Kommentar

Danmark går forrest, når coronakrisen rammer Afrikas kvinder

Når coronakrisen i Afrika tvinger abort- og sundhedsklinikker til at lukke, mens partnervolden stiger og unge piger omskæres og giftes væk i langt højere grad end før krisen, er det Danmarks ansvar at gå forrest. Det gør vi med hjælpepakker og lokalt samarbejde, skriver udviklingsministeren (S) og generalsekretæren i Sex & Samfund i dette debatindlæg
Debat
28. juli 2020

»Sundhedscentret er langt væk, og jeg kan kun komme derhen ved at gå, fordi det er svært at få en motorcykeltaxa, der vil tage én med på grund af corona. Den private sundhedsklinik har den prævention, jeg får hver tredje måned, men jeg har ikke råd til at købe den. De forlanger 10.000 UGX (cirka 120 kroner) for en indsprøjtning,« siger Rosemary Atugonzas på 23 år fra landsbyen Kyarukube i Uganda.

Hun er mor til to drenge på fire og syv år og ønsker ikke at blive gravid igen lige nu. Familien har ikke råd til én mund mere at mætte.

Det har aldrig været nemt at være kvinde i de fattigste egne af Afrika, men COVID-19 gør det endnu sværere.

Erfaringer fra tidligere epidemier viser, at kriser går hårdest ud over kvinder og piger. Derfor er det meget alvorligt, at den økonomiske vækst på det afrikanske kontinent næsten bliver halveret i 2020. 47 millioner kvinder i 114 lande – heriblandt verdens fattigste – risikerer at miste deres adgang til prævention.

Flere klinikker i Uganda har måttet lukke, og mange kvinder har svært ved at få adgang til graviditetstjek og prævention. Det er katastrofalt i et land, hvor det offentlige sundhedssystem er svagt – ikke mindst for sårbare befolkningsgrupper som sexarbejdere og almindelige unge og fattige kvinder, som har svært ved at få sundhedsydelser, rådgivning og behandling andre steder.

Det fører også til flere usikre aborter med risiko for dødelig udgang. Selv i lande, hvor en sikker abort er lovlig og tilgængelig, møder piger og kvinder karantænelukkede abortklinikker.

Eksperter vurderer, at hvis bare ti procent af de piger og kvinder, som normalt ville få foretaget en sikker abort, nu tyer til en usikker abort, så vil der i 2020 blive foretaget op imod tre millioner flere usikre aborter.

Det er den forkerte udvikling. Vi skal fortsætte med at knokle for, at flere får adgang til og råd til den rette hjælp.

Partnervold og pigeomskæring stiger

Beatrice Ariguma er 30 år og bor i landsbyen Kaira i Uganda. Hun er mor til to drenge på otte og 12 år og er gravid i ottende måned.

»Jeg skulle have været til graviditetstjek, men havde ikke kræfter til det. Det tager tre timer at gå derhen. På grund af corona er køremulighederne meget små. Min største frygt er, hvad der sker, når jeg skal føde, eller hvis der opstår noget akut under slutningen af min graviditet,« siger hun og fortsætter:

»Min anden frygt er, om jeg er godt nok forberedt. Jeg har ikke kunnet spare op, og de butikker, der sælger babyting, er lukket,«

Den svære situation for piger og kvinder handler ikke kun om graviditeter og aborter. Tallene er skræmmende: Partnervold forventes ifølge FN at stige med 31 millioner tilfælde, hvis nedlukningen fortsætter i seks måneder.

To millioner tilfælde af pigeomskæring, som ellers ville være undgået, vil alligevel blive gennemført i løbet af det næste årti. 13 millioner flere børneægteskaber, der ellers kunne have været afværget, vil finde sted frem til 2030.

Vi må sørge for, at ligestilling mellem kønnene i forhold til krop, seksualitet, økonomi, sundhed og uddannelse bliver en solid del af den indsats, der skal bygge samfund op på ny efter coronakrisen.

Vi skal ud i de fjerneste egne og sikre, at piger og kvinder får adgang til sundhedsklinikker og råd til prævention.

Danmark vil gå forrest

Desværre er alle ikke enige i det. Under COVID-19 har der været flere eksempler på, at ligestillingsmodstandere i forskellige lande har brugt krisen til at forsøge at rulle rettigheder såsom abort tilbage.

Danmark er frontløber i kampen for piger og kvinders rettigheder. Det er vi, når retten til at bestemme over sin egen krop har været under angreb i forhandlinger om internationale aftaler om ligestilling. Og det er vi i udviklingslande, hvor Udenrigsministeriet og danske civilsamfundsorganisationer arbejder sammen for at forbedre levevilkårene for de mest udsatte.

Eksempelvis har Sex & Samfund med støtte fra Udenrigsministeriet sørget for, at sundhedsklinikker i Uganda og Kenya har kunnet fortsætte deres arbejde under pandemien.

På finansloven er der afsat 755 millioner kroner til indsatser for kvinders og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Og regeringen er for nylig blevet enig med et bredt flertal af partier om en ny coronahjælpepakke til Afrika på 365 millioner kroner – med fokus på kvinders og pigers rettigheder.

Kvinder og pigers rettigheder og vilkår er en stor udfordring, der ikke bliver mindre af, at konservative kræfter verden over trækker i den modsatte retning. Men det skal ikke stoppe os. Unge kvinder som Rosemary og Beatrice må ikke lades i stikken.

Rasmus Prehn og Bjarne B. Christensen er hhv. udviklingsminister og generalsekretær i Sex & Samfund.
Information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alana Frederiksson

“Erfaringer fra tidligere epidemier viser, at kriser går hårdest ud over kvinder og piger.“

Ja bortset fra denne gang hvor to trejdedele af de døde er mænd. Eller er dødsfald pludselig ikke et problem?