, indtil magten deles ud til borgerne igen, indtil demokratiet bliver genindført. Men det kræver at medierne igen tillader at vi kritiserer EU, hvilket har været umuligt i årene efter Brexit og lige indtil England for nyligt endeligt sagde farvel til EU. Kritikken har været mørkelagt, er det et demokrati værdigt?

Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Steen K Petersen, Trond Meiring, Ron Levy, Pia Nielsen, Flemming Berger, Johnny Andersen, Erik Winberg, Peder Bahne og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det er nu vi skal reducere tilknytningen til unionen. Den magtovertagelse vi står foran vil koste dansk identitet, velfærd og demokrati og en fremtidig løsrivelse vil blive betragtet som oprør.

Det skræmmebillede, EF modstanderne har forudsagt gennem alle de nu fortidige folkeafstemninger er lige nu i færd med at materialisere sig i et fuldskala grimt mareridt, en udemokratisk elitær union helt uden folkelig fundering.

Carsten Svendsen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Trond Meiring, Ole jakob Dueholm Bech, Claus Bødtcher-Hansen, Flemming Berger, Erik Winberg og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

@06/06-2020, 14:52: Hvad end grunden er til at Merkel stadig sidder på ‘tronen’ (regeringskonstellation med Socialdemokratiet,) er det værd at bemærke at man har gjort det, uden at tilbyde sig ud mod højre (eller rettere, at Merkel er lykkedes med det.) Det synes jeg tjener tyskerne til ære!

Jørn-Erik Rasmussen, Jan Fritsbøger, Jørgen Mathiasen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det lyder jo meget godt men som Rune Lykkeberg er inde på så går det ikke uden en gennemgribende demokratisering af EU. Og jeg har endnu ikke hørt nogen af folkene på bjerget ytre sig i den retning.

Susanne Kaspersen, Mikkel Zess, Hanne Utoft, Jan Fritsbøger, Katrine Damm og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Der er brug for mere omfattende strukturelle forandringer...

"So, it is no longer a matter of a system of production picking up again or being curbed, but one of getting away from production as the overriding principle of our relationship to the world. More than revolution, this is dissolution, pixel by pixel. Pierre Charbonnier demonstrated it: after a hundred years of socialism limited just to the redistribution of the benefits of the economy, it might now be more a matter of inventing a socialism that contests production itself. Injustice is not just about the redistribution of the fruits of progress, but about the very manner in which the planet is made fruitful. This does not mean de-growth, or living off love alone or fresh water. It means learning to select each segment of this so-called irreversible system, putting a question mark over each of its supposed indispensable connections, and then testing in more and more detail what is desirable and what has ceased to be so."

http://www.bruno-latour.fr/sites/default/files/downloads/P-202-AOC-ENGLI...

Jørn-Erik Rasmussen

I den iøvrigt fine klumme skriver Rune Lykkeberg :
" den administrative ideologi, som har undermineret europæiske demokratier, haft meget store sociale omkostninger og givet politisk magt til teknokrater. Den blev grundlagt i Tyskland"
Jeg troede egentlig at afviklingen af de (vest)europæiske udgaver af demokrati - som indeholdende balancerede bærende sociale og velfærdsmæssige elementer - primært var en følge thatcherismens utilitaristiske neoliberalistiske ideologogi med deraf følgende markedsgørelse, NPM, BUM-modeller mv.
Altså alt der førte til magt til teknokrater (læs djøfiseringen)

Susanne Kaspersen, Lars Løfgren, Trond Meiring, Randi Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Jørn-Erik jeg er helt enig, men vil tilføje at der var et verdens omspændende vendepunkt omkring den tid da Reagan blev valgt i USA Thatcher i England, og schlutter i Danmark,
og der var sikkert andre tilsvarende regeringsskifter som jeg ikke har lagt mærke til,
skiftet bestod i at hvor der indtil da havde været en positiv udvikling i menneskelige livsvilkår,
så gik der en nedbrydning i gang af gode faktorer
og fokus på trivsel blev erstattet af fokus på mammon, nu handlede det om at øge de privilegeredes privilegier, og virksomhedernes indtjening,
og man accepterede reduceret trivsel hvis der kunne tjenes penge på det,
og nu burde vi så indse at vi skal skifte tilbage, så trivsel igen bliver vigtigst og vi bør indse at vækst faktisk er skadelig når den ikke udelukkende tilfalder mennesker som er i økonomisk nød, grådighed skader alle også de grådige selv, og det skader miljø og klima.

Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Niels Bent Johansen og Jørn-Erik Rasmussen anbefalede denne kommentar
Niels Bent Johansen

Jeg er glad for at se, at alle lande tilslutter sig en keynsiansk politik, hvor staten giver massiv støtte til borgere og erhvervsliv i trange tider og sørger for konsolidering i gode tider. Selv de liberale i blå blok kommer med forslag til denne politik, hvor de traditionelt ville lade markedet bestemme.
Jeg håber, at det er nye toner og at man husker det når krisen er bag os.
Vi bør på overordnet plan naturligvis have en fælles økonomisk politik i Europa - der er ingen nationalstater der kan klare sig selv. Indenfor rammerne af denne politik kan nationalstaterne så prioritere de enkelte elementer.

Torben K L Jensen

Det er jo forbandet - først stjæler de samfundsejede virksomheder med den såkaldte privatisering og nu vil de have samfundshjælp til tyvegodset - lad os gen-nationalisere hele lortet i stedet for.

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Liselotte Paulsen, Randi Christiansen, Mikkel Zess, Trond Meiring, Hanne Utoft og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Niels Bent Johansen
Du anvender den brede pensel med »alle lande tilslutter sig en keyn[e]siansk politik«, faktisk den meget brede.

Jeg tror aldrig, at jeg har mødt en venstreorienteret, som ikke var tilhænger af Keynes konjunkturregulerende politik (udgifter), men heller aldrig en, som taler om den anden halvdel: Skillingerne skal tilbage til statskassen, når konjunkturerne er vendt. Sker det ikke, kan man begynde at studere Italien.

Merkel er ikke venstreorienteret, men uanset hvad der underholdes med i disse spalter, er hun heller ikke højreorienteret. Efter Fukiyama overraskede hun i 2011 de kyndige Tysklandsiagttagere og hele kongeriget Danmark ved at bekræfte, at Tyskland nedlægger sin atomkraft og indleder en grøn omstilling. Nu står hun i spidsen for gigantiske konjunkturregulerende foranstaltninger, men hun har straks erklæret, at det alene er af pragmatiske grunde. Ingen i unionen (CDU/CSU) eller omegn skal tro, at Merkel er blevet keynesianer, og hun har derfor især lyst til at fremhæve den keynesianske forudsætning, nemlig at der takket være unionens finanspolitik er temmelig mange penge i den tyske kasse. Det er SPDs finansminister da også glad for.

Vi ser lige, hvordan Danmark og resten af sparebanden forholder sig ved de forestående forhandlinger om EUs konjunkturregulering. (Man skulle efter indlæggene tro, at den allerede er fastlagt, men det er den altså ikke.) Det kan blive til en knæsættelse af det princip, at unionen handler keynesiansk konjunkturregulerende under store kriser, og det kan man vist godt tillægge historisk betydning.

Jørgen Mathiasen

Unskyld: Unionen i den sidste del er Den europæiske Union.

"Det kan blive til en knæsættelse af det princip, at unionen handler keynesiansk konjunkturregulerende under store kriser, og det kan man vist godt tillægge historisk betydning."

Uanset om dette bliver tilfældet eller ej, og om de neoliberale sigtelinjer bibeholdes eller ej, så er der absolut intet som tyder på at en folkedemokratisk udvikling er igang indenfor EU - og da slet ikke når den fælles gældssætning kommer til at udgøre et skridt mod en europæisk føderation. Der er heller ikke noget som tyder på at en socialstatsudvikling er i sigte indenfor EU, ligesom der heller ikke er noget som tyder på en modereret udenrigspolitik med sufficiente standarder. At kriser måtte kunne tvinge EU til at føre keynesiansk politik fremfor monetarisme og austerity, mens Merkel undskylder dette overfor både politisk allierede og donorer/erhvervslivet, gør næppe den store forskel på den strukturelle side. EU er fortsat en grundlæggende udemokratisk og neoliberal kolos på lerfødder, trods de mange skræmmekampagner om de europæiske nationer, som 'ikke kan klare sig alene'.

Susanne Kaspersen, Randi Christiansen, Carsten Svendsen, Mikkel Zess og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Hanne Utoft
Der er med sikkerhed ikke nogen »folkedemokratisk« udvikling i EU.

J. S. Bach signerede ved mange lejligheder sine kompositioner med påskriften »Soli Deo Gloria«. Udelukkende til Vor Herres ære. Man kunne over samtlige konjunkturregulerende foranstaltninger og meget af den lovgivning, vi er berørt af, skrive "Til gavn for Kapitalen". Det er ganske vist en anelse redundant, men så var det ligesom Bachs påmindelse en gang for alle slået fast over for alverden.

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Randi Christiansen, Carsten Svendsen, Hanne Utoft, Mikkel Zess og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg ser heller ikke den mindste antydning af at EU grundlæggende forandres i social og demokratisk retning.
EU blev udtænkt sammen med Marshallplanen som bolværk mod sovjetunionen. En langsigtet plan der langsomt og sikkert skulle dreje Europa bort fra kommunisme og socialisme. Da Sovjetunionen forsvandt accellererede den proces meget voldsomt mod den endelig kopi af USA.
Jeg tror ikke på, at EU kan ændres i demokratisk og social retning. Skal der en anden udvikling i Europa skal EU afvikles først.

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Randi Christiansen, Carsten Svendsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lidt off topic, men det samme har gode folkj i Minneapolis' byråd indset vedrørende reform af politiet, som de vil nedlægge og genetablere fra bunden for at skabe et politi med tryghed for alle.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/byraad-i-minneapolis-vil-nedlaegge-poli...

Lad os gøre det samme i EU.