Kronik

Initiativtagere bag grønt borgerforslag: Tag klimakrisen alvorligt og stop oliejagten

Klimakrisen skal tages alvorligt. Det blev alle verdens lande enige om, da de indgik Parisaftalen. Aftalen betyder, at vi hurtigst muligt skal stoppe vores udledninger af drivhusgasser for at bremse klimaforandringerne. Det er ikke en simpel opgave, men afgørende er det, at vi lader være med at søge efter ny olie og gas i Nordsøen, skriver initiativtagerne bag borgerforslaget ’Stop oliejagten nu’.
Danmark har gennem 48 år hevet enorme mængder af olie og gas op af undergrunden. Olie og gas der har været med til at finansiere vores velfærd og velstand. Men som samtidig har været medvirkende til ødelæggelsen af vores fælles klima.

Danmark har gennem 48 år hevet enorme mængder af olie og gas op af undergrunden. Olie og gas der har været med til at finansiere vores velfærd og velstand. Men som samtidig har været medvirkende til ødelæggelsen af vores fælles klima.

Claus Bonnerup

18. juni 2020

Danmark skal stoppe sin jagt på olie i Nordsøen. Netop dette slog Klimarådet også fast i en ny rapport, hvori de utvetydigt anbefalede regeringen at undlade at udstede nye tilladelser til at lede efter mere olie og gas.

Som de skrev i rapporten: »Fortsat olie- og gasjagt er i modstrid med ønsket om Danmark som foregangsland på klimaområdet.«

Vi skal altså uundgåeligt en anden vej, og det skal ske nu. Men regeringen tøver stadig. Derfor er vi 11 ngo’er og faglige organisationer, der er gået sammen om et nyt borgerforslag for at få regeringen til at tage klimakrisen alvorligt og stoppe ny oliejagt i Nordsøen.

Vores afbrænding af fossile brændsler har været og er stadig den primære udløsende faktor i den akutte klimakrise, vi står i. Det er, for at bruge en passende metafor, den benzin vi hælder på det bål, der truer vores fælles fremtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Marianne Stockmarr
  • Peter Knap
  • Kristian Nielsen
  • Poul Anker Sørensen
ingemaje lange, Marianne Stockmarr, Peter Knap, Kristian Nielsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

det kan ikke gå hurtigt nok med at få lukket fo "sugerøret"

Gitte Loeyche, Arne Albatros Olsen, Marianne Stockmarr, Peter Knap og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Vi skal langt ned i forbrug i det hele taget. Det vil hovedparten af menneskeheden ikke. Så i stedet for at bremse op og miste lidt, lukker vi øjne og ører, fortsætter med uformindsket forbrug og kan se frem til at miste alt.
Den store drøm er at coronakrisen stopper, så vi kan vende tilbage til det normale, men det normale er ikke det 12.000 års gammelkendte erfarings grundlag, vores velafprøvede strategier til overlevelse har. Det normale vi kan se frem til, er det ukendte, hvor menneskehedens samlede erfaringsgrundlag ikke kan hjælpe os.