Læserbrev

Region Hovedstaden skal sikre, at de køber bæredygtigt ind for deres 14 mia. kr. om året

Det forpligter at være så stor en forbruger som Region Hovedstaden. Derfor bør der indføres principper om gennemsigtighed og bæredygtighed, så vi ikke bidrager til ødelæggelsen af regnskoven og levevilkårene for dem, der afhænger af den, skriver regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Peter Westermann (SF) i dette debatindlæg
Debat
10. juni 2020

Det er på tide, at vi begynder at tage ansvar for, at vores skattekroner bliver brugt på en forsvarlig måde, der ikke bidrager til at tage livet af regnskoven.

Den 22. maj var det FN’s biodiversitetsdag. Det var en oplagt anledning til at diskutere, hvordan det står til med vores natur. Det var også en anledning til at opdage, at Danmark er Europas absolutte bundskraber, når det kommer til naturbeskyttelse.

Én ting er, at vi er dårlige til at beskytte dansk natur, men vi forringer også den allermest frodige natur – den tropiske.

Cirka 15 procent af verdens udledning af drivhusgasser skyldes, at man fælder regnskoven. Man fælder den, fordi der i vores del af verden er en kæmpe efterspørgsel efter råvarer som tømmer, soja og mineraler. Og de billigste leverandører er ofte dem, der ikke har nogen skrupler over at ødelægge regnskoven og levevilkårene for de mange millioner af mennesker og dyr, der er afhængige af den.

I dag ved vi reelt ikke, om vores skattepenge går til indkøb, der ødelægger regnskoven. Det skal vi gøre noget ved. I Region Hovedstaden køber vi hvert år ind for 14 milliarder kr. og er derfor en af de helt store forbrugere. Det forpligter i en særlig grad til, at man tager vores værdier om bæredygtighed med, når regionen bestiller varer hjem.

Jeg har foreslået, at vi i Region Hovedstaden skal have en indkøbspolitik, hvor hele kæden af produktion og leverance er gennemsigtig og ikke ødelægger regnskoven. Konkret vil det også betyde, at nogle produkter og materialer skal undgås og erstattes af andre. Hvis vi indfører det som generelt princip, når det offentlige køber ind, så rykker vi rigtig meget.

Alle kan komme og sige, at det er de andre, der skal føre an. Men ser man på klimaaftryk pr. indbygger, er Danmark et af de tunge lande. Derfor har vi et ansvar for at gå forrest. Man skal ikke negligere, at det offentlige køber ind for over 300 milliarder kr. om året. Selv hvis det er en dråbe i havet, er hver en dråbe dyrebar i den ørken, som regnskoven med alarmerende fart er ved at blive til.

Peter Westermann er regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

09/jun/2020

JA, jeg er helt enig :-) ...

Venlig hilsen
Claus