Kommentar

Hvorfor får jeg ikke 1.000 kroner i hjælpepakke i mit sabbatår, når mine venner på SU gør?

I stedet for blot at udbetale 1.000 kroner til alle på overførselsindkomst burde man have fordelt pengene fra den nyligt aftalte hjælpepakke efter indkomst, så det ikke er dem, der allerede i forvejen modtager penge fra staten, som kan få, mens kassen er lukket for andre, der klarer sig selv, skriver Mikkel Jensen, der har sabbatår, i denne kommentar
21-årige Mikkel Jensen stoppede på jurastudiet, da det gik op for ham, at han var landet på den forkerte hylde, og i dag laver han af sin opsparing. »Nu må jeg så sande, at alle mine tidligere medstuderende samt andre personer, som i forvejen forsørges at velfærdsstaten, modtager en skattefri check på 1000 kroner, mens jeg må tage til takke med nul og niks.«

21-årige Mikkel Jensen stoppede på jurastudiet, da det gik op for ham, at han var landet på den forkerte hylde, og i dag laver han af sin opsparing. »Nu må jeg så sande, at alle mine tidligere medstuderende samt andre personer, som i forvejen forsørges at velfærdsstaten, modtager en skattefri check på 1000 kroner, mens jeg må tage til takke med nul og niks.«

Aalborg Universitet

Debat
1. juli 2020

Den seneste hjælpepakke giver personer på overførselsindkomster 1.000 kroner skattefrit mellem hænderne. Et beskedent beløb, som formentlig ikke for alvor vil sætte gang i økonomien. Derfor undrer det mig som 21-årig udeboende, der lever af min opsparing, at dette forholdsvis symbolske beløb udelukkende kommer folk på overførselsindkomster til gode.

Jeg startede på jurauddannelsen på Aalborg Universitet i september 2019. Efter første semester indså jeg, at jeg var havnet på den forkerte hylde, hvorfor jeg valgte at melde mig ud af uddannelsen. Jeg har dog fortsat haft råd til at være udeboende, fordi jeg havde arbejdet og sparet op i mit sabbatår inden jeg begyndte på jura.

Min intention efter at være stoppet på studiet var naturligvis at finde et arbejde, hvilket dog blev besværliggjort af COVID-19’s indtog tilbage i marts. Således har jeg de seneste fire måneder levet af min opsparing.

Nu må jeg så sande, at alle mine tidligere medstuderende samt andre personer, som i forvejen forsørges at velfærdsstaten, modtager en skattefri check på 1000 kroner, mens jeg må tage til takke med nul og niks. Er det virkelig rimeligt?

En klar forfordeling

Jeg forstår, at man vil forsøge at stimulere den skrantende økonomi ved at uddele skattefrie checks. Men jeg forstår ikke, hvorfor disse udelukkende skal komme personer på overførselsindkomster til gode. Det er jo ikke pensionisterne og de studerende, som coronakrisen er gået særligt hårdt ud over rent økonomisk. Disse grupper har modtaget nøjagtigt den samme løn i form af overførsler, som de har modtaget de seneste mange år.

Det virker for mig yderst mærkværdigt, at de grupper, som allerede er økonomisk finansieret af staten, skal tilgodeses yderligere.

Samtidigt er almindelige lønmodtagere blevet spist af med udbetaling af tre ugers indefrosne feriepenge. Penge, som er deres egne, som de selv har tjent, og som ikke kommer til at koste staten noget at udbetale, da disse naturligvis skal beskattes. Hvorfor skal grupper, som er økonomisk uafhængige af staten forfordeles, når økonomien skal sættes i gang igen?

De privilegerede studerende

Jeg har på intet tidspunkt overvejet, at jeg skulle på nogle former for offentlig forsørgelse, efter jeg droppede ud af mit studie. Jeg har været økonomisk fornuftig, sparet op i mit ene sabbatår og derfor haft råd til tage vare på mig selv.

Jeg er af den opfattelse, at man som studerende i Danmark er i en yderst privilegeret situation, i og med at man aflønnes for at tage en uddannelse, og netop derfor har jeg anset det som værende almindeligt samfundssind ikke at lægge statskassen til last. Det provokerer mig derfor også, når danske studerende nu giver udtryk for, at en check på 1000 kroner ikke er tilstrækkelig.

Jeg er klar over, at nogle studerende har mistet deres studiejob ved siden af studiet på grund at coronakrisen. Jeg mener dog ikke, at de studerende på nogen måde har ret til at brokke sig. De modtager hver måned 6.243 kr. før skat. Derudover har de gode muligheder for at tage billige studielån, hvilket der også fortsat er udvidet mulighed for som følge af COVID-19.

Hvis man som studerende i Danmark reelt føler sig økonomisk presset, bør man først og fremmest kigge på sine egne forbrugsvaner i stedet for at kræve flere penge af staten. Jeg har de samme udgifter, som jeg havde, da jeg studerede, men jeg klarer mig alligevel.

En retfærdig fordeling

Dette indlæg skal ikke forstås som en bashing af det danske velfærdssystem. Jeg er stor fortaler for den danske velfærdsmodel, der i høj grad bidrager til økonomisk ligestilling, nedbrydning af den sociale arv samt et fleksibelt arbejdsmarked.

Jeg er dog samtidig fortaler for, at den økonomiske fordeling er retfærdig og fornuftig. Det virker på alle måder uretfærdigt, at personer som jeg selv, der hverken er på overførselsindkomst eller reelt har en indkomst, skal forfordeles i denne henseende.

Jeg havde således gerne set, at man havde fordelt checken på de 1.000 kroner efter indkomst, og altså ikke efter, hvorvidt man i forvejen er på overførselsindkomst. Derudover er det et forkert signal at sende, at de, som allerede får, skal have mere, mens dem, der intet får, ikke skal have noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Dit krav til en "økonomiske og retfærdig og fornuftig fordeling" er grunden til at vores love bliver mere og mere komplicerede, og vi får mere og mere bureaukrati, for at opnå den maksimale retfærdige "fornuftige?" fordeling i samfundet
Hvad er det for en indkomst der skal danne grundlag for uddeling af 1000 kr/person?
Er det indkomsten i 2019, eller skal vi vente til 2021 når vi kender indkomsten i 2020. Hvis det er den personligeindkomst det drejer sig om, så skal selvstændige næringsdrivende der havde underskud i 2020 også gøre krav på 1000 kr, men altså først i 2021
Er det også alle teenagere der skal have 1000 kr ved lav indkomst? Hvor er går grænsen?

Steffen Gliese

Systemet kender jo ikke alle dem, der ikke modtager penge - eller betaler skat.

Eva Schwanenflügel, Ib Jensen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Vi arbejdere har heller ikke modtaget noget. Kun vores egne penge på forskud til oktober. Det er alle nasserøvene, der er blevet forgyldt, inklusive de største virksomhedsejere, der i øvrigt klarer sig selv til daglig. I fik et plaster på såret for nedlukningen, fordi regeringens asociale politik skulle se socialistisk ud. Men os der skaber værdierne her i samfundet, vi har været på arbejde hele tiden, vi har ikke fået en skid. Og vi har mødt ind hele perioden, på alle tider af døgnet i treholdsskift. Vi skal også have 1000 kr som klap på skulderen og tak for hjælpen, hvis de hjemmeboende skal. Men det er nok ønsketænkning. Skattelettelser tilgodeser altid kun de rigeste.

PS: Du kan melde dig ledig i jobcentret uden ydelse, hvis du vil være registreret af systemet. Vil du være usynlig eller kriminel, skal du klare dig selv. Prisen er din frihed til at sove længe, og sove om natten vel og mærket. Den luksus er der 150.000 danskere, der ikke har.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis du nu havde været smart, så havde du hævet dine kontanter hver måned og placeret dem i et pengeskab hos en ven eller arbejdende familiemedlem. Så havde du nemlig været berettiget til kontanthjælp og kunne bruge bankpenge på regninger og faste udgifter, og så kontanter til forbrug. Du får ikke en skid for at have dem i banken alligevel. Det er en dårlig idé at opføre sig moralsk i en amoralsk verden. Det bliver du ikke belønnet for, kun åndeligt af Karl Marx.

Frederikke Nielsen

Jeg synes lidt, at det er at gå i for små sko. Du anfører selv, at beløbet er latterligt lille, hvorfor så problematisere det?

Og det her handler nok i mindre grad om retfærdighed og i højrere grad om at give en saltvandsindsprøjtning til den danske økonomi. Og da man ved, at penge givet til dem, der har mindst, med højest sandynlighed vil blive brugt til forbrug, giver det mening at sætte ind i den gruppe af personer, der endda er nemt identificerbar som gruppe (der er jo også en pointe i at gruppen af person skal kunne findes, hvilket ville være svært med dig).

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Anders Vang Nielsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar

Det er rendyrket populisme som driver socialdemokraterne. Jeg har også været på arbejde hele tiden, jeg har også betalt min skat og min topskat og det er jo sådan det er. Jeg har ikke ondt i røven af at socialdemokratiet deler pengene ud til højre og venstre, men jeg syntes sgu det er træls at høre på folks ævl om at de ikke får eller de får for lidt. Vi lever i Danmark - verdens lykkeligste land og vi er superoverpriviligerede.

Piet Aagaard

Pga de skal købe dyre bøger til studiet, det skal du ikke

Jeg kan nu på en måde godt følge dig. Du har jo heller ikke kunne få job på grund af Covid-19 nedlukningen. Du lever af en opsparing som du nok også får brug for når du igen begynder på en uddanelse. Du har sådan set opført dig eksemplarisk. Jeg forstår godt du føler at det er uretfærdigt at du ikke er blevet inkluderet i ordningen. Du har ret - det er ikke retfærdigt.

Jeg synes dog du skulle holde igen med at skyde på de studerende, og mennesker på overførselsindkomster.

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Frederikke Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Endnu en ung Liberal alliance fyr. Du kunne tjene mere på at samle flasker en uge, hvis du ellers gad. Men selvfølgelig. Hvis du foretrækker at leve af børneopsparingen, så er det jo dit valg. Men så er du uden for målgruppen med de 1.000 kr..

Markus Lund
Du trænger også til et skulderklap. Det ville have været på sin plads at give dem der har fået det hele til at fungere under lock down en erkendtlighed, ikke mindst dem i front under nedlukningen. Jeg kender personligt en chauffør, istarten var der ikke engang håndsprit tilgængelig. Han måtte selv fixe sine værnemidler. Flere Sosuer er døde på grund af Covid-19.
Men du må nok nøjes med et tak herfra.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hej Mikkel Jensen,

Jeg forstår dig lidt hen af vejen. - Altså du er droppet ud af en uddannelse, og selvfølgelig uden egen skyld mener du, at du er kommet i klemme i disse corona-tider, og derfor går glip af disse 1.000 DKK.

Men mit råd til dig er, at da tiden og slet ikke fremtiden er til ingen eller lavere uddannelse, bør du glemmer disse 1.000 DKK, og starte op på uddannelsen igen. En juridisk embedseksamen er ingen dårlig baggrund for erhvervsarbejde. Og hvis du tænker dig lidt om, så er 1.000 DKK jo heller ikke noget stort beløb.

Jeg forstår dig sådan, at du faktisk mener, at du er blevet snydt af samfundet. Men du skal blot vide, at i virkelighedens verden findes der ikke millimeter-retfærdighed. Og i øvrigt mener jeg, at man bør yde, før man kan yde. Og din ydelse til samfundet kunne jo have været at uddanne dig. Men du skal da vide, at mange hundrede tusinde af danskere, der betale skat til det danske samfund heller ikke har modtaget noget. Og dem jeg har talt med, har heller ikke forventet det.

For - til din orientering, Mikkel Jensen, bor der officielt nogle hundrede-tusinde danskere i udlandet. Der føres ingen reel statistik over det, men i 2012 var det officielle antal 172.000, men dengang mente man, at omkring 380.000 var mere rigtigt. Og siden er det formodede antal langt større.

Rigtigt mange af disse mennesker betaler faktisk skat til det danske samfund, Mikkel Jensen. Og selv om de også lider under corona-krisen, har de faktisk heller ikke fået noget som helst fra Danmark. Og til din yderligere orientering, Mikkel Jensen, har alle disse skattebetalere faktisk heller ingen fradrag på selvangivelsen, som man har i Danmark. De har kun et stærkt reduceret personfradrag..

Men dem, jeg har været i kontakt med i de seneste måneder, har egentlig heller ikke forventet sig noget fra Danmark. Så måske skal du lade dette emne falde, og straks gå videre med dit liv. Jeg har i øvrigt et godt kendskab til jura, da jeg har læst international erhvervsjura på højt plan, og jeg syntes, det er et spændende og interessant fag, som man sagtens kan få høj karakter i, - jeg fil 13.

Eva Schwanenflügel

Det bør anføres, at det slet ikke er lovligt at have en 'formue' på mere end 10.000 kroner, såfremt man søger ungeydelse, kontanthjælp eller integrationsydelse, (nu kaldet "hjemsendelsesydelsen")

Ungeydelsen (for dem under 30 år), samt 'hjemsendelsesydelsen' udgør et beløb på linje med SU.
Det til trods for, at mange har familie.
De får ikke beskæftigelsesfradrag eller har mulighed for lån - andet end kviklån til en vanvittig rente.

Kontanthjælpsmodtagere har fået lagt et låg på muligheden for boligydelse via kontanthjælpsloftet, og 225-timers reglen gør, at de bliver trukket 1000 kr om måneden, hvis de ikke finder arbejde 225 timer årligt.

Du har din frihed, og udsigt til en dejlig studietid, samt et vellønnet arbejde efter fuldført eksamen.

Pris dig lykkelig for det, og kast følelsen af uretfærdighed bort.

Du kan forvisse dig om, at prisen for de 1000 kr er langt højere end man kan fatte, betalt i psykiske omkostninger for et liv underlagt kontrol i hoved og hale, samt økonomiske bekymringer, der gør fattig i ånden.

Eva Schwanenflügel

PS. Jeg håber, at du vil interessere dig for socialret.
Her mangles der advokater som fx Mads Pramming, der kæmper de udsattes sag :-)

Nils Bøjden

"Hvorfor får jeg ikke 1.000 kroner i hjælpepakke i mit sabbatår, når mine venner på SU gør?"

Fordi du får det andre på arbejdsmarkedet også får. Skattestigninger.

Rigtig mange af dem der får 1000 kr. er fysisk og psykisk handicappede. Oktober bliver den måned i 2020 hvor de pludselig har råd til nødvendig medicin, en biografbillet eller andet som ofte er forbudt luksus for deres økonomi. Mange af dem ville give deres højre arm for at være i din situation. Selv om du prøver, at pakke det pænt ind, så er du misundelig. Læg Den væk og glæd dig over, at du er sund og rask, og fremtiden ligger foran dig.

Gert Romme, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Og hvor herre bevares. 1.000 kr. er nul og niks. Rækker kun til et halvt par sko (i Den-Lille-Svindler klasse) og vil næppe gøre en forskel på hverdagen generelt for nogen som helst.

Dybt forundret over, at spørgsmålet overhovedet tages op.