Læserbrev

Information giver for meget spalteplads til den yderste højrefløj

Den store repræsentation af den yderste højrefløj i Information får mig til at genoverveje mit abonnement. Hvilken gavn gør det avisens læsere at blive så grundigt præsenteret for Pernille Vermunds ideer, spørger komponist Benjamin Koppel i dette debatindlæg
Debat
23. juni 2020

Engang for snart ti år siden var jeg abonnent på Information.

Jeg var begejstret for avisen, men min glæde over at modtage de ellers så gennemarbejdede sider med journalistisk tæft og høj kvalitet kølnedes i takt med, at avisen gav mere og mere spalteplads til Dansk Folkeparti, dets politikere og politiske projekt. Dækningen var massiv, og måske var avisen ligefrem medvirkende til DF's store valgsucces i 2015.

Jeg opsagde derfor mit abonnement. Tog en pause. Og blev så drevet af avissavn til at vende tilbage til Information som abonnent, og glædes nu igen over de velunderbyggede, grundige analyser og den vederhæftige nyhedsdækning.

Men pludselig sniger den nye højrepopulistiske Pernille Vermund sig ind og fylder overskrifter, spalter, og forsiden. Ganske som det andet højrepopulistiske partis leder gjorde det for nogle år siden. Og det på trods af, at hun – ifølge Information selv – er helt uden nævneværdige politiske resultater.

Hvorfor er det, at Information mener, at det er avisens læsere til gavn at blive så grundigt præsenteret for det yderste højre? Tror man, at det sælger aviser eller provokerer? Eller underminerer det i virkeligheden blot avisens troværdighed? Og skal jeg mon endnu en gang overveje mit abonnement?

Benjamin Koppel er komponist og direktør i Cowbell Music.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lisbeth Gudmand-Høyer

Fuldstændig enig. Mangeårig læser af Information med pauser. Jeg har netop sagt mit abonnement op. Jeg læser stadig Berlingske, hvilket er tankevækkende, når jeg både er socialist og feminist. Der er alt for langt mellem snapsene på Information

Kurt Loftkjær, Karsten Aaen, Annette Stengade Christensen, Tommy Clausen og Irene Clausens anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Det er der vigtigt at vide noget om hvad andre personer med magt mener, selv man slet ikke er enig med dem. Så kan man blive udfordret og argumentere for egne meninger. Information skal nemlig være information og ikke et ekkokammer.

Karsten Aaen, Tage Chabert, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Jens Flø, Christian Mondrup, ulrik mortensen, Poul Erik Pedersen, David Zennaro, Ole Eskesen, Katrine Damm, Christian De Thurah, Eva Schwanenflügel, Didde Bernberg og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Information er en helt unik avis, idet dens (voksende) læserskare har ubegrænset mulighed for at kommentere på enhver artikel, ikke udelukkende debatindlæg.

Derfor bliver alle politikere, der portrætteres, interviewes, kommenteres på eller indsender læserbreve, mødt med læsernes kritiske spørgsmål og kommentarer.
Det vækker efter min ringe mening den 'oplyste samtale' tillive, og tak for det.
Læsernes ofte meget indsigtsfulde betragtninger bringer nye erkendelser og læring.

Når det er sagt, savner jeg af og til også en noget mere kritisk tilgang, fremfor knapt så meget mikrofonholderi.

Alle magthavere skal have grundig kam til deres hår, så de ikke får ubegrænsede beføjelser til at sætte lus i skindpelsen hos befolkningen.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, P.G. Olsen, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Christian Mondrup, Per Klüver, Poul Erik Pedersen, David Zennaro, Katrine Damm, Egon Stich, Christian De Thurah, Pietro Cini, Lise Lotte Rahbek, Oluf Husted og Martin E. Haastrup anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Det er stærkt af Information at være så bredspektret.
Jeg har næsten en fornemmelse af, at Information har taget over, hvor
Radio 24/7, slap. Tak for det.

Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Information ville netop underminere sin troværdighed, hvis avisen ignorerede den del af virkeligheden, der skurrer i læsernes ører.

Carsten Hansen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Tage Chabert, Carsten Svendsen, Tommy Clausen, Jens Flø, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Eva Schwanenflügel 01.04: Jeg er enig i betragtningerne. Jeg mener bla. man kunne finde eksempler på mikrofonholderi, i forbindelse med Informations dækning af Alternativet og dets dødskamp efter folketingsvalget. Jeg havde, i den forbindelse, en overvejelse over, om jeg mon abonnerede på partiets pressetjeneste i den periode. Det mener jeg ikke pyntede på avisens rennome.

Noget andet er så, mht. Benjamin Koppels anke: jeg har været abonnent på Information i efterhånden en del år. Jeg husker at der var en periode, hvor Søren Krarup havde ganske god plads til at redegøre for venstrefløjens fejl og mangler - de var i erindringen vist ikke få. Ældre læsere vil vide at samme Krarup havde et kristeligt, nationalt udgangspunkt. Tiden blev bla. brugt på at oplyse den uvidende venstrefløj om indvandringens vederstyggeligheder og islams altundergravende kraft. Den yngre generation af Krarup-familien befinder sig, politisk, i nærheden af DF. Så for så vidt er der ikke noget nyt i, at temmelig højreorienterede skribenter finder plads i avisens spalter.

På en lidt anden led: vi kan jo også finde eksempler på, at avisens faste medarbejdere også står for to vidt forskellige tilgange til det stof de behandler. På den ene side Georg Metz dybe rødder i den kulturradikale oplysning og på den anden side Erik Skyum Nielsens kirkelige tilgang - i øjeblikket demonstreret ved en ganske grundig gennemgang af nyudgaven af Bibelen og på lederplads en lovprisning af samme projekt! I tilgift en hel serie om naturlyrik, der indtil videre også er solidt plantet i det kristne verdensbillede.

Så alt i alt: avisen er ved nærmere eftertanke modsætningsfyldt, det er nok en del af projektet Informations DNA - og skal vel egentligt også være det. Som andre har påpeget: kommentarerne demonstrerer at Information har en vågen læserskare, hvad Benjamin Koppels indsigelse jo også vidner om. Alene af den grund vil jeg da håbe, at Benjamin Koppel holder fast ved avisen. For selvfølgelig skal avisen roses - når de er grund til det. Men den skal også have kritik - når den er på sin plads.
mvh. poul.

Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Christian De Thurah, Anders Reinholdt, Christian Mondrup, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rosenkjær

Benjamin Koppel...
At være venstreorienteret på et oplyst grundlag, synes jeg, netop er, at kunne tage afstand fra en politik, der underminerer fælleskabets ansvar for hinanden. Pernille Vermund og hendes parti står for det modsatte. Egoismens :først mig, i stedet for 1. Maj. Hvis vi som venstreorienterede nægter at forholde os til , eller høre om de højrepopulistiske kræfter, bliver vi ikke i stand til at forsvare vores menneskelige og politiske grundsyn. Ved at høre og læse om Pernille Vermund og hendes parti, bliver jeg styrket i mine egne antagelser om ,hvor jeg synes vores samfund skal bevæge sig i retning af. Pernille Vermund findes, og ovenikøbet er der flere, der vil stemme på hende og hendes parti. Det er en tanke værd til overvejelse netop fra en venstreorienteret synsvinkel. Information, synes jeg, skal have ros ,netop for den nuancering af det politiske spektrum i det danske samfund, som giver stof til ,at enhver læser kan forholde sig kritisk til en sober formidling. Pernille Vermund og hendes partiprogram taler for sig selv !

Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, der vel egentlig er galt, er, at det politiske liv i så høj grad har afløst den borgerlige offentlighed, så at alting i et par årtier har koncentreret sig om dækning af politikernes påvirkning af folk og samfund i en ikke entydigt positiv og progressiv retning - i stedet for det traditionelt danske: at det levede liv, de gjorte opdagelser og fremskridt m.m., fordi vi har stået i en gennemliberalisering af EU, som har medført en masse inferiør sikring af 'konkurrencen på lige vilkår' i stedet for det, som det altid bør handle om: at gøre det forbilledligt bedre i dag, end du gjorde i går, ikke økonomisk, måske tværtimod, men kvalitativt. I stedet har man investeret formuer på at ensliggøre, hvad der aldrig bør være et mål.

Jørgen Mathiasen

Der er en verden uden for præstens have, og derfor er der grunde til at holde et øje med de mere eller mindre højreradikale grupper, der i det hele taget findes inden for det område, der har den europæiske union som politisk tyngdekraft. Antagelig derfor har man her i Information kunnet se, at læserne er informerede om, hvem der har spillet hvilken rolle i regeringsdannelsen i Thüringen, hvor nogle af de mest radikale højrekræfter i Europa er i spil.

Information er som bekendt kommet til verden i kampen mod den slags kræfter, og det er grundlaget for redigeringen af avisen, som Benjamin Koppel alligevel kritiserer for at være uproportional. - Selv synes jeg, at det er spild af spalteplads en gang til at lade Pia Kjærsgaard demonstrere, at hendes verdens- og menneskeforståelse er stærkt indskrænket. Man (Information) kan i sin forståelse af væsentlighed og proportion godt ramme ved siden af i konkrete tilfælde, men den rammer ikke forkert ved at holde øje med tendenser og politiske processer, som propagerer tilbageskridtet eller lige frem det autoritært uciviliserede.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, P.G. Olsen, Lise Lotte Rahbek, Poul Erik Pedersen, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Stengade Christensen

Kan snildt følge Benjamin Koppel. Hvis ikke det bliver præsenteret korrekt i avisen, kan det tolkes som om, at Information er SÅ jovial, at man repræsenterer alle holdninger - og ikke blot “advarer”. Ønsker jeg blå og højreorienteret journalistik - kan jeg vælge masser af andre aviser.

Thomas Tanghus

Jeg synes bestemt også, at vi skal oplyses om, hvad der sker på i de nationalistiske uempatiske hjerner, men det er så massivt.
Så er der også helt absurde indlæg, som fx. at vi alle skal spise to kalve om året for at redde klimaet. De er voldsomt underholdende, men bidrager i mine øjne ikke til debatten.

Lillian Larsen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tage Chabert

Ny Borgerlige og Dansk Folkeparti er en del af det politiske billede i Danmark, som en avis ikke bør lukke øjnene for. Ny Borgerlige er i fremgang, så spørgsmålet er: hvorfor har Pernille Vermund fremgang? Det er netop en avis opgave at forsøge at finde svaret på det, fx ved at belyse de højre-og venstre ekstremistiske dannelser samt populistiske dannelser der er i verden i øvrigt. Det gøres bl.a. ved at gå til kilderne og lade dem komme til udtryk, også selvom læserne og abonnenternes komfortzone bliver overskredet.

Simon-Matti Hørlyck Campbell

@Tage Jens Chabert, Nye Borgeliges fremgang er sandsynligvis hovedsageligt fiktiv, da den baserer sig på YouGovs meningsmålinger. De samme målinger som konstant overvurderede Nye Borgeliges tilslutning inden folketingsvalget. Forklaringen er at respondenterne ofte selv har valgt at deltage i deres undersøgelser.
https://www.altinget.dk/artikel/forsker-bts-daekning-af-yougovs-misvisen...

Karsten Aaen

I Politiken kan man læse dette interview med Lars Boje Matthiesen, se her:

https://politiken.dk/indland/politik/art7840619/%C2%BBDer-er-rigtig-mang...

Igen - for mig at se er dette rent mikrofonholderi - ikke en kritisk tanke, ikke et kritisk spørgsmål er det blevet til; og hvor LBJ glider af på kritiske spørgsmål, går journalisten ham ikke mere - mentalt - på klingen, og afkræver ham svar, f.eks. ift. det her:

"Lars Boje Mathiesen håber, at der ikke er brug for Nye Borgerlige om 10 eller 15 år. Faktisk vil han helst bare kunne sige, at nu er alt på rette vej, nu kan han tage hjem og være familiefar og leve sit liv. Men det er ikke tilfældet. Der er lang vej, mener han.

I Danmark falder kriminaliteten, og antallet af asylansøgere er på det laveste niveau i mere end ti år. Alligevel mener Lars Boje Mathiesen, at vi er på vej mod den »ultimative katastrofe«. Når han taler om at »redde Danmark«, handler det om mindre kriminalitet, mindre konflikter, og hvor »de mennesker der ikke kan finde ud af at være her, er rejst ud igen. Hvor islam ikke har nogen som helst indflydelse på det samfund, vi lever i«."

Uden at journalisten konfronterer ham med hans udtalelser her, spørger ham, LBJ, om, hvad han mener med det han siger om islam og indflydelse på samfundet - for jeg kan altså ikke øje på nogen som helst indflydelse islam, og muslimer, har på samfundet i dag - andet end oven i LBJ's hoved, i hans fantasi!

F.eks. skriver journalisten det her om LBJ:

"Kritik af kultur, af religion eller ideologier kan aldrig være racisme, siger han. For ham er islam en trussel mod det land, han nærer kærlighed for. Han ser islam som et tankesæt, der strider imod de grundlæggende frihedsrettigheder, vi mennesker har."

Uden at spørge LBJ ind til konkrete eksempler, eller bare, hvad han mener ift. det han siger her om islam og tankesæt, eller konfrontere ham med, at det jo aldeles ikke er alle muslimer (de færreste faktisk), der slavisk følger de traditioner, Koranen, hadiths mm. og mv. som man bør som muslim - ligesom det ikke er alle kristne specielt da ikke i DK, som følger det som står i Bibelen.

Og jeg kan kun huske, at LBJ har udtalt sig imod konkrete muslimer, ikke mod islam som sådan; han ville nemlig have kritiseret - som jeg og andre har gjort mange gange - at man ikke må forlade islam, at kvinders udtalelser kun tæller halvt så meget som en mands i en retssal, at kvinder kun arver halvdelen af hvad mænd arver, og en del andre ting, som han aldeles ikke har gjort...

I stedet for har han råbt og skreget af en folketingspolitiker med anden etnisk baggrund (Sikandar Malik Siddique) fordi han holdt et minuts stilhed for 'minoriteter i USA, der er blevet dræbt af politiet';
han har taget initiativ til at forbyde muslimsk bønnekald i DK, fordi nå ja, hvorfor egentlig? Der er nok at kritisere islam for - uden at man også kritiserer bønnekald, navngivne muslimer mm. og mv. i det her land!

ps: Jo, jeg mener at LBJ er racist og fascist/nazist, fordi han - indirekte hævder, at den vestlige civilisation er den bedste, den danske civilisation er den bedste af alle verdener!, og med sine udtalelser her i Politiken klart beviser, at han går ind for det som nazisterne kaldte for Blut & Boden, altså, at man skulle have dansk blod, og have boet i DK i mindst 3-4-5 generationer for at blive kaldt dansker :(

Og selv ikke-vestlige 4.generations-indvandrere - for at kalde dem for det - kan ikke være sikre på at blive kaldt det af Nye Borgerlige, fordi de har en anden hud, en hud, der mørkere :( end de fleste blege/hvide danskeres hud!

Også selvom de har dansk statsborgerskab - !

Kurt Loftkjær

En helt forudsigelig debat! Som ikke giver afkast. Hvad foregår der på Information?