Læserbrev

Vi skal tale åbent om racisme og anmelde det, når vi oplever diskrimination

Racisme findes ikke kun i USA. Det trives også herhjemme – selv under en global pandemi. Derfor skal vi blive bedre til at tale om det og til at anmelde det, når vi oplever racisme og diskrimination, skriver medlem af Københavns Borgerrepræsentation Hassan Nur Wardere (EL) i dette debatindlæg
16. juni 2020

Drabet på afroamerikanske George Floyds under en anholdelse i Minneapolis den 25. maj har ført til omfattende protester mod politivold og racisme over hele verden – også i København. Det har fået mig til at tænke over racisme i vores egen lille nation. Er vi racismefri?

Da coronapandemien ramte Danmark, ændrede det vores hverdag, og for en gangs skyld skriver medierne ikke om, hvordan alt er muslimernes skyld, og det største samtaleemne i dansk politik er ikke længere indvandrere og islam.

Alligevel ser vi, at racisme og diskrimination stadig trives i en global sundhedskrise. Krisen har medført, at en del borgere med østasiatisk baggrund udsættes for hånlige bemærkninger, tilråb og diskriminerende behandling.

Populistiske politikere fokuserer på, at der er en overrepræsentation af danskere med indvandrerbaggrund blandt de indlagte på landets coronaafdelinger. Uden at forklare, at det er selv samme gruppe, som er overrepræsenteret i udsatte job, hvor man ikke kan sidde trygt derhjemme bag computeren. Det kan for eksempel være sosu’er, rengøringsassistenter eller buschauffører.

Samme politikere fastholder også, at et håndtryk er nødvendigt for at opnå statsborgerskab. Det virker ellers ganske fornuftigt at lade være i disse coronatider. Det handler om at mistænkeliggøre muslimers motiver for overhovedet at være i Danmark, og man ser stort på, at fravalget af håndtryk slet ikke er normen blandt danske muslimer.

Kynisk populisme

Bag udskamningen af danskere med flygtninge- og indvandrerbaggrund findes en kynisk populisme, der ynder at bruge minoriteter som syndebukke i alle mulige sammenhænge. Selv når det handler om en verdensomspændende coronapandemi. Det skaber fjendebilleder og splitter vores samfund.

Så nej, Danmark er ikke fri for racisme.

Oplever man racisme, diskrimination, hadforbrydelser eller forskelsbehandling, skal man sige fra. Man bør anmelde det til politiet eller i København til Borgerrådgiverens Diskriminations Hotline, som registrerer racistiske og diskriminerende hændelser.

Hvis vi skal racisme og diskrimination til livs, skal vi tale højt og åbent om det. Vi har alle et ansvar for at tale om det, og for at racisme bliver fordømt.

Hassan Nur Wardere er medlem af Borgerrepræsentationen i København for Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Gram-Jensen
  • Anker Heegaard
  • Henning Kjær
Ib Gram-Jensen, Anker Heegaard og Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu