Læserbrev

Romaer i Europa udsættes for miljøracisme, når de tvinges til at bo i forurenede områder

Romaer bliver oftere end andre udsat for farlige giftstoffer, fordi de må leve der, hvor ingen andre vil. Samtidig afskæres de fra miljørettigheder som ren luft og rent vand. Miljøracisme er et fælt overset problem i Europa, skriver medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF) i dette debatindlæg
Debat
24. juni 2020

I disse uger går hundredtusindvis af mennesker på gaderne over hele verden for at demonstrere mod racisme mod sorte. Det er yderst vigtigt, ja livsnødvendigt faktisk. Men racisme er ikke kun et amerikansk fænomen, og ikke kun noget sorte og brune mennesker plages af. I Europa trives racismen som bekendt også, og her er en af de mest udsatte grupper romaerne.

I Pata-Rât i Rumænien bor omkring 2.000 romaer på og omkring en losseplads uden adgang til vand, el og sanitet. De bor i improviserede små skure lavet af materialer fra lossepladsen. Men Pata-Rât er desværre ikke unik i sin ubegribelige fattigdom.

Mange romasamfund har lignende umenneskelige vilkår som Pata-Rât. For eksempel i udkanten af den transsylvanske by Turda lever romafamilier på et tidligere industriområde, der er forurenet af kviksølv.

En ny rapport fra Det Europæiske Miljøkontor (EEB) inkluderer 32 casestudier om romaer fra disse områder, og de viser ikke overraskende, at romaer er markant mere plagede end andre af åndedræts- og infektionssygdomme, depression og ulykker. Og så er rapportens 32 casestudier kun en brøkdel af det reelle antal romaer, der udsættes for miljøracisme.

Tit har romaerne ikke andet valg end at bo, hvor ingen andre kunne drømme om at leve. De kummerlige forhold betyder meget for, hvordan romaer opfattes. De bliver ofte mødt med fordomme om, at de går ikke op i renlighed og miljø. Eller at det bare er, fordi de er ligeglade med, hvor de bor, at de holder til på en losseplads. Faktisk bliver de ofte beskyldt for selv at have forurenet og ødelagt jorden, de bor på. Det er klokkeklar racisme.

Romaernes situation understreger, at miljømæssige og sociale problemer hænger sammen. Derfor handler miljøpolitik også om at beskytte samfundets udsatte. Dem, der ikke har råd til at bo i byens pæne kvarterer eller købe vand på flaske.

Grøn omstilling drejer sig om mere end teknologi, eksport og arbejdspladser. Det gælder også miljøretfærdighed: Folk skal ikke udelukkes fra sundt og rent miljø alene på grund af deres etnicitet. Behandlingen af romaer er vel EU’s største diskriminationsproblem, og det ignoreres i alt for høj grad.

Af Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Margrete Auken

Du har sikkert helt ret ....
men det er umuligt ikke at tænke på sigøjnerboss og familie, når talen falder på romaer.

Og så er det pludselig noget mere indviklet.