Læserbrev

Lige nu har vi mulighed for at genstarte EU, lad os gribe den

Vi har mulighed for at spole tiden tilbage. Trykke på genstart. Og sammen skabe et EU, som har en økonomi med et grønt fokus. Men vi skal handle nu, imens sammenholdet i Europa står så stærkt, som det gør nu, skriver medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter Hansen (SF)
8. juni 2020

Forestil dig en verden, hvor det er muligt at genstarte hele EU’s økonomi med et grønt fokus. En verden, hvor det er et krav, at det er klimavenligt, når EU investerer, og hvor det langt bedre kan svare sig at bygge en vindmøllepark end et kraftværk. Det ville være enhver klimaaktivists våde drøm og en enestående mulighed, der ville være åndssvag ikke at gribe.

Den mulighed er ikke så utopisk, som den måske lyder: Den er lige for næsen af os.

EU-Kommissionen har nemlig præsenteret et forslag til et nyt EU-budget og en coronagenopretningsfond finansieret med fælles lån. Bortset fra Danmark, Sverige, Holland og Østrig lader der til at være opbakning fra hele EU. Det ville have været utænkeligt for bare få måneder siden. Men krisen har vist en bred politisk vilje i Europa til at genoprette i fællesskab, og derfor må regeringen melde Danmark ud af den uheldige spareklub og i stedet lægge dansk pres på en så grøn genopretning som muligt.

Lige nu lægger kommissionen op til, at mindst 25 procent af budgettet skal øremærkes grønne indsatser. Det er ikke nok. Derudover bør en helt gennemgående linje i budgettet være det såkaldte do no harm principle. Det er et meget enkelt princip – der skal ikke bruges én euro fra EU-budgettet på at støtte tiltag, der skader klima eller miljø. Med det på plads ville der være en grøn ramme om budgettet og genopretningsfonden, så EU kunne leve op til Parisaftalens mål. Det burde være soleklart for en regering, der siger, den går forrest i klimakampen.

Et øget grønt fokus er også værdifuldt for dansk erhvervsliv. Store grønne spillere som Vestas og Grundfos taler for, at Danmark skal ud af spareklubben. Der venter nemlig enorme muligheder for danske virksomheder, som ofte er i eliten på grøn omstilling.

Vi har en chance nu, som vi ikke må misse. En mulighed for at tage et skridt mod den meget grønnere verden, som danskerne stemte for ved valget. Engang blev Danmark set som et grønt foregangsland. Det skal vi tilbage til, og regeringen må sætte alt ind på en grøn genopretning. Sammenholdet i Europa er her nu, og jeg tror ikke, at vi nogensinde får så gylden en mulighed igen.

Kira Marie Peter-Hansen er medlem af Europa-Parlamentet (SF)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu