Læserbrev

Regeringen bør udnytte tidens momentum og gøre den danske natur mere tilgængelig for alle

Danskerne har mere end nogensinde interesse for at komme ud i den danske natur. Derfor bør regeringen sørge for at rydde op i de barrierer, der kan være – for eksempel ulovlige skræmmeskilte og manglende markveje, skriver naturvejleder og næstformand i Friluftsrådet, Jacob Jensen, i dette debatindlæg
Debat
3. juni 2020

DR kaster i sin store natursatsning Vilde vidunderlige Danmark lys over den dejlige danske natur. Det er en vigtig public service-opgave og stor ros til DR for at tage dette ansvar alvorligt. Viden om og forståelse for naturen er med til at øge danskernes lyst til at passe på naturen og til at bruge den på et bæredygtigt grundlag.

Men for at gøre den danske natur endnu mere vidunderlig og tilgængelig for danskerne, er der her nogle forslag, som vi håber, at regeringen vil udnytte.

Skoven er danskernes foretrukne naturtype, men i dag er det kun cirka 15 procent af Danmarks areal, der er skov. I Friluftsrådet mener vi, at der er behov for mere plads til en rig og sammenhængende natur i Danmark, og arealet af de danske skove skal op på mellem 20 og 25 procent.

Der er især behov for bynære skove, som kan være til gavn og glæde for mange mennesker. I byerne kan der ofte være langt til nærmeste naturområde. Derfor er der i det hele taget behov for mere natur tæt på byerne, hvor mange bor. Ny natur eller grønne områder med høj naturkvalitet skal prioriteres, og grønne korridorer kan binde byerne og byernes natur sammen med andre naturområder.

Desuden er der langs de danske kyster i øjeblikket op mod 10.000 ulovlige skræmmeskilte med tekster som ’Privat strand’ og ’Adgang forbudt for uvedkommende’, som skaber utryghed og usikkerhed om, hvad man må og ikke må. Der er klart behov for at rydde op i skilteskoven – eller endnu bedre: gøre reglerne på området mere enkle, så alle kender deres rettigheder i naturen.

Siden 1954 er antallet af markveje halveret, og det begrænser befolkningens mulighed for at komme ud i naturen i det åbne land. Havde markvejen været en dyreart, var den kommet på den røde liste, som kræver særlige beskyttelseshensyn. Der er behov for at ændre reglerne på området, så det bliver sværere at nedlægge markveje og lettere at oprette nye stier.

Ved vandløb og søer må vi i dag ikke færdes på privatejede områder. Hvis man giver offentligheden adgang til at færdes på de udyrkede arealer langs vandløb og søer, kan man skabe mulighed for mange gode naturoplevelser.

Vi håber, at regeringen vil udnytte tidens store momentum til at gøre den danske natur endnu mere vild, vidunderlig og ikke mindst tilgængelig for befolkningen.

Af Jacob Jensen, naturvejleder og næstformand i Friluftsrådet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det er muligvis min misforståelse, men er det virkelig friluftsrådets udgangspunkt, at naturen skal stå i menneskets tjeneste?