Læserbrev

Rune Lund: Pinlig leder mod skattely

Dagbladet Information burde være efter regeringen, som ikke vil bekæmpe skattely. Og ikke kritisere Enhedslisten, der ellers kæmper mod regeringens handlinger og som aldrig ville godkende en aftale, hvor der ikke var handling bag ordene, skriver finans- og skatteordfører Rune Lund (EL) i denne replik
Debat
9. juni 2020

Information har den 30. maj en leder under overskriften ’Pinlig indsats mod skattely’.

Her fremføres en berettiget kritik af, at aftalen fra midten af april om, at hjælpepakker ikke skal ende hos virksomheder i skattely, ikke kommer til at få nogen praktisk betydning.

Men lederen har misforstået flere ting. Ikke mindst, at årsagen til dette er, at regeringen slet og ret har snigløbet en aftale om, at hjælpepakker ikke skal ende hos virksomheder baseret i skattely.

Den første misforståelse beror på, at det skulle være politisk aftalt, at skattelybestemmelsen kun skulle omfatte virksomheder, der er direkte ejet af virksomheder i et skattely på EU’s sortliste. Det er ganske enkelt forkert.

Regeringen vælger selv at fortolke det aftalte sådan. Men det gør skattelybestemmelsen meningsløs, for stort set alle virksomheder har en konstruktion i flere led, der for eksempel går over Holland, inden virksomheden ender i et skattely.

Enhedslisten har selvfølgelig ikke accepteret eller godkendt en aftale, der ikke er andet end varm luft.

Pinligt

Informations leder accepterer desuden ukritisk regeringens begrundelse og argument for at snigløbe den politiske aftale, nemlig at det ifølge regeringen skulle være EU-reglerne, der forhindrer en definition, der omfatter virksomheder i flere led. Men dette er ganske enkelt ikke en korrekt udlægning af EU-reglerne.

Skatteadvokat Eduardo Vistisen udtaler til TV 2 den 21. maj om regeringens ageren i sagen, at »Når man har valgt den definition, så virker det som om, at myndighederne er dovne. Man kan godt gå længere og afvise selskaber ejet i skattely gennem andre selskaber, hvis man kan redegøre for, at der ikke er reel drift i selskaberne imellem.«

Hvorfor bruger Information ikke spalterne på at komme efter en regering, som åbenlyst bruger misvisende fortolkninger af EU-reglerne for ikke at ville bekæmpe skattely? 

I stedet for at kritisere regeringen vælger Informations leder højest besynderligt at skyde på det parti, Enhedslisten, som har været afgørende for at få skattelybestemmelsen ind i aftalen, og som har kæmpet mest indædt mod regeringens ageren i sagen. Det er pinligt. For Information.

Rune Lund (EL) er finans- og skatteordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Det mest pinlige er, at Enhedslisten igen er blevet snydt af Socialdemokratiet. Og at man bare fortsætter med, at levere stemmer til socialdemokratiets borgerlige politik.

Havde Enhedslisten været repræsenteret af folk som Preben Wilhjelm, Steen Folke m.fl. VS’ere, ville det ikke ske.

Vibeke Mark-Hansen

Mærkeligt. Så I er blevet snydt - igen. Hvad kunne I så lære af det Rune?

Skattely er en form for legaliseret hæleri

@Vibeke
Hvad kan Rune lære? Ikke det store og det ved Rune godt. Den parlamentariske proces i DK viser og har historisk altid vist at der er intet - som i absolut intet - alternativ for venstrefløjen til at støtte en socialdemokratisk regering. Alternativets deroute illustrerer på glimrende vis dette. Så nej, Enhedslisten kan blot kæmpe videre, acceptere nederlag på nederlag og æde sig selv og håbe på, at socialdemokratiet en dag er store nok til ikke at skulle basere sin politik og sin tillid på skumle lokumsaftaler og det borgerlige Danmarks stemmer.