Kommentar

Fagbosser svigter kampen for ligeløn, hvis de vælger at udsætte overenskomstforhandlingerne

Forhandlingsfællesskabet for de offentligt ansatte vil udsætte overenskomstforhandlingerne et år på grund af coronakrisen. Men det vil være et svigt af deres hovedopgave: at sikre, at de kvindedominerede omsorgsfag får løn som fortjent, skriver tidligere næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg i dette debatindlæg
Hvor er sammenholdet og kampviljen fra overenskomstforhandlingerne i 2018 blevet af? spørger tidligere næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Fotoet er et arkivfoto.

Hvor er sammenholdet og kampviljen fra overenskomstforhandlingerne i 2018 blevet af? spørger tidligere næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Fotoet er et arkivfoto.

Jakob Dall

Debat
3. juni 2020

Om mindre end et år skal der efter planen forhandles overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte. Men det kan ændre sig, hvis de offentligt ansattes Forhandlingsfællesskab får opbakning til deres anbefaling af at forlænge overenskomsten fra 2018 et ekstra år. Hvor er sammenholdet og kampviljen fra 2018 blevet af?

Som det fremgik af Information den 20. maj skriver Forhandlingsfællesskabet for de offentligt ansatte i et internt oplæg, at coronaepidemien har vendt op og ned på forberedelserne til overenskomstforhandlingerne i 2021. Alt i alt, står der i oplægget, har coronaepidemien skabt stor usikkerhed om det økonomiske baggrundstæppe for OK21. Derfor anbefaler et flertal i Forhandlingsfællesskabets forhandlingsudvalg, at arbejdsgiverne kontaktes for at forlænge den gældende overenskomst med et år.

Der er altså tale om en klar anbefaling og ikke kun – sådan som formand for Forhandlingsfælleskabet, Mona Striib, udtrykker det i Information – et oplæg til diskussion.

Coronaepidemien har ellers påvist, hvordan store grupper af offentligt ansatte varetager nødvendige og livsvigtige samfundsfunktioner. Og den har påvist, hvordan disse – ofte kvindedominerede faggrupper – er villige til at strække sig langt for at få opgaverne løst.

Sygeplejersker, pædagoger, social- og sundhedsassistenter er da også sammen med kvindedominerede områder i den private sektor blevet anerkendt – ja endda hyldet – for deres indsats.

Det har skabt fornyet håb og nye krav hos mange medlemmer af fagforeningerne om at få rettet op på, at fag med høj kvindeandel er lavere lønnet end fag med tilsvarende uddannelseslængde og høj andel af mænd.

Alligevel arbejder Forhandlingsfællesskabet altså med en plan om at forlænge overenskomsten fra 2018. Ifølge det interne oplæg, som jeg har fået adgang til, har to ting betydning for Forhandlingsfællesskabet. Dels bekymringen for, om reguleringen i forhold til privatansattes løn vil blive negativ. Dels at statens finanser, oven på de mange milliarder der er brugt på redningspakker, er pressede.

Her er det værd at huske på, at regering og folketing er villige til at prioritere et trecifret milliardbeløb til initiativer, der kan bringe danske virksomheder gennem coronaepidemien – inklusive de virksomheder, der lever i skattely.

Det er store beløb sammenlignet med de tre milliarder, som med forbillede i den norske ligelønskommission er blevet brugt som rettesnor for at kunne udligne lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark. Eller de to til fem milliarder flere partier har stillet forslag om skal afsættes for at lukke løngabet.

Det er også værd at minde om, som en del kommentatorer har påpeget de seneste måneder – for eksempel Pelle Dragsted den 2. april her i avisen – at udgifterne til coronaindsatsen ifølge Finansministeriet ikke vil påvirke den såkaldte strukturelle saldo. Det vil sige den saldo, der bestemmer det økonomiske råderum, som politikerne kan bruge af i de kommende år.

Derfor er Forhandlingsfællesskabets notats tilslutning til økonomiske skrækscenarier en overdramatisering på et uklart grundlag, som fagforeningerne ikke kan bygge deres interessevaretagelse på.

Forhandlingsfællesskabet svigter

Med en anbefaling om at forlænge overenskomsten fra 2018 med et år – til trods for medlemmernes forventninger – svigter Forhandlingsfællesskabet hovedopgaven: at beskytte og forbedre medlemmernes løn- og arbejdsforhold. Og de svigter i forhold til at beskytte medlemmerne mod den overvældende arbejdsmængde og det større ansvar, coronaepidemien har pålagt dem.

Indirekte er topforhandlerne med til at cementere forestillingen om, at offentligt ansatte ikke er produktive og må holde igen, indtil der igen kan produceres ’værdi’ i den private sektor. Og de understøtter den kaldstanke, at de der arbejder i frontlinje med pleje og omsorg må stille op til samfundets gavn, selv om lønnen ikke følger med.

Processen er også kendetegnet ved at foregå uden bred medlemsdebat. I et så principielt vigtigt spørgsmål som medlemmernes løn- og arbejdsforhold er dialog med medlemmerne vel det væsentligste?

At Forhandlingsfællesskabet ønsker at udskyde OK21 et år forekommer defensivt. Ingen kan vel sandsynliggøre, at der er flere penge i 2022?

Hvad er der sket med de gode erfaringer fra OK18 om at stå sammen om en løsning for alle, der gavner hele Danmark? Her fandt tusindvis af medlemmer på tværs af fagforeninger sammen i et solidarisk fællesskab.

Og hvor i alverden er fagbevægelsens visioner for, hvordan vi kan udvikle vores fælles velværd, samtidig med at de store kvindedominerede fagområder får løn som fortjent? Der er råd til både bedre tryghed for privatansatte og at investere i de offentligt ansattes løn- og arbejdsforhold. Husk på: Det er et politisk valg, hvilken vej vi går.

Dorte Steenberg, sygeplejerske og tidligere næstformand i DSR

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her