Kommentar

Museumsdirektør: Digitale gengivelser kan ikke erstatte det fysiske museumsbesøg

Mange længes efter, at kultursteder atter skal åbne – ikke kun på grund af det konkrete kulturindhold, men på grund af fællesskabet. Derfor er en digital gengivelse på en skærm ikke nok, skriver museumsdirektør for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, i dette debatindlæg
Den Gamle By i Aarhus.

Den Gamle By i Aarhus.

Joachim Ladefoged

Debat
8. juni 2020

Kulturoplevelser er sociale begivenheder i en sanselig virkelighed, som aldrig kan erstattes af digitale gengivelser.

Når mange nu længes efter, at musiksteder, biografer, museer, zoologiske haver, teatre, fodboldstadioner, kirker og andre kulturformer atter skal åbne, er det ikke kun, fordi man savner det konkrete kulturindhold. Det er det selvfølgelig også. Men det er nok så meget, fordi man vil være sammen og opleve noget virkeligt. Man går jo heller ikke på café kun for at drikke kaffe eller på restaurant bare for at få noget at spise. Der følger mere med – og det er det, der gør forskellen.

Mennesket er et socialt væsen – og et fysisk væsen. Det gælder også, når der er tale om at opleve kultur. For nok opleves en del kultur individuelt, men det foregår næsten altid i et fællesskab. Man planlægger kulturoplevelsen sammen med nogen, man følges ad, man diskuterer, og som oftest ledsages oplevelsen også af en kop kaffe eller lidt at spise sammen med dem, man følges med. På den måde bliver oplevelsen både forlænget og forstærket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her