Kommentar

Det er en skændsel at lægge coronakrisens helte for had, Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard skriver negativt og stigmatiserende om ikkevestlige indvandrere i en kronik i Information. Men hun leverer ingen dokumentation, skriver talsmand for AarhuSomali. Ovenikøbet er det folk fra netop disse lande, der har været frontpersonale under coronakrisen
»Seniorforsker Frederik Thuesen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udtalte i den forbindelse, at sosu’er med ikkevestlig baggrund har en række særlige kompetencer, især mht. sprog og kulturel forståelse, der gør dem til en særlig gevinst. Det er stik modsat af Pia Kjærsgaards udokumenterede negative påstande.« skriver Daud Hussein Ahmed.

»Seniorforsker Frederik Thuesen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udtalte i den forbindelse, at sosu’er med ikkevestlig baggrund har en række særlige kompetencer, især mht. sprog og kulturel forståelse, der gør dem til en særlig gevinst. Det er stik modsat af Pia Kjærsgaards udokumenterede negative påstande.« skriver Daud Hussein Ahmed.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
18. juni 2020

Det er en skændsel, når Pia Kjærsgaard i en kronik i Information den 18. maj udskammer bestemte navngivne befolkningsgrupper, hvorfra mange som frontpersonale har taget det tunge og farlige slæb under coronakrisen.

I sin kronik skriver Pia Kjærsgaard negativt og stigmatiserende om ikkevestlige indvandrere, og hun nævner særligt folk fra Somalia og Libanon som nogle, der ifølge hende skaber udfordringer og har påvirket Danmark i negativ retning. Men hun leverer ingen dokumentation for sin påstand.

Tværtimod er det sådan, at flere generationer af folk fra netop disse lande har formået at tilpasse sig i Danmark. De har ikke blot lært det danske demokrati at kende, men har samtidig kæmpet for at lære sproget og kulturen. Det er en indsats, som mange i det danske samfund tager for givet.

Det har heller ikke været nemt at komme i beskæftigelse, men for mange er det lykkedes. I højkonjunkturens Danmark har en del fået faglært arbejde, blandt andet som håndværkere, samt job inden for sundhed og omsorg. Andre har fået ufaglært arbejde inden for service og transport. De yngre har taget en kortere eller længerevarende uddannelse og er kommet i beskæftigelse ad den vej.

Her midt i coronakrisen kan vi konstatere, at det i høj grad er folk med somalisk og libanesisk/palæstinensisk baggrund, der som nutidens samfundshelte arbejder som frontpersonale med transport, sundhed og omsorg – med risiko for dem selv og deres familier. Bus- og taxachauffører er særligt udsatte, har fagforbundet 3F gjort kraftigt opmærksom på. Det blev i marts bekræftet i deres fagblad af Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

Særlige kompetancer

Mange fra AarhuSomali arbejder netop med service, omsorg, sundhed og transport. Nogle er blevet syge, for eksempel efter at de har transporteret coronasyge patienter i deres taxa til og fra sygehuset. De er nu heldigvis meldt raske igen. Men hvad bilder Pia Kjærsgaard sig egentlig ind med at lægge en afgørende del af frontpersonalet i coronakrisen for had. Det er skændigt.

Ligeledes inden for sundhed og omsorg har mange medarbejdere med ikkevestlig baggrund været i front i coronakrisen med stor risiko for at blive smittet. I august 2018 fortalte Danmarks Radio, at der året før blev ansat flere med ikkevestlig baggrund inden for sosu-området, end der blev ansat folk med etnisk dansk baggrund. Tallene lød 1.050 nye medarbejdere på fuldtid med ikkevestlig baggrund og 925 etniske danskere.

Seniorforsker Frederik Thuesen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udtalte i den forbindelse, at sosu’er med ikkevestlig baggrund har en række særlige kompetencer, især mht. sprog og kulturel forståelse, der gør dem til en særlig gevinst. Det er stik modsat af Pia Kjærsgaards udokumenterede negative påstande.

De senere år er beskæftigelsen blandt folk med somalisk baggrund steget markant. Fra et lavpunkt i 2013, som efterslæb fra finanskrisen, var 1.843 med somalisk baggrund i beskæftigelse i Danmark. I 2018 var tallet 3.060 beskæftigede, hvilket er en stigning på cirka 66 procent i løbet af de seks år. Kigger man på antallet af unge med somalisk baggrund, der er i gang med en uddannelse, er stigningen endnu mere markant.

I 2008 var der 1.045 under uddannelse, mens tallet i 2018 var 3.424, hvilket er mere end en tredobling. Tallene er fra Aarhus Kommunes ’Aarhus i tal’, og i Aarhus er der nogenlunde tilsvarende tal. Kurverne for beskæftigede og unge i uddannelse blandt folk med somalisk baggrund, går kun én vej, og det er stejlt opad ifølge disse tal fra før coronakrisen.

Der har i flere år været advaret om, at vi med en aldrende befolkning vil komme til at mangle arbejdskraft i Danmark i fremtiden. De nævnte tal viser med al tydelighed, at folk med somalisk baggrund er en del af løsningen på dette problem. Så når Pia Kjærsgaard tillader sig at skrive, at Danmark vil være »et rigere, mere velfungerende og trygt samfund uden disse udlændinge fra ikke-vestlige lande«, så er det påviseligt helt forkert. Det viser de nævnte tal, og ikke mindst så viser det sig i den store indsats, som disse danskere med ikkevestlig baggrund har gjort i frontlinjen under coronakrisen.

Daud Hussein Ahmed er talsmand for AarhuSomali

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Tak for et godt indlæg. Det er i høj grad en dansk værdi at møde populistisk demagogi med saglighed.

Peter Jespersen, Lisbeth Larsen, Birger Bartholomæussen, Eva Bertram, Tino Rozzo, Jane Jensen, Kristian Gregersen, Tina Peirano, Ole Frank, Lone Hansen, Viggo Okholm, Ulla Søgaard, Birte Pedersen, Nette Skov, Liselotte Paulsen, Hanne Ribens, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Gitte Loeyche, Claus Bødtcher-Hansen, Jens Nielsen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Sonja Rosdahl, Jakob Trägårdh, Elise Berg, Karen Grue, Per Klüver, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Helle Walther, Mads Greve Haaning, søren ploug, Christian Mondrup, Tommy Clausen, Martin Hansen, Ete Forchhammer , Svend Erik Sokkelund og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar

Men hvorfor accepterer Information Pia Kjærsgaards hadpropaganda? Er det en betingelse, at man trykker hvad som helst, politikere gylper op, hvis man skal have del i tilskud?

Peter Jespersen, Lisbeth Larsen, Kristian Gregersen, Ole Frank, jørgen djørup, Birte Pedersen, Nette Skov, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Sonja Rosdahl, Anders Reinholdt, Herdis Weins, Steffen Gliese, Helle Walther, Benta Victoria Gunnlögsson, Stella Nielsen og Martin Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kan vi ikke snart blive fri for Pia?

Mikkel Zess, Peter Jespersen, Jonna Jensen, Ole Frank, Birte Pedersen, Nette Skov, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Sonja Rosdahl, Jan Fritsbøger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hun kan ikke andet, hendes parti kom frem på den form for politik, og nu hvor de er i dybt fald, forsøger den gamle dame at kæmpe for det samme. Tiden er en anden, og Pia s magi er væk. Man ser en kun i dag en eddike sur ældre dame, som vrisser og mopser. Hun kunne komme med konstruktive forslag mht. til de ældre, de svage, men det tror fruen ikke er en vindersag. Fremmedhad er det ej heller mere fru PK.

Mikkel Zess, Peter Jespersen, Tina Peirano, Ole Frank, Lone Hansen, Birte Pedersen, Nette Skov, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Karen Grue, Herdis Weins, Jens Christian Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Maia Aarskov

Dén dames rituelle angstbideri har alle dage været en skændsel.

Mikkel Zess, Peter Jespersen, Søren Andersen, Ole Frank, Lone Hansen, Birte Pedersen, Nette Skov, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Jan Fritsbøger og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg undrer mig over at pia alt for ofte får lejlighed til at mene noget offentligt på tv, selvom DF i dag er et særdeles marginalt parti er de stadig meget fremtrædende på tv, både TV2 og DR,
et parti som er særdeles meget mere relevant som enhedslisten bliver stadig tiet ihjel eller marginaliseret,
borgerligheden har sat sig tungt på medierne i DK, og det meste er borgerlige løgne og ren propaganda,
hvad hulen blev der af public service og objektivitet ?

nils valla, Mikkel Zess, Peter Jespersen, Ole Frank, Lone Hansen, jørgen djørup, Birte Pedersen, Nette Skov, Hanne Ribens, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

"Men hvorfor accepterer Information Pia Kjærsgaards hadpropaganda?". Prøv at overveje konsekvenserne af at udgrænse uhyrligheder som Pia Kærsgaards fra et offentligt medie. Vi kunne f.eks. komme i en situation som i Trumps USA med polariseret nyhedsformidling for polariserede borgere. Vi kunne også komme i en situation, hvor en autoritær højrefløj får opfyldte sine hedeste drømme om at lukke munden på al opposition til venstre for Djengis Khan.

Vibeke Hansen, Jane Jensen, Hanne Ribens, Ole Henriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Else Marie Arevad, Karsten Lundsby og Sonja Rosdahl anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

DF er ikke og har aldrig været et reelt politisk parti, det har altid kun været en protestbevægelse og resten er pragmatik. De har valgt det, de mente gav flest stemmer og ikke det bedste for Danmark.

Vibeke Hansen, Eva Bertram, Ole Frank, Lone Hansen, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Claus Bødtcher-Hansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Tak for info, og glem Pia. Jeg har hæftet mig ved, at i 2018 var der godt 3000 under uddannelse og godt 3500 i arbejde, udaf en samlet indvandretal, incl. anden generation, på godt 21000 (2020). Det er glædeligt, at det går fremad for somali-folkene, med at blive integreret. Hvad laver de 2/3 af somali-folket, der ikke er redegjort for?
173 tusinde arbejdsløse, svarer til ca. 3% af den samlede danske befolkning.
Udviklingen i selvforsørgetse blandt somali folkene er kraftigt stigende, med et udgangspunkt, hvor netop somalierne tidligere var den indvandre gruppe, der var mindst integrerede og mindst erhvervsaktive. Så, absolut en glædelig udvikling.
Og Pia! - dette har hun heller ikke forstået.

Jens Nielsen

Det må gøre ondt for et parti der tidligere har opnået 21-22 % af stemmerne til et folketingsvalg at tabe 2/3 af mandaterne ved sidste folketingsvalg. DF har set at store dele af deres "stærkeste" kort er blevet overtaget af mange andre partier; Venstre, Socialdemokraterne, SF, konservative og Ny Borgerlige og er dermed blevet "overflødige". Det må ikke mindst gøre ondt at man ikke længere har de samme midler til at drive partiet. Det må have kostet mange afskedigelser i organisation, med fyringer af ægtefæller og børn m.m tilfølge. Mon ikke det er baggrunden for de mange lokale opgør vi ser rundt omkring i landet? Når krybben er tom så bides hestene. DF's sidste dage bliver grimme og bitre. Hvornår bliver Morten M, Søren Espersen og DF's ledelse sigtet for dokumentfalsk, bedrageri, identitetstyveri og misbrug af offentlige midler?
De hjemlige myndigheder har dels løbende assisteret OLAF og dels fået overdraget OLAF's materiale for længe siden, hvad venter de på?

Peter Beck-Lauritzen, Peter Jespersen, Ole Frank, Lone Hansen, Birte Pedersen, Hanne Ribens og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Jeg noterer mig at FP først begyndte at miste stemmer da S begyndte at overtage deres negative holdning til indvandrere. Den hurtige nedgang for FP - og den borgerlige blok i det hele taget - skyldes at de fleste danskere ikke er borgerlige i hjertet. De er socialdemokrater. Men de KAN IKKE LIDE INDVANDRERE. Accepter det. Lev med det.
Så det at overtage FPs holdninger på det punkt har ændret det hele. Hvis bare S kan undgå at vende tilbage til tidligere holdninger, så skal det hele nok gå. Men kan de det?

@Poul Kristensen
“DE KAN IKKE LIDE INDVANDRERE”.
Det er en skræmmende erklæring. Hvordan stemmer din påstand overens med de mange, der for tiden siger, at der ikke er strukturel racisme i Danmark?

Pia er lige så godt et menneske som alle andre.
Desværre har hun et sind, meget lukket i sammenligning med andre danske pop-politiker.
Men det er hun ikke selv herre (dame) over. (Ingen kan gøre for sine begrænsninger).
Hun sidder i tinget fordi vælgere har stemt på hende.
Er man uenig i hvad hun siger, bliver det bedste man kan gøre, undgå eksponere hendes synspunkter.
Og bruge tiden til komme med bedre alternativer.
Personligt syntes jeg Mette Frederiksen og Co førte Danmark glimrende ind og gennem krisen (den er stadig ikke overstået). Ja der blev begået uretfærdigheder. Eksempelvis blev ene halvdel af arbejdsstyrken sendt hjem med fuld løn mens den anden måtte blive ude på marked, hvor der ikke mere var kunder, skønt den anden også betaler skat.
Men krisen kom hovedkuls, der var ingen betænkningstid og kun et spørgsmål om reagere hurtigt.
Bagefter, når krisen er overstået (hvis overhovedet den nogensinde bliver), kan man så kigge lidt nærmere på retfærdigheden i fordelingerne.

Peter Beck-Lauritzen og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

@Eva Bertram: Ja, de tager naturligvis fejl.
Det er meget, meget, MEGET farligt at benægte eller afvise de mørke sider af vore sind. De forsvinder ikke bare fordi vi siger at de ikke findes. Det er som at tro at man kan bekæmpe prostitution ved at forbyde det. Kig på Sverige, ser det ud til at virke der? Bare lidt? Nej, vel.
Eller forbyd narko. Nå, nej, det har de jo allerede gjort. Virker det?
Du opnår intet ved at benægte de mørke sider lige på.

Poul Kristensen

Danmark ikke kun racistisk. Danmark er også homofobisk. Fedmefobisk. Sexistisk. Aldersfobisk.
Accepter det. Lev med det.
Ingen af disse fobier kan man nemlig bare fornægte. Hvis en fobi kan fornægtes, er det en svag fobi. Og hvis man prøver alligevel, lukker man op for andre, langt grimmere ting. Ting som man kun dårligt forstår og som er utroligt sejlivede og som fortsætter i generation efter generation.
Det kræver andre metoder.