Klumme

P-pillers bivirkninger forstærker de fordomme, vi har om unge kvinder

P-pillen skulle befri os for ’kvindeproblemer’, men dens bivirkninger gør det stik modsatte, skriver kulturjournalist Bodil Skovgaard Nielsen i denne klumme
Hvorfor stillede vi aldrig spørgsmål ved den medicin, vi fik udleveret som helt unge kvinder? Som perler på en snor stod vi i kø til lægen og trykkede små piller ud gennem stanniolen.

Hvorfor stillede vi aldrig spørgsmål ved den medicin, vi fik udleveret som helt unge kvinder? Som perler på en snor stod vi i kø til lægen og trykkede små piller ud gennem stanniolen.

Peter Hove Olesen

17. juni 2020

Den 4. juni beskrev videnskabsjournalisten og forfatter Lone Frank i Weekendavisen, hvordan p-piller ikke kun virker på fertiliteten, men har stor indflydelse på kvinders kognition, følelsesliv, duelighed på arbejdsmarkedet og valg af partner.

Helt konkret giver de små piller lav modstandskraft mod stressbelastninger, og i en undersøgelse med data fra mere end en million danske kvinder med en gennemsnitsalder på 24 år viser det sig, at hormonprævention øger risikoen for at få udskrevet antidepressiver med 70 procent. »Selvmordsforsøg så forskerne en endnu større effekt på,« skriver Frank.

Som en kvinde i midten af 20’erne, med hormonprævention på receptkortet og antidepressiver fra en stressdiagnose i baghånden, var det en af de gange, hvor en statistik føltes irriterende rammende. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • lars søgaard-jensen
 • Kim Øverup
 • Alvin Jensen
 • Luiza Labouriau
 • David Zennaro
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Jane Jensen
 • Hanne Ribens
 • Erik Karlsen
 • Anne Mette Platz
 • Bjørn Pedersen
 • ingemaje lange
 • Viggo Okholm
 • S.G Thorup
 • Kristian Nielsen
 • Tamara Lara Furrer
lars søgaard-jensen, Kim Øverup, Alvin Jensen, Luiza Labouriau, David Zennaro, Klaus Lundahl Engelholt, Jane Jensen, Hanne Ribens, Erik Karlsen, Anne Mette Platz, Bjørn Pedersen, ingemaje lange, Viggo Okholm, S.G Thorup, Kristian Nielsen og Tamara Lara Furrer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for dette. Det er stensikkert, at præparater med de bivirkninger aldrig ville være blevet godkendt som prævention til mænd. Lad os hjælpe hinanden med at udbrede kendskabet til ufarlige præventionsmetoder, for eksempel spiral. Og lad os blive ved med at udfordre den mandlige videnskabs- og behandler-kultur, der negligerer bivirkninger de ikke selv kan identificere sig med.

Eva Schwanenflügel, Mie Skou, Annette Chronstedt, Alvin Jensen, Anna Regine Irgens Bromann, Klaus Lundahl Engelholt, Anna Olsen, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, Christel Gruner-Olesen, Hedvig Vestergaard, Carl Chr Søndergård, Bea Gustafson, Rikke Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Ulla Søgaard og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Rune Mariboe

Sarah E. Hills pointe med bogen, Lone Frank refererer til; How the Pill Changes Everything: Your Brain on Birth Control er at oplyse kvinder, så de vil vende tilbage til p-pillen.

Den er iflg. forfatteren selv ikke ment som en kritik af hverken metoden eller bivirkningerne - men den skal gøre opmærksom på, at nogle af de psykologiske forandringer, unge kvinder oplever, kan have grund i udefrakommende hormonel påvirkning.

Og det er jo helt almindeligt kendt i oplyste samfund, at p-piller kan influere på psyken, og dette er en af årsagerne til, at man afprøver forskellige præparater at udsøge det, der har mindst indflydelse på hverdagen. Hvis skribentens læge ikke har indsigt i dette, er det lægen, jeg vil kritisere - ikke p-piller eller samfundet, der har skabt dem til støtte af kvinder.

I øvrigt: Hvis en kvinde ikke i øvrigt oplever problemer med smerter, udmattethed, akne, humørsvingninger, kondomer, risiko for underlivskræft osv, som kan afhjælpes med p-piller, er der selvfølgeligt ingen grund til at fylde sig med dem. Og hvis kvinden oplever humørsvingninger, personlighedsforandringer osv. som følge af p-pillen, vil det være fornuftigt at overveje fordele og ulemper.
Men alle de, der blot oplever færre gener ved menstruation og sex, skal ikke tænke to gange over brugen :)

David Zennaro, Malcolm McGugan, Tommy Gundestrup Schou, Viggo Okholm og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jeg har haft et forhold til en hel del kvinder i mit nu lange liv. Og jeg har endnu ikke mødt en som har taget p-piller eller mini-piller for mandens skyld. De gør det som regel for egen skyld. Dem der vil være fri kan jo bare lade være. Vi lever trods alt i et frit land.

Forskes der mon ikke i naturmedicin, som kan virke præventionsgivende? Hverken kondomer, pessarer, p-piller, dagen derpå-piller eller spiraler fungerer fornuftigt. Der er alt for mange gener - og fremstillingsindustrierne er kulsorte..

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Anna Regine Irgens Bromann, Estermarie Mandelquist og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Bea Gustafson

# Rune. ”.. er det lægen, jeg vil kritisere - ikke p-piller eller samfundet, der har skabt dem til støtte af kvinder.”

Ahmen.. du mener simpelthen, at potentielt livsfarlig prævention er en støtte til kvinder? Jeg kan ikke blive enig med mig selv om, hvorvidt den sætning i bedste fald er ubegribeligt naiv, eller i værste fald utroligt sexistisk og snæversynet? Det er ikke ”samfundet” der har skabt p-pillerne. Det er medicinal industrien, og den tjener godt på det, ligesom lægerne, der alt for ukritisk udskriver p-piller og mini-piller, også til børn under 18 år. Medicinalindustrien er ikke samfundet. Samfundet er heldigvis så meget mere end det.

For ekempel den entitet, der ikke bør acceptere eller stiltiende ser på, at p-piller, ikke bare er skadelige, men potentielt livsfarlige! Det er så åbenlyst ikke kun en fordel for den enkelte kvinde, at hun ikke bliver syg af p-piller. Det er også en åbenlys fordel for samfundet, og et samfundsmæssig ansvar, at kvinder ikke bliver syge af familieplanlægning. Og et samfundsmæssigt problem, hvis de gør.

Depression og infertilitet er ikke bare omkostningstungt og potentielt invaliderende for den enkelte kvinde. Det er vanvittigt dyrt for samfundet. På alle mulige måder! Og så har vi ikke engang talt om selvmord.

Det bør ikke være det enkelte individs ansvar at bære omkostningerne, ved at undgå uønsket graviditet. Det er også et samfundsmæssigt gode, at børn ikke kommer til verden uønsket. Det er derfor også et strukturelt problem, når samfundet overlader en så omkostningstung byrde til det enkelte individ (mennesker i den fødedygtige alder), mens det krydser fingrene og vender ryggen til overdødelighed og alvorlige, til tider invalidrende, bivirkninger.

#Jeppe. Hvor bekvemmeligt, at du så tilfældigvis ikke behøvede at skænke dit eget ve og vel en tanke. Bare heldigt, at andre tog risikoen for dig. Bare en tanke, havde du nu været infertil, mon de så stadig havde haft behov for at gøre det "for deres egen skyld"?

Måske det er på tide med et underafsnit af #MeToo, for skader forårsaget af prævention kun til kvinder?

Eva Schwanenflügel, Kristine Bjørn Thomsen, Mie Skou, Gunvor Kaas, Marie Jensen, Annette Chronstedt, Alvin Jensen, Anna Regine Irgens Bromann, Luiza Labouriau, Nanett Winkler, Estermarie Mandelquist, Ruth Sørensen, Pernille Nøhr Nielsen, Esben Martiny-Bruun og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Bea Gustafson

Og så savner jeg at høre fra de andre mennesker. Dem der kan gøre en livmoder gravid, men ikke øsnker det, og samtidig ikke behøver sætte deres liv på spil, for at undgå det.

Dem der rent faktisk holder af af deres partner og foretrækker dem sunde og raske, og ikke bare affærdiger livsfarlige prævention med et: "så kan de bare lade være med at tage den, det er i alle fald ikke for min skyld, at de gør det."

Hvad vil i gøre for at undgå, at jeres kæreste bliver syg for at undgå, at "I bliver gravide"?

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Luiza Labouriau, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, man skulle tro, at der findes uskadelige præventionsmidler. Det er et oplagt forskningsområde, som ikke kan siges at være udtømmende udforsket, før et sådant præparat er fundet. En kvindelig bekendt anvendte den prævention at give universet besked om, at hun ikke ville være gravid. Jeg ved ikke, om det har fungeret efter ønske.

Alvin Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Og lad os blive ved med at udfordre den mandlige videnskabs- og behandler-kultur"

Så skal vi bare finde den prævention der er opstået som følge af den mandlige videnskabs- og behandler-kultu.

P-piller er ikke. Den er godt nok skabt af en mand, men finansieret f en kvinde og promoveret af en kvindesagsforkæmper.
https://menneskerogmedicin.dk/a-aa/p-pillen/

lars søgaard-jensen, Randi Christiansen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Lad os hjælpe hinanden med at udbrede kendskabet til ufarlige præventionsmetoder, for eksempel spiral. Og lad os blive ved med at udfordre den mandlige videnskabs- og behandler-kultur"

Og spiralen er så opfundet og udviklet af den mandlige videnskabs og behandlerkultur.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intrauterine_device#History

lars søgaard-jensen, ulrik mortensen, Randi Christiansen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Er problemet med kondomet ikke, at magien nemt forsvinder, når der skal fumles med betrækket?

Måske kunne man introducere sexede strategier for anvendelse af kondom?

Men ellers kunne de seksuelt aktive med fordel studere kama sutraen og tantrisk sex.

Lise Lotte Rahbek

Hvis nogen husker AIDS-kampagnerne både i Dk men også indslag fra udlandet, så forsøgte man (sundhedsmyndigheder, læger, informationspersonale, staten osv)
i allerhøjeste grad at promovere kondomerne i 80erne. Ja, man forsøgte sig enddan med et femidom, som aldrig rigtig fængede i handlen. Så det er ikke fordi det ikke er forsøgt at pege på kondomer som aalternativ til p-piller.
Der er bare det lille 'men' at kondomerne ikke er helt så sikre ift graviditet, som p-pillerne, og at de er i vejen for intimiteten i hud-mod-hud, som så vidt jeg husker er en stor del af fornøjelsen ved sex.

Så vidt jeg ved forskes der ikke i andre præventionsmetoder.
Hvem skulle dog finde på det.. handlen med de andre produkter giver gode indtjeninger.

Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Hanne Utoft og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Man plejer at argumentere mod ufrivilligt faderskab med et “så lad være med at have sex”. Det samme gælder her.

Hvis nogen ikke bryder sig om bivirkningerne ved p-piller og heller ikke bryder sig om risikoen for at blive gravid så lad være med at have sex. Al medicin kommer med bivirkninger og det er almen viden.

Mette Poulsen

Argh, normal argumenteres med et "brug kondom, hvis du ikke vil være far", hvilket jo også kan gøre sig gældende her.

Nils Bøjden

"Måske kunne man introducere sexede strategier for anvendelse af kondom?"

Det findes allerede. Blæs det på!