Klumme

Jeg kan ikke lide, når der er noget i vejen med fuglene i haven

Havens første svaleunger er fløjet fra reden, men ikke alle er lige flyvedygtige. Det gælder også vipstjerten, der har mistet sin hale. Mon hun kan flyve helt til Middelhavet uden halefjer, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme
Debat
29. juni 2020

Så fløj det første kuld svaleunger fra reden. Fuldstændig som sædvanlig: Tre er fløjet, tilbage sidder to små krystere, der ikke vover at forlade hjemmets trygge bo, til slut er der kun én tilbage. Næste morgen, når man kommer ud, er reden tom.

Også ungerne i naboreden er hoppet ud, men det ville være synd at sige, at de flyver. De sidder på den presenning, vi har sat op i portrummet til beskyttelse af vores sagesløse cykler, der ellers ville være overskidt af deres små svaleungebæer, som nu i stedet ligger i en pænt stor sort-hvid dynge på det presenninghjørne, der befinder sig under reden. Svaleunger skider virkelig meget, hvilket dog er knap så mærkeligt, eftersom de uafbrudt bliver fodret. Men tre af ungerne sidder der altså også. Under cyklerne på jorden sidder endnu en, forældrene fodrer den stadig. Man undrer sig. For hvis de ikke kan flyve endnu, hvorfor er de så ikke blevet oppe i reden? Eller kan de flyve, hvis bare de turde? Iagttagelse af fugle rejser mange spørgsmål.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lenie Persson

Kære Karen Syberg
Jeg er vild med dine klummer om haven, fuglene og dyrene.
Her på Odden har et vipstjertepar heftigt travlt med at fodre. Parret har næppe sans for udsigten til Sejerø bugten.
Dette blot for at værdsætte dine fine klummer.
Venlig hilsen
Lenie Persson

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Rune Andersen

Det samme spørsmål om vippstjertens stjert er stillet til Norsk Ornitologisk Forening og stjerten vokser ut igjen.

Jan Damskier, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar