Kommentar

Georg Metz: Niels Birger Wamberg 1930-2020

Afsked med den virtuose formidler
»Wamberg lå mildt sagt ikke på maven for det vedtagne og autoriteterne, og hans krav til redelighed og fornuft fornægtede sig ikke. Rimeligt skulle det være og med et vågent øje for de menneskelige svagheder. Det opstyltede, hvad tyskerne kalder gemacht, var ikke sagen,« skriver Georg Metz i denne klumme om nu afdøde Niels Birger Wamberg.

»Wamberg lå mildt sagt ikke på maven for det vedtagne og autoriteterne, og hans krav til redelighed og fornuft fornægtede sig ikke. Rimeligt skulle det være og med et vågent øje for de menneskelige svagheder. Det opstyltede, hvad tyskerne kalder gemacht, var ikke sagen,« skriver Georg Metz i denne klumme om nu afdøde Niels Birger Wamberg.

Torben Huss

19. juni 2020

»For min skyld må du blive til hvad som helst her i verden,« sagde Niels Birger Wambergs far. »Det eneste jeg ville være ked af, det var, hvis du endte som bønder i 3. akt. Du skal ikke stikke op for bollemælk.«

Som en forudanelse af kærligheden til teatret gav pastor Wamberg sønnen et godt ord med på vejen og et puf ind i livet uden bollemælk. Niels Birger indså, at hans rolle måtte være en anden end bønderne i 3. akt og blev i stedet magister i litteratur.

Til november ville Niels Birger Wamberg være fyldt 90. Han havde gerne taget den mærkedag med, livsappetitten fejlede ikke noget; det gjorde til gengæld madlyst og bevægelighed. Han strandede i sin stol, stemmen blev svag, og så kunne kroppen ikke mere.

Men næsten til det sidste sad den besøgende over for en årvågen kender af alt det, der skabte det land, som de nationalt insisterende så nidkært forlanger samling om, ofte uden at være sig det indhold bevidst, Niels Birger Wamberg holdt i hævd. For den usentimentale kritiker drejede det sig om realiteterne i stoffet uden forståelse for det enøjede overfladiske synspunkt og det absolutte udsagn i fædrelandsflomme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Tina Peirano
 • Trond Meiring
 • Malan Helge
 • Pietro Cini
 • Niels Bent Johansen
 • Steffen Gliese
 • Anders Reinholdt
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Mads Greve Haaning
 • Christian Mondrup
 • John Scheibelein
 • Torben K L Jensen
Olaf Tehrani, Tina Peirano, Trond Meiring, Malan Helge, Pietro Cini, Niels Bent Johansen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Maj-Britt Kent Hansen, Mads Greve Haaning, Christian Mondrup, John Scheibelein og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu