Læserbrev

De borgerlige kæmper for at opretholde et samfund, som kun tilgodeser dem selv

Borgerlige og konservative debattører promoverer et forældet verdenssyn ved at kritisere mennesker, som har en anden holdning end den, der tilgodeser dem. Det er ikke bare selvisk, det er også dem, med deres forsnævrede verdenssyn, som er en trussel for samfundet, skriver antropolog Ala Jamal Zareini i dette debatindlæg
Debat
10. juli 2020

Borgerlige og konservative debattører har med konceptet ‘identitetspolitik’ samt den skadelige konceptualisering af modstand mod undertrykkelse, racisme og sexisme som ‘krænkelseskultur’ set deres snit til at promovere arkaiske verdenssyn ved at skævvride diskussionen til at handle om ytringsfrihed og en kamp for bevarelsen af ‘vestlige’ værdier.

Oplevelser med blandt andet racisme og sexisme i det danske samfund affejes af borgerlige debattører som følelser og ikke reelle problemer. Således undergraves seriøse problematikker, og de, der oplever uligheden og uretfærdigheden, udstilles som forkælede pattebørn, som bare skal tage sig sammen.

Men. De er ikke bare forkælede pattebørn, de er også en decideret trussel, ifølge Berlingskes kulturredaktør Anne Sophia Hermansen. Hun påstår, at identitetspolitik og ‘krænkelsessyge’ er symptomatisk for en manglende evne til at tåle »... dum, dårlig, forkert og latterlig tænkning«. 

Det er foruroligende, at vores kulturarv og nationale identitet ifølge Hermansen beror på bevarelsen og forsvaret af navne og statuer, som netop repræsenterer fortidens dumme og forkerte forestillinger om verden.

Ikke et kønt syn

Kritik af eksisterende og tidligere forhold i samfundet er ikke en negation af historien eller nutiden. Tværtimod er formålet med kritikken netop at belyse, hvad vi kan tage ved lære af, og hvad der bør ses nærmere efter i sømmene. Det er i direkte overensstemmelse med vores vestlige identitet og kulturarv at forholde os kritisk til autoriteter og magtstrukturer i samfundet. Det var trods alt det, Oplysningstiden gik ud på.

Manipulation af kritik, der vedrører kulturhistorien og nutidige magtstrukturer, som udtryk for en gruppe menneskers sårede følelser, er i virkeligheden et udtryk for frustration over, at tingene ikke længere kan være, som de engang har været. 

Hvis nogen er en trussel mod den ‘vestlige’ identitet, så er det de borgerlige og konservative, som gemmer sig bag floskler om Oplysningstidens værdier og ytringsfrihed og klandrer andre for at gøre brug af selvsamme.

Jeres modstand mod samfundets evige dynamiske progression samt tiltag, som tilgodeser andre end jer selv, er unægteligt affødt af en frygt for at blive tilsidesat og for, at andre, som ikke tidligere er blevet hørt, får indflydelse og taletid.

I står på den forkerte side af historien i jeres forsøg på at vedligeholde en status quo, som historisk kun har tilgodeset jer selv. Det er ikke et kønt syn.

Ala Jamal Zareini er antropolog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her