Læserbrev

Fagbevægelsen bør gå forrest i kampen om at stoppe fremtidige olieboringer

Selv om Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, er kommet med en klimaplan, må de tage mere ansvar og melde ud, at regeringen bør droppe planerne om nye oliefelter. Ellers svigter den de unge, som fagbevægelsen altid har brystet sig af at kæmpe for, skriver håndværkerne Søren Jensen, Casper Steppat og Helga Mathiassen i dette debatindlæg
Den grønne omstilling vil bringe tusindvis af nye job med sig. Fagbevægelsen med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i spidsen bør gå forrest for at presse regeringen til at stoppe de fremtidige olieboringer og i stedet sætte fart på den grønne omstilling, skriver håndværkerne Søren Jensen, Casper Steppat og Helga Mathiassen.

Den grønne omstilling vil bringe tusindvis af nye job med sig. Fagbevægelsen med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i spidsen bør gå forrest for at presse regeringen til at stoppe de fremtidige olieboringer og i stedet sætte fart på den grønne omstilling, skriver håndværkerne Søren Jensen, Casper Steppat og Helga Mathiassen.

Claus Bonnerup

Debat
26. juni 2020

Til efteråret skal regeringen beslutte, om der skal gives tilladelser til at lede efter nye oliefelter. Det handler ikke om at nedlægge de nuværende boringer. Den såkaldte ottende udbudsrunde vil give olieselskaber lov til at lede efter nye oliefelter og udvinde olien helt frem til år 2056.

Tilladelserne kan ikke trækkes tilbage. I forvejen har vi som samfund bundet os til at udvinde olie i alt for mange år frem. Det er jo nærmest absurd, at vi så diskuterer at binde os endnu længere.

En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er, at store områder vil blive præget af ekstrem varme og vandmangel. Vi vil opleve mere sult, flere naturkatastrofer, enorme flygtningestrømme, krig og konflikter. Og så diskuterer vi, om vi skal finde nye oliefelter. Det er svært at bevare troen på politikerne. Vi håber, at vores egen fagbevægelse tør melde klart ud.

Mange er bange for, at det er dyrt for staten at udfase olien. Men olieindtægterne til staten er faldet støt de seneste ti år. Ifølge Finansministeriet vil indtægter fra Nordsøolien udgøre tæt på nul procent af Danmarks samlede BNP i år.

Rollemodel

Den grønne omstilling vil bringe tusindvis af nye job med sig. Fagbevægelsen med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i spidsen bør gå forrest for at presse regeringen til at stoppe de fremtidige olieboringer og i stedet sætte fart på den grønne omstilling.

FH skal være rollemodel for de unge, som de repræsenterer og kæmper for. Det vil kræve meget mere efteruddannelse, kompetenceudvikling, flere penge i kompetencefondene og omskoling af de kolleger, som står til at miste deres arbejde som konsekvens af udfasningen.

Vi er begejstrede for, at FH er kommet med et klimaudspil, men vi skal også turde tage fat i de svære emner. Hvis ikke vi i Danmark – et rigt land, der gerne vil gå forrest med klimadagsordenen – kan lade olien blive i jorden, hvordan kan vi så forvente, at resten af verden gør det?

Ingeniørernes forbund IDA, Magisterforeningen og en række miljøorganisationer har stillet et borgerforslag om at sætte en stopper for ottende udbudsrunde. Vi opfordrer kolleger og fagbund til at støtte det.

Søren Jensen er elektriker og aktiv i Elforbundet. Casper Steppat er vvs’er og aktiv i Blik og Rør. Helga Mathiassen er tømrer og aktiv i 3F BJMF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her