Læserbrev

Opret toårige traineestillinger i det offentlige til nyuddannede akademikere

Man bør række en hånd ud til alle de nyuddannede akademikere, der lige nu har særligt svært ved at finde job, ligesom man har gjort det for lærlinge og elever. For eksempel ved at oprette offentlige traineestillinger, skriver Charlotte Bengstrøm i dette debatindlæg
Debat
15. juni 2020

Den 28. maj blev der indgået en trepartsaftale omkring ekstraordinær hjælp til lærlingeelever og elever. Den ekstraordinære hjælp omfatter et beløb på 5,4 milliarder, der skal sikre, at der er nok lærepladser til lærlingene, men hvor er hjælpen til de ledige nyuddannede akademikere?

I 2018 var 13 procent af alle nyuddannede akademikere stadig ledige et år efter dimission, hvilket vidner om, at det kan være svært at komme ind på arbejdsmarkedet. En grund til det er, at arbejdsgivere systematisk fravælger nyuddannede til fordel for en medarbejder med mere erhvervserfaring. Og COVID-19-krisen og dens økonomiske konsekvenser gør det bestemt ikke lettere for dem at lande deres første job – tværtimod.

Færre opslåede stillinger betyder nemlig endnu hårdere konkurrence, hvorfor de ledige nyuddannede også har brug for en håndsrækning ligesom lærlingene. En håndsrækning kunne bestå af, at regeringen finder penge til at oprette toårige traineestillinger, som skal være forbeholdt nyuddannede.

Traineestillingen skal være en mellemting mellem en praktik og en AC-fuldmægtig stilling, og på nuværende tidspunkt findes der ingen af disse stillinger inden for det offentlige. Stillingerne findes til gengæld i den private sektor i bank-, salg- og marketingbranchen. Det kan regeringen med fordel lade sig inspirere af for at sikre, at højt kvalificeret arbejdskraft ikke går til spilde.

For det er ikke billigt at have dimittender gående rundt uden job. I 2018 brugte regeringen 3,4 milliarder kroner på ydelser og aktiveringstilbud til ledige dimittender, penge, der kunne have været givet bedre ud på traineestillinger. Ud over de ressourcer, der ’spildes’ på ydelser og aktiveringstilbud, ’spildes’ der også enorme summer på uddannelse, når dimittenden er nødsaget til at søge job i Netto, fordi dagpengeperioden udløber. Dermed kan traineestillingsordningen være en win-win-situation for både samfundet og de nyuddannede.

Charlotte Bengstrøm er kandidat i udviklingsstudier og internationale forhold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Oersted

Charlotte Bengstrøm: Det offentlige står ikke og mangler en masse folk. Og ja, der er arbejdsløse akademikere, især indenfor de humanistiske fag og sociologi. Du er selv kandidat i udviklingsstudier. Det mildest talt brødløst! Du og dine medstuderende skal uddanne sig indenfor fag hvor der er behov for arbejdskraft, det offentlige skal ikke stå klar med tung-i-arbejde initiativer for unge der uddanner sig til arbejdsløshed.