Kommentar

Georg Metz: Annonceret populisme

Nye Borgerliges propaganda for ulovlig forvaltning
»Som politiker er Vermund stadig ny i landspolitikerfaget men ikke uden evner. Hun kan utvivlsomt høvle et par mandater af Venstres højrefløj, der elsker Støjberg. Vermunds annonce for »Inger« er en åben invitation til den truede eksminister, og hendes populistiske fristil er en demagogisk ydmygelse af Venstre og partiets pæne formand,« skriver Georg Metz i denne kommentar.

»Som politiker er Vermund stadig ny i landspolitikerfaget men ikke uden evner. Hun kan utvivlsomt høvle et par mandater af Venstres højrefløj, der elsker Støjberg. Vermunds annonce for »Inger« er en åben invitation til den truede eksminister, og hendes populistiske fristil er en demagogisk ydmygelse af Venstre og partiets pæne formand,« skriver Georg Metz i denne kommentar.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
5. juni 2020

Den ultimative fremgangsmåde for at redde landsbyen, sådan som man forstod det på nogle af generalerne under Vietnamkrigen, var at brænde den ned. Skudsikkert så at sige. Bagefter anfægter ingen landsbyens umistelighed.

Nye Borgerliges Pernille Vermund rykkede en helsidesannonce ind i aviserne: Danskerne støtter Støjberg. En grafisk umiskendelig gulerodsfarvet hårknold prydede annoncen, desuden fyldt op med »mere end 6000« navne bag støtteerklæringen: danskernestotterstojberg.dk.

I Trumps depravering af den virkelighed, som Vermund i forvejen ynder at forholde sig kreativt til, er »sagen mod Inger politisk og sat i værk af venstrefløjen og De Radikale for at svække kampen for danske værdier. Vi støtter Inger Støjberg, fordi vi ønsker et Danmark baseret på danske værdier med respekt for frihed, folkestyre og ligestilling mellem kønnene«, og så Rundetårn ikke bliver malet lyserødt og lavet om til minaret og kongehuset deporteret.

Det sidste står for skribentens egen regning, men ændrer for så vidt ikke meningsløsheden i det første.

Nye Borgerlige og de mere end 6.000 danskernestotterstojberg afskaffer gerne de danske værdier for at støtte de danske værdier, hvoraf en af de mest dyrebare i dansk kultur er muligheden for at stille en minister før og nu til ansvar for sine embedshandlinger. Dette udelukker ikke ligestilling mellem kønnene. Nedsættelsen af instrukskommissionen viser klart, at kvindelige ministre ikke i den sammenhæng diskrimineres.

Jo, det er politisk

Respekten for folkestyre og frihed er her til at få øje på: En forudsætning for danskernes og andres frihed er den enkle, at politikere og embedsmænd overholder lovene. I denne sag ligger det vel at mærke ifølge ombudsmandens vurdering på forhånd klart, at der i ministeriet under Inger Støjberg er forvaltet ulovligt.

Skal man absolut tale om danske værdier, er disse forankret i såvel en juridisk som en politisk forpligtelse til at klarlægge overgreb og i givet fald berede grundlaget for videre sagsbehandling – in casu ved rigsretten. Annoncetekstens præg af demonstrativ naivitet og unægtelige selvmodsigelser er til at tage og føle på. Tekstforfatteren, formentlig Vermund selv, hævder, at sagen mod Støjberg er politisk og af underforstået samme grund muggen. Sjovt, at en politiker ringeagter politik.

Men det har sin rigtighed, at en sag mod en minister er politisk. Det oprindelige flertal bag ministeren krævede ikke en undersøgelseskommission, hvilket var politisk. Et nyt flertal nedsætter kommissionen, hvilket er politisk. At mistænkeliggøre og undergrave denne proces taler ikke til fordel for de danske værdiers bevarelse, snarere for den svækkelse af værdierne, som annoncen er bekymret for.

Vil venstrefløjen det?

Substansen i sagen er, om Inger Støjberg har handlet bevidst ulovligt og/eller blev vildledt af sit embedsværk. Ansvaret er det samme. Men spørgsmålets besvarelse har betydning for skyld og straf.

For lige at repetere handler sagen ikke om barnebrude, en påstand, Støjberg markedsfører til bevidstløshed og kalder derfor undersøgelsen »barnebrudskommissionen«. Den hoppede annoncen trods alt ikke på, men lempede budskabet til det mere favnende: »ligestilling mellem kønnene«. Vermund hævder jo, at venstrefløjen og De Radikale vil svække danske værdier og dermed »ikke ønsker et Danmark baseret på danske værdier … og ligestilling mellem kønnene«.

Man må forestille sig, at enkelte af underskriverne i et øjebliks tøven kan have haft svært ved at se for sig, at venstrefløjen og De Radikale ønsker at svække danske værdier af frihed, folkestyre og kønslig ligestilling.

Heller ikke alle borgerlige kommentatorer accepterer den hævdede grundpræmis, at Støjberg, som hun selv siger, kun »kæmper for sine piger«. Her har læseren lov at brække sig i sit lagkagefad.

Præsten og debattøren Katrine Lilleør skrev i Berlingeren, at det (måske) var rigtigt, at fire af de unge kvinder ved den ulovlige adskillelse af parrene havde været glade for at slippe af med deres mænd. Men som Lilleør tilføjede, var der jo nitten kvinder, for hvem adskillelsen var eller kan have været en ulykke, til den dag overgrebet lykkeligvis blev gjort godt igen. Lilleørs eftertanke i god humanistisk tradition markerer sig smukt over for den dumsmarte ministerapparatjiks principfaste kynisme.

Selve begrebet ’barnebrude’ rammer så langt fra skiven i sagen, at det er let begribeligt, når et flertal af Støjbergs gruppefæller på Christiansborg har svært ved at finde en grimasse over for en næstformand, som de – bortset fra den enkle Mads Fuglede – undlader aktivt at forsvare.

Lus i skindpelsen

I den forstand var Pernille Vermunds annonce ikke kun til støtte for knusveninde Støjberg, men snarere lus i skindpelsen på det store oppositionsparti.

Som politiker er Vermund stadig ny i landspolitikerfaget, men ikke uden evner. Hun kan utvivlsomt høvle et par mandater af Venstres højrefløj, der elsker Støjberg, men ikke har alverden tilovers for det stadig mere ligegyldige Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard er nedslidt og ikke mere et acceptabelt valg for folk ved muffen, der sådan set mener det samme, men forlanger klasse.

Her står Vermund parat. Godt ser hun ud, det skal man ikke kimse ad. En ydre stil i den ende af smagen udstiller den spiselige menneskeforagt. Og så har hun gjort det mesterstykke at rose en populær og handlekraftig statsminister og lagt afstand til de andre borgerliges bøvede kritik af krisehåndteringen samt et bovlamt Venstre, der ikke har styr på ret meget.

Vermunds annonce for »Inger« er en åben invitation til den truede eksminister. Bliver venstrefolkene vanskelige ved udsigten til en rigsret eller blot en næse så lang, at næstformanden kan lugte sig selv i knolden, har Vermunds lille flok plads til en Støjberg, der faldt.

Vermunds populistiske fristil er en demagogisk ydmygelse af Venstre og partiets pæne formand.

Gud ved, hvad de 6.000 har tænkt, da de skrev under på noget, som den infantile præsident i Amerika ville kunne tilslutte sig som sit eget.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Nye Borgerlige støtter ikke alene med ord og avisannoncer en eks-ministeriel lovbryderske, de udøver også selve den offentlige indsamling af kroner ulovligt - ihvertfald efter Indsamlingsnævnets ubeskedne vurdering.

Thi NB har med åbne øjne frejdigt nægtet at anmelde indsamlingen til Nævnet, som man ellers lovformeligt bør gøre.
De mener nemlig at operere ifølge en undtagelse i loven, så den ikke omfatter støtte til politiske partier.

Nu risikerer de politianmeldelse, hvis de fremturer med nægtelse af at anmelde indsamlingen.
Hvad de monstro får ud af den manøvre, står hen i det uvisse..?

I mellemtiden har en ny Facebook-gruppe set dagens lys; "Danskerne støtter IKKE Støjberg", (dog uden støtteindsamling)
De er torsdag aften oppe på 130.000 medlemmer.

"Nye Borgerlige har ikke søgt om tilladelse til Støjberg-indsamling"
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12191640/nye-borgerlige-har-ikke-s...

Torben K L Jensen, Gitte Loeyche, Mads Greve Haaning, Freddie Vindberg, Ete Forchhammer , Steen Ehlers, Hanne Ribens og Lars Koch anbefalede denne kommentar
Hanne Ribens

Tak Georg Metz, for en skarp og uddybende analyse af Nye Borgerliges dansen rundt i en, hvad de selv mener er en klar politisk handling. Men som vi nok er flere der mener, er politisk sovs! Din analyse har humor, og tak for det!

Torben K L Jensen, Gitte Loeyche, Jørgen Vogelius, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvis Vermund nu blot overtager Pia Kjærsgårds plads og funktion blandt en del vælgere, er vi vel lige langt fra noget ordentligt, ansvarligt og respektabelt fra den kant?
Må vi bare acceptere at en del af befolkningen de facto ikke VIL folkestyret, inkl. dets basale lighed for loven?
Tankevækkende, hvis det kun er en NB-dagsorden der kan rykke ved DF-tilhængernes ageren.

Per Christiansen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

»Heller ikke alle borgerlige kommentatorer accepterer den hævdede grundpræmis, at Støjberg, som hun selv siger, kun »kæmper for sine piger«. Her har læseren lov at brække sig i sit lagkagefad.«

Er gjort.

Per Christiansen, Gitte Loeyche, Hanne Ribens, Jørgen Vogelius, Tino Rozzo, Mads Greve Haaning og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I realiteten har Inger Støjberg gjort sig, og gør nu Pernille Vemod sig ved deres handlinger uværdigt til at indtage en plads i Folketinget.
Efter hvert valg afgiver de vlgte en tro og loveerklæring om at overholde grundloven.
Begge demonstrerer tydeligvis at de ikke tager dette alvorligt.
IS ved at lade administrere ulovligt.
PV ved at bagge klart op om ulovligheder.
derfor bør Folketinget beslutte at de to ikke er værdigt til at have sæde på tinget.

Thomas Tanghus

> sat i værk af venstrefløjen og De Radikale

På sin vis sætter jeg pris på, at hun skelner mellem Radikale og venstrefløjen, men er der efterhånden nogen venstrefløj tilbage? Personligt har jeg altid associeret "min" venstrefløj med et empatisk menneskesyn, som jeg har uendelig svært ved at finde hos SD, og selv SF, som rent faktisk jeg stemte på en del gange, er med i dystre aftaler som ghettopakken.
(jeg har også engang stemt på Hardy Hansen, men lad det ligge)

Per Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Hvis man nu skal tage fat i det der med det udanske i "barnebrude", ville det måske være på sin plads at få ridset historien op omkring Kongebreve.
Ikke at jeg ved så meget om det, andet end at man skulle have et sådant, hvis man skulle giftes, hvis man var under 18 år. Mener at have hørt Peter Belli blev gift med et sådant.

Måske hr Metz ville være så venlig at kikke på sagen.