Læserbrev

Brug de skattepenge, der er låst i folks pensionsopsparinger, til grønne investeringer nu

De mange milliarder kroner i skattepenge, der er låst fast i folks pensionsopsparinger kan måske gøre mere nytte som grønne investeringer nu, end de kan om 20-30 år, skriver tidligere grøn rådgiver i Enhedslisten Karl Vogt-Nielsen i dette debatindlæg
Debat
14. juli 2020

Investeringerne i havvindmøller, nye grønne brændstoffer, varmepumper og ladestandere kræver store beløb. Staten bidrager med 22 mia. kroner frem til 2030, men det er passive penge, der skal fremme private investeringer, der på sigt vil give enorme profitter.

Men hvorfor skal staten ikke have andel i indtægterne, når Nordsøens olie og gas erstattes af den grønne omstilling? Staten bør som med DONG i Nordsøen have medejerskab i energierne og ladestandere og være med til at score kagen, når pengene herfra vælter ind. Det er nu, vi har chancen for, at borgerne får medejerskab i den nye grønne energisektor.

Men hvordan det? En mulighed er, at staten bruger en lille del af en hemmelig skattekiste, som meget få er opmærksomme på. Normalt trækkes skat af din løn, når du tjener den. Men det sker ikke for de cirka 15 procent, der sættes ind på din pensionsopsparing. Her følger skattedelen med ind, og staten tager først sin andel, når du får udbetalt din pension.

Imens overlader staten forvaltningen af sine penge til pensionskasserne, indtil de mange år senere kommer tilbage i statskassen. Denne hemmelige pengekasse vokser kraftigt hvert år. Samlet er pensionsformuen på cirka 3.800 mia. kr., og heraf tilhører omkring de 40 procent staten. Nogle af disse midler kan gøre mere gavn i dag end om 20-30 år.

Ren win-win

Hvis staten vælger at hæve blot fem procent af sin formue, vil det give 76 mia. kroner, som staten i morgen kunne investere i grøn energi som energiøer, havvindmøller, nye grønne brændstoffer, solcelleparker, ladestandere osv.

Alt sammen investeringer, som både vil fremme den grønne omstilling og gøre 70-procentsmålet noget lettere at nå, og det har ingen indflydelse på den pension, du til sin tid får udbetalt. Samtidig får staten dermed andel i indtægterne fremover – og det kan måske give flere penge end at lade pengene stå i pensionsselskaberne.

Tag for eksempel ladestanderne: Enten får vi en udbygning overladt til markedet med flere selskaber med hver deres version af abonnementer og dyre priser eller en statsejet udrulning med rimelige priser for alle, uanset hvor man tanker op, og hvor provenuet går i den fælles kasse og aflaster din skatteprocent. Ren win-win for danskerne.

Karl Vogt-Nielsen er tidligere grøn rådgiver i Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja <3 TAK!!! Sådan!! Helst nu eller i går <3