Læserbrev

Tænk, at Venstre risikerer EU-samarbejdet for at modarbejde Socialdemokratiet

Jakob Ellemann-Jensen og Venstre er tilsyneladende villige til at risikere Danmarks samarbejde i EU til fordel for deres partipolitiske særinteresser og modstand mod Socialdemokratiet. Det var alligevel uventet, skriver Jesper Hansen i dette debatindlæg
23. juni 2020

Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, og hans partikolleger i Folketinget har den 16. juni stemt imod at give statsminister Mette Frederiksen (S) mandat til de kommende budgetforhandlinger i EU.

Dette blev varslet ugen forinden, og jeg opfattede det som en forhandlingstaktik fra deres side, snarere end en egentlig trussel.

Men Ellemann-Jensen har tilsyneladende ikke fattet, hvor vigtigt det er, at de enkelte statsledere i EU har et stærkt mandat i ryggen – og en god pose penge med til EU-projektet. Partipolitiske særinteresser ser ud til at have været vigtigere for Venstre.

Hvis det var lykkedes at underkende statsministerens EU-mandat, ville Ellemann-Jensen kunne tage æren for, at Danmark endnu en gang sagde nej tak til samarbejde i EU og dermed ja tak til mere mafiastyring og kinesisk opkøb af virksomheder og infrastruktur i et i forvejen stærkt udfordret Sydeuropa.

At Venstre skulle vise sig at være EU-modstandere, havde jeg trods alt ikke ventet.

Jesper Hansen er cand.scient.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Flø
  • David Zennaro
  • Freddie Vindberg
  • Poul Anker Sørensen
Jens Flø, David Zennaro, Freddie Vindberg og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Mathiasen

Briterne har iværksat et eksperiment (Brexit), som vil vise, hvordan deres stat vil klare sig uden for EU. En overbevisende målestok herfor, skal man ikke forvente, at briterne selv vil opstille, derimod kan man forvente, at de erklærer, at de har vundet en uvurderlig suverænitet ved at skulle udarbejde en bilateral handelsaftale med et isolationistisk USA.

Der har indenfor kongeriget DKs jurisdiktion bredt sig en vis, altså stadigvæk begrænset, erkendelse af, at et land i størrelsesordnen 5,5 mio ikke med held kan gøre noget tilsvarende, og de danske fiskeinteresser i britisk farvand bliver da også varetaget af EU i forhandlingerne mellem UK og EU om en (mulig) fremtidig handelsaftale.

Briterne kan ikke sætte deres ydre suverænitet igennem og forhindre, at Rusland udfører giftattentater på engelsk grund. Deres handelsaftale med USA har vi ikke set endnu, og de symbolske fiskeinteresser kan, som i sagen Nordirland, sagtens ende med, at den britiske (engelske) premierminister sælger sine egne.

Hvad kan Danmark? Hvis ikke andet, så måtte partiet Venstre være klar over, hvad realiteterne i verden er, og hvilke muligheder kongeriget har for at sætte sin ydre suverænitet igennem.

Lars F. Jensen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Det er ved at være tyndt med ansvarlige partier i blå blok.
Vil Jakob prøve at overgå Inger, i at lave larm, og fiske stemmer ?.