Kommentar

Georg Metz: Hvis omskrivninger af sandheden repeteres længe nok, bliver forvanskning siddende

Fup og svindel her og der i stort og småt ses mange steder. Der er eksempelvis ikke nedsat en kommission under betegnelsen ’Barnebrudskommissionen’, hvilket Støjberg ellers stædigt hævder. Kommissionen hedder ’Instrukskommissionen’ og handler om en ministers ulovlige forvaltning
»Fornægtelsen som politisk redskab er ikke forbeholdt Shakespeares skurke, Hitler, Saddam Hussein, Stalin og en type som Trump. Såfremt omskrivninger af sandheden repeteres længe og ihærdigt nok, bliver forvanskning og forfalskning siddende i skabet til ubodelig skade for historieopfattelsen og dermed håndtering af nutid og fremtid. Der er eksempelvis ikke nedsat en kommission under betegnelsen ’Barnebrudskommissionen’, hvilket hovedpersonen med eller uden pressemedarbejder stædigt hævder,« skriver Georg Metz i denne omgang 'Intermetzo'.

»Fornægtelsen som politisk redskab er ikke forbeholdt Shakespeares skurke, Hitler, Saddam Hussein, Stalin og en type som Trump. Såfremt omskrivninger af sandheden repeteres længe og ihærdigt nok, bliver forvanskning og forfalskning siddende i skabet til ubodelig skade for historieopfattelsen og dermed håndtering af nutid og fremtid. Der er eksempelvis ikke nedsat en kommission under betegnelsen ’Barnebrudskommissionen’, hvilket hovedpersonen med eller uden pressemedarbejder stædigt hævder,« skriver Georg Metz i denne omgang 'Intermetzo'.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
12. juni 2020

I det shakespeareske drama erobrer hovedpersonen tronen ved bedrag og forræderi og udrydder sine modstandere. Medløberne lader det ske for personlig vinding, eller fordi de er lamslåede over den brutale vilje til magt, de har underkastet sig.

De holder bøtte og medvirker til skurkestregerne i håb om afkast, eller at tilstanden kun er en overgang. De indsigtsfulde erfarer hurtigt, at spillet er tabt.

Når først magten er sikret på én hånd, er alle prisgivet tyrannens luner. De trofaste fældes efter tur i det kaos, tyrannen udløser for at herske uanfægtet. Kun en lille hård kerne danner en tilsyneladende ubrydelig falanks i fyrstens inderste kreds, der dog dag for dag reduceres og før eller siden tilintetgøres.

Shakespeare interesserer sig for magtens pris og fortæller, hvorledes den begærede position, i det øjeblik den er opnået, stiller nye ubetingede krav til usurpatoren, at han kan fastholde sin usikre balance på den sylespidse top af magtens pyramide.

Oppositionen mod kongen/diktatoren/tyrannen/præsidenten vågner i takt med hans stadig mere indædte kamp for at knuse enhver modstand. De desillusionerede medløberes skepsis vokser. De forrådte og forstødte samler sig i alliancer, og den nu truede tyran reagerer desperat. Mens uroen i folket ulmer, vandrer han som en sindsforvirret Macbeth rastløst rundt i sit belejrede Dunsinane og spreder edder og forgift til højre og venstre.

Da krisen foreløbigt kulminerer, griber han en Bibel, som han tydeligvis aldrig før har åbnet, og kommanderer de nærmeste håndlangere på en farlig vandring ud mellem protesterende borgere. Men han lytter ikke til protesterne, beordrer derimod sine udkommanderede soldater til at eliminere alle, der står i vejen og håner tilmed de faldne.

Mens røgen fra tåregassen stadig hænger over byen, løfter han på templets trappe foran skoven i Birnam den medbragte Bibel og forbander alverden i truende hadefulde ord. Herefter haster han med sit ængstelige lille følge hjem til slottet, hvorfra han udsender en rivende strøm af rasende dekreter og forrykte forordninger.

Det hjælper ham ikke: Birnams skov bryder op og vandrer mod Dunsinane. Men tyrannen kan i sit vanvid oppe fra slottets hvide tårn ikke få øje på skoven for alle træerne. I invaliderende selvovervurdering og bundløs foragt for andre indhenter skæbnen ham til sidst, men uden at han som hos digteren i erkendelsens poesi eller pint af samvittigheden nogensinde indser, at hans egen fattige og usle historie kun var som opspind fortalt af en hjernedød tosse.

Republikanske personligheder i førhen betydelige stillinger inklusive en forhenværende præsident, en forhenværende udenrigsminister, tidligere kandidater og regerende guvernører, flere generaler samt et stigende antal andre med afbrudt tilknytning til inderkredsen reagerer nu på de handlinger og udtalelser, der i stigende grad tyder på, at manden i Det Hvide Hus er blottet for evner til rationelt at håndtere komplekse situationer. Eller for den sags skyld situationer. Dertil er han ude af stand til at beherske sine egne impulser på de resultater af den dumhed og uduelighed, han selv repræsenterer.

Mobilafsendte anklager

Som en anden Richard 3. flyder vredesudbrud og skingre krav til omgivelserne i en lind strøm fra præsidentens nervøse fingre. Fremtidens historikere får deres mas med at sortere og vælge i dette orgie af mobilafsendte feberhede anklager, rablende månevrøvl, grove fornærmelser og hovedløse befalinger garneret bogstaveligt i tusinder (18.000 dags dato) af lodrette løgne.

Den afsindige fornægtelse af fiaskoer og katastrofer i uoverskuelige mængder opretholdes kun ved nye fornægtende løgne, mens kæmperiget, aldrig før set magen i verden, brister af præsidentens hånd.

Fornægtelsen som politisk redskab er ikke forbeholdt Shakespeares skurke, Hitler, Saddam Hussein, Stalin og en type som Trump. Såfremt omskrivninger af sandheden repeteres længe og ihærdigt nok, bliver forvanskning og forfalskning siddende i skabet til ubodelig skade for historieopfattelsen og dermed håndtering af nutid og fremtid.

Der er eksempelvis ikke nedsat en kommission under betegnelsen ’Barnebrudskommissionen’, hvilket hovedpersonen med eller uden pressemedarbejder stædigt hævder.

Kommissionen hedder ’Instrukskommissionen’ og handler ikke om mindreårige pigers tvangsægteskaber med gamle muslimske grisebasser, men om en ministers ulovlige forvaltning og letsindige omgang med sandheden enten over for Folketinget eller kommissionen, subsidiært begge.

Lykkes det at fremture med forvanskningen, omskrivningen, usandheden, fremstår Inger Støjberg sidenhen som forfulgt uskyldighed kun med »sine piger« i tankerne. Indsigtsfulde gætter på, at den hun havde i tankerne, snarere var Martin Henriksen, DF’s svar på den barmhjertige samaritaner, der i fremmedforskrækket iver opretholdt den parlamentariske beskyttelse af en minister på afveje.

Den falske melodi

Støjbergs eget parti, Konservative og LA bidrog yderligere til festen: De sang med på den falske melodi og obstruerede, før flertallet skiftede, alle forsøg på opklaring af den ulovlige forvaltning. Glem ikke dét, når disse partier nu taler så oprørt om autokratiske tilstande i coronaens tid.

Trump er ingen Hitler, Djengis Khan, Pol Pot eller Stalin, og han når i hvert fald ikke i betagende udsagnskraft Macbeth og Richard 3. til fodballerne.

Inger Støjberg er heller ingen lady Macbeth eller Trump. Den tidligere minister når i uvederhæftighed kun præsidenten til knæene. Men principperne er de samme, deres adfærd er ikke acceptabel, hverken i det store eller små.

Redelig regeringsførelse afspores af skurke, hvis mål helliger midlerne, og hvis midler helliger målet. Hykleriet kan være lige smerteligt, om det så er en horribelt løgnagtig amerikansk præsident, der står for templets fod med forstenet fjæs og Bibel og siden forbander martyrkåringen af den myrdede mand i Minneapolis, eller det er en dansk minister, der omtaler embedsmisbruget som hjertevarmt forsvar – med Støjbergs eget udtryk – for »sine piger«.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sandt nok. Shakespeare kendte Trump, Støjberg og deres halehæng betydelig bedre end de øjensynligt kender ham (hvem eller hvor mange han så var).

Steen K Petersen, Niels Nielsen, Niels Duus Nielsen, Josephine Kaldan, Steffen Gliese, Ole Svendsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Jørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Gitte Loeyche, Tommy Clausen, Jens Lysdal, Werner Gass, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En fornøjelse at læse Metz for fuld udblæsning.

Steen K Petersen, Josephine Kaldan, Line Høj, Michael Christensen, Ea Movang, ingemaje lange, Steffen Gliese, Inger Jensen, Ole Svendsen, Curt Sørensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Mads Troest, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Kristian Spangsbo, Hanne Ribens, Mads Greve Haaning, Tino Rozzo, Birgitte Johansen, Svend-Erik Runberg, Gitte Loeyche, Jens Christian Olesen, Niels Makholm, Tommy Clausen, Jens Lysdal, Werner Gass, Karsten Lundsby, Didde Bernberg, Bjarne Tingkær, Marianne Stockmarr og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

“ Fornægtelsen som politisk redskab er ikke forbeholdt Shakespeares skurke, Hitler, Saddam Hussein, Stalin og en type som Trump. Såfremt omskrivninger af sandheden repeteres længe og ihærdigt nok, bliver forvanskning og forfalskning siddende i skabet”.

Hvorfor har Metz indsat Saddam Hussein i denne opremsning? Saddam var en anti-amerikansk diktator, men er de pro-amerikanske diktatorer bedre i Metz’ øjne? Er en pro-amerikanske Saudisk diktator en mindre skurk end en anti-amerikansk diktator som Saddam?

Ved at repetere Saddam længe nok som Mellemøstens eneste/værste skurk vil fremtidens historieskrivning måske retfærdiggøre USA/Vestens hykleriske mellemøst-politik, hvor man invaderer de anti-amerikanske diktatur-lande, mens man støtter de pro-amerikanske diktatorer.

Peter Mikkelsen, Niels Duus Nielsen, Josephine Kaldan, Peter Gløde, Karsten Lundsby, Søren Dahl, Ea Movang, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Steen Obel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Aksel Gasbjerg 12. juni, 2020 - 07:30

I 1980 invadere Irak - i forbindelse med den almindelige forvirring after Shahens fald i 1979 - Iran, og anvendte i kampen krigsgas mod iranerne. Krigen sluttede i 1988.

Sadam Hussein invadere herefter Kuwait i august 1990 -
og blev smidt ud året efter af en koalision med USA i spidsen.
De irakiske tropper satte ild til 600 oliebrønde i forbindelse med tilbagetrækningen.

Så Sadam Hussein var bestemt ingen engel - snarere skurk.

Men invasionen af Irak i 2003 var en katastrofal fejltagelse.

Selv havde jeg ikke fantasi til at tro, at USA ville lade udenrigsminister Colin Powell optræde i FN med manipulerede beviser og falske anklager imod Irak og Sadam Hussein - og så med CIA direktøren siddende lige bag sig !! - så jeg troede på anklagerne om, at Irak besad masseødelæggelsesvåben og støttede invasionen.

Anklagerne viste sig at være løgn fra enden til anden -
Irak besad ikke masseødelæggelsesvåben.

Men Sadam Hussein var ikke desto mindre en Hitler type, der søgte at dominere Mellemøsten

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Ole Svendsen, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

@Torben Lindegaard.
Du misser min pointe. Jeg diskuterer ikke om Saddam er en skurk eller ej.

Min pointe er blot, at ved at fremhæve en anti-amerikansk diktator og lade de pro-amerikanske diktatorer unævnte, så cementerer man et pro-amerikansk syn på verdenshistorien.

Der er i forvejen alt for mange verdens-begivenheder (både historiske og aktuelle), der anskues og analyseres med pro-amerikanske briller. At fremhæve Saddam og samtidig være tavs omkring lige så store skurke i Mellemøsten er en fortsættelse ad denne hykleriske vej.

Niels Duus Nielsen, Per Christiansen, Karsten Lundsby, Søren Dahl, Jan Fritsbøger, Karsten Nielsen, Steffen Gliese, David Adam, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Søren Bro, Mikkel Zess, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Birgitte Johansen

Georg Metz' artikler skulle være fast pensum for alle skolesøgende fra 7' klasse og opefter!
Ikke alene ville de unge mennesker få udvidet deres ordforråd betydeligt; de ville også lære noget om den basale nødvendighed af ærlighed og hæderlighed.

Tommy Clausen, Steen K Petersen, Kenneth Krabat, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Bjarne Tingkær, Hanne Ribens, Ea Movang, ingemaje lange, Torben Ethelfeld, Steffen Gliese, Ole Svendsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Bay, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, erik pedersen, Steen Obel, Peter Beck-Lauritzen, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Kristian Spangsbo, Helle Walther, Lars Koch, Carsten Munk, Maia Aarskov, Torben K L Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Når begreber misbruges, så mister de skarphed og værdi.

Lars Løfgren, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Birgitte Johansen, og Informations kommentarspor kunne så i samme ombæring være pensum relateret til Metz og give mulighed for eleverne til at iagttage næsegrus beundring i fuldest ukritisk flor, og så selvfølgelig tage en snak på klassen om samme.

Per Christiansen, Jan Fritsbøger, Jens Flø, Niels K. Nielsen, Flemming Olsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Men anders, æres den, som æres bør - og metz er jo dejlig, grænsende til det frydefulde velformuleret og rimelig præcis, omend han i denne ombæring, som aksel gasbjerg påpeger, glemte blot for eksemplets skyld at nævne bare een af de pro amerikanske diktatorer.

Tommy Clausen, Lars Løfgren, Per Christiansen, Karsten Lundsby, Søren Dahl, ingemaje lange, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Skulle nogen være i tvivl, om USA's støtte til diktatorer, kan man hurtigt få rettet op på det:
https://duckduckgo.com/?q=dictatorships+usa+supports

Tommy Clausen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Randi, Metz bør da bestemt æres. Han er virkelig velskrivende, og klog endda. Der er dog nok grænser for, hvor meget han (og andre) bør æres ukritisk, hvilket er del af det pensum, jeg foreslår.

Jeg synes oprigtigt, det kunne være glimrende undervisning at læse Metz' klummer, dernæst kommentarsporet, efterfølgende få sig en snak om folkeforførelse.

Per Christiansen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Peter Beck-Lauritzen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Virkelig velskrevet artikel :-)

Karsten Lundsby, Ea Movang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jamen Venstre bruger jo bare alle de midler de kan i deres verdenopfattelse, hvor redelighed og anstændighed ikke længere findes. Den kloge narre selvfølgelig den dumme i Venstres "moderne" Danmarks opfattelse. I remsen i krig og kærlighed har Venstre fået tilføjet politik. Sikke da en bedrift og sikke et spind.

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Thomas Tanghus og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Er du også inderlig træt af Støjbergs foragt for dansk lovgivning - og NB's indsamlig "Danskerne støtter Støjberg", hvor de tager alle danskere som gidsler, så meld dig ind i facebookgruppen "Danskerne støtter IKKE Støjberg". Der kan ikke kommenteres på opslagene, altså slipper du for at blive svinet til af NB's trolls. Kig ind - du kan altid vælge ikke at melde dig ind. Antallet af medlemmer er 176.130.

Formålet med denne gruppe er at vise, at vi ikke støtter Inger Støjberg.
Vi vil ikke tages som gidsler i Nye Borgerliges kampagne med overskriften ”Danskerne støtter Inger Støjberg” i forsøget på at flytte fokus fra, at Instrukskommissionen udelukkende handler om ministres pligt til at administrere efter loven og pligt til at tale sandt overfor Folketinget.

Vi bruger bevidst ordet ”Danskerne” i gruppenavnet - som en kommentar til kampagnen og for at udstille den generaliserende og marginaliserende retorik. Her tager vi dog ingen som gidsler – man melder sig selv ind!

Gruppen er ikke et debatforum. Derfor slås kommentarer fra. Vi inkluderer alle, uden skelen til partifarve eller holdninger i øvrigt, og man skal kunne tilslutte sig gruppens formål uden at blive taget til indtægt for andet end netop det – og uden at møde hadefuld retorik fra grupperinger, der blot ønsker at skabe splittelse.
På den måde bliver vi et sagligt, sobert, entydigt og samlet modsvar til Nye Borgerliges kampagne. Ønsker man debat, henviser vi derfor til sider eller grupper, der har debat som formål.

Opslag er tilladt, men vi frasorterer med hård hånd grovheder og hadefuld retorik. Vi undergraver gruppens troværdighed og eksistensberettigelse, hvis vi understøtter udefrakommende påstande om, at vores protest blot er en hetz.

https://www.facebook.com/groups/277406073452896/

Erik Karlsen, Per Christiansen, Rikke Nielsen, Randi Christiansen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Mikkel Zess og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Lov, ret, moral og ansvarlighed har ikke fyldt meget i tiden med Lars Løkke på tronstolen. Det kræver vist ikke engang argumenter, at fremsætte dette udsagn. Alle husker de mange episoder hvor Løkke har optrådt som uhæderlig, vil jeg tillade mig at antage.

At Støjberg har vind i sejlene, når hun ser stort på loven, kan derfor vanskeligt undre os der har set hele højrefløjens moralske forfald. At målet helliger midlet, er blevet en fast parole i de blå gemakker.

Lars Arne Christensen, der er tidligere folketingskandidat for Konservative, undre sig dog over dette moralske forfald hos de borgerlige: https://www.altinget.dk/artikel/lars-arne-christensen-borgerlig-stoejber...