Læserbrev

Opkvalificering parkerer ikke ledige på skolebænken, det sikrer dem et godt job i fremtiden

Landbrugets arbejdsgivere vil ikke opkvalificere ledige. Når folk sidder på skolebænken, kan de jo ikke plukke jordbær, mistænker man dem i at tænke. Men uddannelse betaler sig – både på kort og lang sigt, skriver Søren Heisel og Peter K. Holm fra 3F i dette debatindlæg
Debat
18. juni 2020

Arbejdsgiverforeningen GLS-A er i Information den 16. juni betænkelig ved den øgede uddannelsesindsats, som regeringen foreslår i sin opkvalificeringsreform.

Landbrugets arbejdsgivere frygter, at en øget uddannelsesindsats vil dræne arbejdsmarkedet for den arbejdskraft, som landmænd og gartnerier har hårdt brug for i sommerperioden. Når folk sidder på skolebænken, kan de jo ikke plukke jordbær.

Det er besynderligt, at GLS-A taler imod uddannelse. For uddannelse betaler sig. Bruges uddannelse rigtigt, er det et effektivt redskab i beskæftigelsespolitikken – både på kort og på lang sigt, har tænketanken Kraka dokumenteret.

På kort sigt kommer 3F’s ufaglærte medlemmer hurtigere i job, når de tager meget målrettede kurser på fire til seks uger. Et sprøjtecertifikat, et krancertifikat eller et kursus i overfladebehandling giver mange ufaglærte markant bedre jobkort på hånden.

På længere sigt vil øget uddannelse være en nødvendighed på det danske arbejdsmarked. Selv om et FVU-kursus i læsning ikke i sig selv kvalificerer direkte til et job, er den en forudsætning for at kunne bestride mange forskellige funktioner på arbejdsmarkedet.

Uddannelse er mange forskellige ting, og effekterne er forskellige. Derfor er det en myte, at uddannelse ikke betaler sig.

Regeringens forslag øger de økonomiske incitamenter til at uddanne sig inden for erhverv, hvor der er mangel på arbejdskraft. Så får man 110 procent af dagpengene. Derfor bør landbrugets arbejdsgivere ikke bekymre sig om, at det kommende uddannelsesløft er spild af penge.

GLS-A er også bekymret for vejledningen af de ledige. Det behøver de slet ikke være. I de fagligt funderede a-kasser sørger vi altid for, at vores ledige bliver vejledt mod uddannelse, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og hvor løn- og ansættelsesforholdene er i orden.

For eksempel ved vi, at to ud af tre ledige 3F’ere, der får seks ugers jobrettet uddannelse, er i job inden for tre måneder. Det er en meget høj andel.

Så jo, uddannelse betaler sig.

Søren Heisel og Peter K. Holm er henholdsvis forbundssekretær i 3F og gruppeformand for den grønne gruppe i 3F

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her