Læserbrev

Sygeplejersker: Anerkend vores arbejde – giv os ligeløn, Mette Frederiksen

Det kræver politisk vilje og økonomisk prioritering, hvis det skal være attraktivt at uddanne sig til og forblive sygeplejerske – ikke kun anerkendelse og rosende ord på sociale medier, skriver sygeplejerskerne Lise Kongsbak Hørlyck, Maria Møldrup Andreassen, Helle Dahlgaard, Rasmus G. Vangsgaard og Bodil Laustsen i dette debatindlæg
Debat
2. juni 2020

Kære Mette Frederiksen

Til et morgenmøde i en kommunal hjemmesygeplejerskegruppe spurgte en sygeplejerske forleden, om man skal være elefant for at blive prioriteret i Danmark?

Det vakte latter, men også eftertænksomhed. Latter, fordi mange havde set DR’s dokumentar Stuhr stuhr nummer, hvor vores regering valgte at købe fire elefanter for 11 millioner kroner. Eftertænksomhed, fordi det fortæller noget om, hvilke værdier og prioriteringer du og regeringen lægger til grund, når I forvalter landets økonomi.

Da vi gik fra mødet, spurgte en anden sygeplejerske, hvornår politikerne mon vil prioritere ligeløn for lige arbejde og lige uddannelsesniveau? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål, som vi gerne vil have dig til at forholde dig til.

Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har været med til at skærpe ligelønsdebatten, blandt andet fordi sociale og traditionelle medier svømmer over med ord og symbolske handlinger, som udtrykker taknemmelighed over for mennesker med samfundskritiske job.

Men der er en kontrast mellem den høje værdsættelse og så den kendsgerning, at sygeplejerskers løn stadig ligger lavt sammenlignet med andre faggrupper med en mellemlang videregående uddannelse, som har den ene forskel, at de er eller har været mandsdominerede fag.

Pernille Skipper (EL) forsøgte for nylig at imødekomme problematikken med et forslag om at afsætte en lavtlønspulje på fem milliarder kroner til de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

Puljen skulle direkte målrettes lønstigninger i omsorgsfagene og andre lavtlønsgrupper, eftersom krisen har vist, at nogle af dem, der har de mest samfundskritiske job, samtidig får en alt for lav løn.

Vi mener, at Skipper har fat i den lange ende, når hun anerkender, at problemerne med ligeløn ikke lader sig løse inden for rammerne af overenskomstforhandlingerne alene. Det kræver både politisk vilje og økonomisk prioritering, og det er en nødvendighed, hvis det skal være attraktivt både at uddanne sig til og forblive sygeplejerske.

Kære Mette Frederiksen, lad os arbejde os gennem krisen som et samfund, der værdsætter og anerkender lige arbejde og uddannelse med ligeløn. Eller skal man i virkeligheden være en elefant for at blive prioriteret?

Af Lise Kongsbak Hørlyck, Maria Møldrup Andreassen, Helle Dahlgaard, Rasmus G. Vangsgaard og Bodil Laustsen, alle sygeplejersker og fællestillid-repræsentanter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kære sygeplejersker,

I skal forlange genindførsel af "Åbne Årsopgørelser" som DK havde indtil 1950'erne.

Så vil det fremgå, hvor meget I bliver u-lovligt underbetalt.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Og det kan ikke gå hurtigt nok !
Hverken ligelønnen, eller "Åbne Årsopgørelser"

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Vi har vidst også lært at sygeplejesker har rigtig god jobsikkerhed og at folk i supermarkedet også er en del af underbetalt kritisk infrastruktur. Det er der faktisk mange der er. Dog bruger de ikke alle corona som springbræt til lønkamp.

Og hvad med de ufaglærte som også arbejder hårdt. De har måske ikke fortjent en ordenlig løn fordi deres uddannelsesniveau ikke er så fint som sygeplejeskernes?

Peter Beck-Lauritzen

Igen det evige dilemma: - hvem vil vi helst undvære, skraldemanden eller direktøren? Tjah, de mange ift. de få.