Kommentar

Regeringen vil tvangsprivatisere affaldssektoren. Det er en vanvittig dårlig idé

Hvorfor går socialdemokraterne tilbage til en privatiseringsfuser? Har de intet lært af deres mange dårlige erfaringer med markedsgørelse af vores vitale infrastruktur, spørger klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Debat
11. juni 2020
Klimaminister Dan Jørgensen (S) har listet en omfattende privatisering og markedsgørelse af vores affaldssektor ind i den første forhandlingsrunde om klimahandlingsplanerne. De kommunale affaldsselskaber skal ifølge forslaget forvandles til A/S’er, der skal operere kommercielt. Og affaldsbehandlingen skal i tvangsudbud på det åbne marked. Det er en vanvittig dårlig idé, skriver Pelle Dragsted. 

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har listet en omfattende privatisering og markedsgørelse af vores affaldssektor ind i den første forhandlingsrunde om klimahandlingsplanerne. De kommunale affaldsselskaber skal ifølge forslaget forvandles til A/S’er, der skal operere kommercielt. Og affaldsbehandlingen skal i tvangsudbud på det åbne marked. Det er en vanvittig dårlig idé, skriver Pelle Dragsted. 

Lars Bahl/Rizau Scanpix

Tre ting kendetegner mange af de privatiseringer, som Danmark har været igennem i de seneste årtier – fra Teledanmark over Københavns Lufthavn til Dong og statens vaccineproduktion.

For det første er de endt som større eller mindre skandaler, hvor borgerne ofte er blevet de økonomiske tabere, mens private interesser grinede hele vejen til banken.

For det andet blev de gennemført af socialdemokratiske regeringer. Og for de tredje har socialdemokraterne siden erkendt, at de var problematiske og forkerte for kort efter at tage fat på næste privatiseringsskandale.

Jeg havde egentlig et håb om, at denne bizarre tradition havde fundet sin afslutning. Da Løkkes regering i 2018 ville sælge elselskabet Radius til udenlandske kapitalfonde, satte S-formand Mette Frederiksen i sidste øjeblik foden ned og forhindrede salget.

Og nogle måneder efter stemte socialdemokraterne for en vedtagelse i finansudvalget, som opfordrede regeringen til at »arbejde for, at dansk kritisk infrastruktur enten har det offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

En mindretalsregering kan væltes eller Hr. Jørgensen kan stilles overfor et mistillidsvotum - det er kun der kan Jesus der kan gå på vandet og Mette F. er ikke engang hans mor.
Og Pelle - de radikale neo-liberalister var så vidt jeg véd medlemmer af den regering der kom efter kongemordet på Svend Auken - på de radikales foranledning.

Claus Bødtcher-Hansen

10/jun/2020

At privatisere kritisk, dansk in-
frastruktur er, efter min mening,
tæt på økonomisk "landsforræderi",
intet mindre :-( ...

Med bekymret hilsen
Claus

Randi Christiansen, Marianne Stockmarr, Kim Andersen og Finn Lindberg anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Hvis ham Dan Jørgensen fortsætter i samme spor, og Statsministeren ikke stopper ham, så stop dog den regering !
det kan vel ikke blive værre !

Randi Christiansen, Marianne Stockmarr og Finn Lindberg anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Hvor mange fejlslagne, dyre og klimaskadelige privatiseringer skal vi igennem, før det danske socialdemokrati kommer til samme erkendelse?"

Har det da ingen ende med socialdemokraternes enten snotdumme og eller korrupte politik?

Selv efter at nyrup og lykketoft gik bodsgang og indrømmede tidligere frasalgsfadæser af offentlig infrastruktur, vil altså nu opkomlingen dan jørgensen/mette frederiksen fortsætte i dette forræderiske spor. Er de dummme og eller korrupte? Og er mettemors omsorg kun spil for galleriet? Det ser i den grad sådan ud - men mette, det er altså ikke nok at stikke godhavnsdrengene en gratis undskyldning og så ellers fortsætte i bankstersporet.

Vor Herre bevare os vel, vi bliver berøvet ved højlys dag - og socialdemokraterne er ved gud de værste med deres elendige forsøg på at pakke tyveriet ind i social omsorg. Som feks. deres seneste stunt med pensionsreformen der, som pelle dragsted i dagens avis påpeger - læs selv, sagtens kan finansieres, hvis foregående regerings asociale skattelettelser tilbagerulles, genopretning af skat foretages og andet, der kunne finansiere en anstændig pensionsalder på niveau med f.eks. italienernes, som er 67 år.

Alt peger desværre på, at dansk forvaltning og dansk økonomisk suverænitet er i lommen på the banksters. Hvordan ellers forklare, at økonomisk politik i det væsentlige er den samme, hvem der end sidder med nøglerne til statsministeriet?

Kunne en vaks graverjournalist venligst afdække disse forhold? Og gerne begynde med den skandaløse sammenlægning af de små elselskaber, som forgyldte en mindre ejerkreds.