Læserbrev

Vi kan få techgiganterne til at betale skat. Hvis Mette Frederiksen vil

Under krisen har techgiganter som Google og Netflix tjent mange penge på vores forbrug, men uden at bidrage til skattekassen. Det skal vi lave om på. Derfør bør vi i EU, med Danmark som foregangsland, indføre techskatter, så alle bidrager til statskassen, skriver medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen (SF) i dette debatindlæg
Debat
29. juni 2020

»Jeg er villig til at gå hele vejen.«

Sådan sagde Mette Frederiksen om at indføre en techskat, da hun var på besøg hos Tysklands kansler, Angela Merkel, i januar 2019. Og »hvis vi ikke får et europæisk spor, er jeg villig til at gå enegang med de øvrige lande i EU, der vil være med«, fortsatte hun for at understrege sin pointe.

Men på trods af de store ord, og at techskatten er med i regeringens eget forståelsespapir, er der endnu ikke sket det mindste.

Mens hele Europa er gået i coronaisolation, og statskasserne bløder i kampen for at holde økonomien oven vande, har mange techgiganter tjent styrtende med penge. For når vi streamer film, holder møder over internettet og mødes med vores venner på sociale medier, ruller pengene ind hos helt store techgiganter som Netflix, Facebook, Google og Amazon.

Det er jo dejligt, at nogen tjener penge på trods af krisen – ingen tvivl om det. Men når vi europæere køber abonnementer i vildskab og forærer vores data væk gratis, så techgiganterne kan tjene kassen på informationer om os, er det så ikke også fair, at de bidrager til danske børnehaver, tyske skoler og italienske hospitaler?

For mig er svaret et klart og tydeligt: Jo!

Der er bare det problem, at techgiganterne er storforbrugere af skattely og generelt betaler meget lidt eller slet ingen skat i europæiske lande. Helt præcist 9,5 procent i gennemsnit mod de 23,2 procent, som alle andre virksomheder gennemsnitligt betaler til statskasserne.

I slutningen af maj præsenterede EU-Kommissionen et storstilet forslag til en ny EU-genopretningsplan efter coronakrisen. Et af kommissionens forslag til, hvordan den skal finansieres, er en EU-techskat.

Desværre planlægger de først at se på det om nogle år, og kommissionen har også tidligere foreslået modeller for en techskat, som EU-landene ikke kunne blive enige om. Det tovtrækkeri kan vi ikke vente på, og derfor bør Danmark tage initiativ allerede nu.

Der er nemlig nok europæiske lande, der har vist interesse for en techskat, til, at vi kan samle et såkaldt ’forstærket samarbejde’. På den måde kan en gruppe ligesindede lande lave en fælles indsats, uden alle lande behøver at være enige.

Men sådan et samarbejde kræver, at ét land trækker i førertrøjen, og det land kunne passende være Danmark.

Hvis Europa skal komme godt ud af krisen og sætte fut i den grønne omstilling, har vi brug for, at alle bidrager. Det gælder selvfølgelig også techvirksomhederne. Men der sker ikke noget, før nogen tager første skridt. Så hvad venter du på, Mette Frederiksen?

Kira Marie Peter-Hansen (SF) er medlem af Europa-Parlamentet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kæmp for den gode sag.

Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Jørgen Larsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ak ja, det kan virkelig være skidt for hukommelsen at komme om på den "rigtige" side af skrivebordet...

Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Hvorfor kun tech-selskaberne? Alle store selskaber bør betale skat i de lande de tjener deres overskud i. Men hov, det ville jo betyde at NovoNordisk, Carlsberg med flere skulle til at aflevere en stor del af deres skattebetaling i udlandet! Faktisk vil SF’s forslag jo resultere i at de danske skatteindtægter ville _falde_, men SF er åbenbart så naiv at de forventer at USA blot vil acceptere at landeopdelt skattebetaling kun skal gælde primært amerikanske selskaber og ikke også europæiske selskaber...!

Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Thomas Andersen, Niels K. Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Men hvad skulle motivationen være for store firmaer som Facebook, Google, Microsoft og Netflix, til ikke at betale mindst muligt skat i f.eks. Danmark. Bil Gates f. eks. er filantrop. Han har skænket det meste han ejer væk. Og længe, med stor ildhu, arbejdet med løsninger på sanitære problemer i Afrika løsninger til at takle pandemi. Zuckerberg har en mission med sit verdensomspændende netværk. De syntes næppe at overskuddet af deres arbejde ligger bedst i den Danske statskasse. De ser nok ikke at de problemer f.eks. Danmark har er af økonomisk karakter . Jeg er ikke i tvivl om at der er mange penge i skattely af ren og skær grådighed. Lige som egern som har hundredevis af skjulte depoter i skoven og tror at alle skovens dyr eftertragter deres depoter. Men i modsætning til egern kan man ikke huske depoterne i skattely. I hvert fald ikke hvis der bliver spurgt ind til dem. Jeg tror ikke man kan degradere disse kæmpe firmaer til det. Det er jo også mennesker med et stor magt og ansvar.
Det er trods alt som den fjerde statsmagt i de fleste vestlige lande. Tilgangen fra det økonomiske accept finder jeg forsimplet.

Hans Jørgen Larsen

Det er næppe rimeligt, at efterspørge hvad motivationen for store IT-firmaer skulle være for at betale skal i Danmark. Omsætning i Danmark og beskatning heraf er et dansk anliggende. Hvis man har en gunstig forretning her i landet, skal man selvfølgelig betale virksomhedsskat, som alle andre ordentlige virksomheder gør. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at det er selskaberne selv, som skal bestemme, om de vil betale skal af deres overskud tjent her i landet, eller om de vil betale en brøkdel - endda en lille brøkdel, i et andet “skatteretligt” land.

Peter Beck-Lauritzen

TA: Novo kunne vælge hovedkontor i Delaware, så er den ged barberet=nul skat! Novo er den største skattebetaler blandt virksomheder i DK!
Alle virksomheder drives for at få overskud. Tossede skatteregler og lande-konkurrencer om lavest mulig skattebetaling (her gik Juncker forrest! -gad vide hvem der fik ham valgt til EU formand?) er dybt urimelig. Så en skrotning af disse skatteregler og indførelse af bruttoskat på omsætning, vil stille alle virksomheder mere lige. Macron er også positiv her.

Thomas Andersen

Troede egentligt at Frankrig allerede havde indført en tech skat? Nå men ja, selvfølgelig skal vi da bekæmpe skattetænkning!

PS. Jeg er en anden Thomas Andersen, end ham længere oppe i tråden.
Forvirrende med ens navne :)

Jens Ole Mortensen

Hans Jørgen Larsen

Det har du sådan set ret i. Men forvent ikke at disse store firmaer føler et moralsk ansvar for at betale skat i Danmark. Det har jo været en fuldstændig omsonst kamp i EU , for at få sat en prop i skattely lande. Og så er det nemmere at skubbe problemet videre til Facebook og Microsoft, Apple, Google ol. firmaer. Hvor mange EU spidser er der mon omtalt i Panama papirerne . Det er belejligt at at fokusere på Facebook, Google, Netflix og Microsoft. Da de efterhånden udgør det vi kalder den fjerde statsmagt i EU.
Og som man siger det handler om at kontrollere sandheden og ikke mindst løgnen.