Kommentar

Dem, der investerer deres arbejdskraft, bør have reel indflydelse på virksomhederne

De ansatte satser store dele af deres liv på deres arbejdsplads, så hvorfor skulle de ikke også sidde med ved bordet, når beslutningerne tages, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
'På mange danske arbejdspladser er magtforholdet ikke så tydeligt. Og heldigvis for det. Men det juridiske forhold er reelt det samme som i lande med mere hierarkiske arbejdspladskulturer: Det er chefen – udpeget af virksomheden kapitalejere – der bestemmer. Medarbejderne har ingen formel ret til demokratisk indflydelse,' skriver Pelle Dragsted.

'På mange danske arbejdspladser er magtforholdet ikke så tydeligt. Og heldigvis for det. Men det juridiske forhold er reelt det samme som i lande med mere hierarkiske arbejdspladskulturer: Det er chefen – udpeget af virksomheden kapitalejere – der bestemmer. Medarbejderne har ingen formel ret til demokratisk indflydelse,' skriver Pelle Dragsted.

Gorm Branderup

25. juni 2020

Hvorfor skal dem, der investerer kapital, have større indflydelse i et selskab, end dem som investerer deres arbejdskraft?

Det spørgsmål rejste jeg forleden på Twitter, hvilket udløste en for det forum sjældent spændende ideologisk debat.

Der har siden folkestyrets etablering altid været et mærkeligt paradoks mellem vores rolle som borgere og som arbejdstagere. Som borgere har vi ret til at øve indflydelse på vores samfund og opfatter os selv som kompetente nok til at deltage i beslutninger om alt fra skattesystemet til udenrigspolitikken. Men når vi træder ind på vores arbejdsplads, er det i en rolle, som mere minder om undersåtter i et oplyst enevælde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Werner Gass
  • Poul Anker Sørensen
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Werner Gass, Poul Anker Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pelle Dragsted skriver om manglende indflydelse på arbejdspladsen for arbejderne - her på de private arbejdspladser. Men efter min opfattelse står det ikke spor bedre til på de offentlige arbejdspladser eller i kooperationen for den sags skyld. Jeg vil foreslå, at vi starter med nogle kvalificerede initiativer dér - her behøver kapitalinteresser ikke stå i vejen for dels demokratisk indflydelse dels substantielle arbejdsmiljøforbedringer. Begge dele lader meget tilbage at ønske.