Kommentar

Giv rabat på rejser til Grønland og Færøerne og tag hele rigsfælleskabet med i vejrudsigten

Når USA og Kina kæmper om Grønland, må vi rykke tættere sammen i rigsfællesskabet. Her er ti ideer til, hvordan vi gør det – blandt andet ved at give rabat på rejser mellem rigsdelene og pålægge DR at lave flere nyheder fra Grønland og Færøerne, skriver Nauja Lynge og Lave K. Broch i dette debatindlæg
For at styrke sammenhængskraften i rigsfællesskabet foreslår dagens debatører bl.a., at alle danske statsborger én gang i livet skal kunne få rabat, hvis vedkommende ønsker at besøge de andre to rigsdele.

For at styrke sammenhængskraften i rigsfællesskabet foreslår dagens debatører bl.a., at alle danske statsborger én gang i livet skal kunne få rabat, hvis vedkommende ønsker at besøge de andre to rigsdele.

Ernst van Norde

Debat
25. juni 2020

Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland har rødder helt tilbage til slutningen af 1300-tallet. Familierelationer og masser af interaktion igennem hundredvis af år er kendetegnende for rigsfællesskabet, men i dag er Rigsfællesskabet truet. USA og Kina kæmper om indflydelse, mens mangel på respekt og engagement truer sammenhængskraften indefra. Det er derfor i ellevte time, at vi nu bør styrke sammenhængskraften i rigsfællesskabet.

Når fremmede magter og multinationale virksomheder banker på døren, er det altafgørende at stå sammen.

USA’s præsident, Donald Trump, meldte sidste sommer ud, at USA ønskede at købe Grønland. Det blev som bekendt afvist. Nu forsøger USA så i stedet at gøre sin indflydelse gældende direkte over for den grønlandske befolkning ved at støtte Grønland med 83 millioner kroner.

Når USA kommer med en hjælpepakke midt i en global coronapandemi, hvor 27,5 millioner amerikanere ikke har nogen sundhedsforsikring, vil det være meget naivt at tro, at der ikke er bagtanker om modydelser.

Det amerikanske støttebeløb er dog langt mindre end prisen for det oprydningsarbejde, som forestår på grund af amerikanske militære anlæg i Grønland. Danmark besluttede i 2018 at bruge 180 millioner kroner på dette oprydningsarbejde. USA bidrager ikke med en krone. Oprydningsarbejdet vil dog koste meget mere, da det ikke dækker Thulebasen og den amerikanske base under indlandsisen, Camp Century.

Dertil kommer, at USA de senere år er begyndt at tildele amerikanske firmaer kontrakter på Thulebasen, og det har ført til et stort økonomisk tab for rigsfællesskabet.

Sådan styrker vi fællesskabet

Rigsfællesskabet skal have en sammenhængende politik over for både USA og Kina, som i disse år kæmper om Grønland.

Vi har ti ideer til, hvordan rigsfælleskabet kan styrkes.

1. Helt overordnet bør der være en målsætning om et mere ligeværdigt rigsfællesskab, hvor alle borgere har samme rettigheder og muligheder, og hvor vi borgere har indflydelse på de fælles strukturer.

2. Vi foreslår, at der etableres et statsligt råd, som kan forholde sig til administrative udfordringer og folkelige henvendelser angående rigsfællesskabet.

3. Der er brug for særlige rettigheder for borgere, der kommer fra de andre rigsdele, når de flytter inden for riget. Vi ser for eksempel, at grønlændere og færinger oplever diskrimination, når de flytter til Danmark, og at danskere eller dansktalende grønlændere oplever diskrimination i Grønland. Det gælder for eksempel negative bemærkninger og mobning. Der er desuden sproglige barrierer og for mange borgere et integrationsbehov på højde med det, indvandrere oplever. Vi foreslår derfor, at der laves en tilflytterservice, hvor borgere, der flytter mellem rigsdelene, kan få hjælp til praktiske opgaver og gratis sprogundervisning. En frivillig mentorordning kunne også overvejes. Der er desuden brug for en repræsentation for grønlændere i Danmark, som grønlændere i Danmark selv vælger.

4. Selv om der de senere år er sket forbedringer angående Færøernes og Grønlands inddragelse i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, bør der ses på en generel inddragelse af færinger og grønlændere i alle forhold, der drejer sig om fælles anliggender for riget.

5. Dansk, færøsk og grønlandsk bør gøres til officielle sprog i hele riget.

6. Alle børn i danske skoler skal have et antal timer hver uge, hvor de lærer om Færøerne og Grønland og de færøske og grønlandske sprog.

7. Der bør oprettes en statsstøttet færgeforbindelse mellem de tre dele af riget, så der er et klimavenligt alternativ til flyforbindelser.

8. Hver dansk statsborger skal én gang i livet kunne få rabat, hvis vedkommende ønsker at besøge de andre to rigsdele.

9. DR skal i højere grad opfatte sig som hele rigets tv-kanal. Der bør derfor i højere grad bringes nyheder fra Færøerne og Grønland, og i denne forbindelse er det også vigtigt, at journalister har viden om Færøerne og Grønland, så nyhederne bliver af høj kvalitet. TV Avisen skal, hver gang der fortælles om vejret, også fortælle om vejret på Færøerne og i Grønland.

10. Der bør nedsættes en pulje til skoler, gymnasier og universiteter, der vil lave studenterudveksling mellem de tre dele af riget.

Fællesskab forpligter, og sammen er vi stærkere.

Nauja Lynge, forfatter, foredragsholder og blogger på jp.dk

Lave K. Broch, kandidat i statskundskab med speciale i rigsfællesskabet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

24/jun/2020

Kære Grønland,
Det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab

1 At Grønland er en selvstændig del af
det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab
beskytter Grønland mod at blive domi-
neret af USA, Canada, Rusland og Kina.

2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.

Kærlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen

Peter Hansen

Udmærkede forslag, specielt mht, DR der bør forpligtes og mere systematisk bringe nyt fra hele kongeriget, og den med vejrudsigten bør være lige til højrebenet, mange har familie alke steder i kongeriget og så er det altid interessant at se hvordan det er i alle dele.

Kristian Spangsbo, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Mathias Ingemann Krogsøe, Claus Bødtcher-Hansen, Ete Forchhammer , Jacob Schmidt og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Tak for gode forslag, som jeg håber Folketinget tager til sig.

Og få så sendt en stor regning til USA. Oprydningen er en betingelse for nogen form for yderligere adgang til Grønland, synes jeg.

Alvin Jensen

Ekstramt gode forslag. Mogen at den bør man også i en hvis grad udvide til også at gælle for medlæmmerne af nordisk råd. Og jeg mener at færørene og grøndland skal have egne pladser i rådet.

Stephen Paulli Andersen

En anden symbolsk gestus: Giv alle rigsfællesskabets indbyggere de samme betingelser mht. køb af sommerhus. Forskellen (må) opleves diskriminererende.