Klumme

Jeg drømmer om Angela Merkel, og jeg er ikke den eneste

Er Merkel og Tyskland ved at smelte sammen psykisk? Og er det derfor, jeg drømmer om hende om natten? Muttis nye styrke føles i hvert fald pludselig sælsomt betryggende i coronakrisen og Europas vaklende tilstand, skriver Informations tysklandskorrespondent Mathias Sonne i denne klumme
’Spørgsmålet har vist sig at være et fantastisk smalltalkemne: Har du nogensinde drømt om Merkel? En tysk ven har drømt, at Merkel komplet uspektakulært var med til en familiefest, og en kollega har været på cykeltur med hende,’ skriver tysklandskorrespondent Mathias Sonne i denne kommentar.

’Spørgsmålet har vist sig at være et fantastisk smalltalkemne: Har du nogensinde drømt om Merkel? En tysk ven har drømt, at Merkel komplet uspektakulært var med til en familiefest, og en kollega har været på cykeltur med hende,’ skriver tysklandskorrespondent Mathias Sonne i denne kommentar.

Fabrizio Bensch

Debat
9. juli 2020

Angela Merkel kan godt lide risotto. Så meget fandt jeg ud af en nat for et par måneder siden, da jeg sludrede med hende, mens hun rørte en risotto sammen i sin datja ved Templin en times tid nord for Berlin. Desværre kunne jeg ikke huske noget fra samtalen, da jeg vågnede næste morgen. Men stemningen i drømmen var afslappet og fortrolig.

Jeg har kun boet i Tyskland siden 2009, hvor Merkel havde været kansler i fire år. Og jeg har kun oplevet Merkel ved pressekonferencer og forsamlinger blottet for intimitet. Alligevel er det nu kommet så vidt, at jeg drømmer om ’Mutti’ om natten.

Til min lettelse udviklede det ødipale potentiale sig ikke i drømmen. Men selv om psykoanalyse på den helt store samfundsklinge er ved at gå af mode, skal det politiske potentiale i underbevidste bindinger åbenlyst ikke undervurderes. Slet ikke i en tysk befolkning, der historisk nærmere modvilligt har fravalgt deres årelange kanslere, end de har tilvalgt nye håb.

Det kan udlægges som en rationel trang til kontinuitet. Eller som en irrationel angst for opbrud, som måske har bidraget til, at den gennemsnitlige tysker lader sig spise af med en visionsfattig Merkel, der helst lægger sig opportunt og lunt lige midt den aktuelle stemning i samfundet frem for at skabe det.

I månedsvis har jeg gået stille med dørene om min nat med Merkel. Men i sidste uge røg proppen af flasken. Min tyske kæreste måtte skraldgrinende gå til bekendelse: Hun havde drømt, at hun stod i en lang kø. Og for enden af køen stod Merkel og delte varme krammere ud fulgt op af et par anerkendende ord. Billedet er fantastisk – og det er som en karikatur af højrefløjens forsmåede vrøvl om et DDR 2.0, hvor den almoderlige Merkel omfavner sine undersåtter.

Spørgsmålet har vist sig at være et fantastisk smalltalkemne: Har du nogensinde drømt om Merkel? En tysk ven har drømt, at Merkel komplet uspektakulært var med til en familiefest, og en kollega har været på cykeltur med hende. Men ellers har alle de, jeg har spurgt, aldrig drømt om Merkel – så vidt de ved. Det er heller ikke lykkedes at finde hverken forskning eller meningsmålinger på feltet.

Meninger om ’Muttikratiet’ er der derimod nok af, blandt andet fra Tysklands selvudråbte statspskykolog, Stephan Grünewald. Sidste år – altså før coronakrisen – så han tyskerne som et umodent Merkel-folk, der ikke er i stand til at diskutere hårdt og politisk.

»Merkels afgang (i 2021, red.) byder chancen for at skabe politisk myndige borgere. Men fortabtheden og den indre mangel på holdning kan selvfølgelig også træde stærkere frem,« udtalte Grünewald i et interview med Die Zeit.

»I lyset af de globale udfordringer kan det ikke fortsætte på den måde. Der er brug for fremtidsutopier.«

Og bang! Så kom coronakrisen.

Fleksibel magtudligner

Fremtidsutopierne er det stadig småt med, men Merkel har vundet opbakning og politisk slagkraft. I nødens stund smeder hun pludselig progressiv europapolitik med Macron. Og det er nu tydeligt, at hendes tilbageholdende stil har fået hende til at se svagere ud, end hun er.

Den toneangivende politolog Herfried Münkler har hævdet, at »vi snart vil kigge længselsfuldt tilbage på en tid, hvor Merkel var Europas førende politiker«. Hans rationale: Ingen kan som Merkel både virke som en autoritet, stille sig selv i baggrunden og udligne interesserne som »fleksibel magtudligner« i så komplekst et system som et EU med 27 lande. Når Merkel abdicerer, vil det derfor få endnu større konsekvenser i Bruxelles end i Berlin, mener Münkler – også selv om næsten en tredjedel af CDU-vælgerne agter at skride fra det retningsforvirrede parti sammen med Merkel.

Det er voldsomme forventninger til Merkel, uanset hvor meget et splittet EU for tiden presses sammen af det geopolitiske tryk udefra. Men jeg må krybe til korset og tilføje et lille ’men’ til al den Merkel-kritik, jeg har bedrevet over årene: I coronakrisen og Europas vaklende tilstand er det sælsomt betryggende, at Mutti findes.

De seneste aftener har jeg derfor prøvet at koncentrere mig om Merkel, mens jeg falder i søvn. En dag skal det nok lykkes at fange hende igen, måske i hendes datja. Så står den ikke på kram, men på en opsang om, at hun fandensparkemig skal tage sig sammen og smide sin sidste energi og magt ind på at skabe seriøs grøn omstilling og ambitiøs nedrustning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Min gamle mor er glad for, at en husmor fra Schwaben er blevet kansler, men Angela Merkel er slet ikke fra Schwaben, og husmor har hun ikke været siden meget længe. Desuden har tysk finanspolitik aktuelt ikke die schwarze Null som målsætning for finansloven, og fru Merkel forveksler ikke privatøkonomi med nationaløkonomi.

Skulle Markus Söder bliver den næste kansler, så har Tyskland og resten af Europa fået en øltelttaler. Det er Fru Merkel overhovedet ikke. Hun er i det hele taget ikke nogen retoriker af nogen rang, men i 2015 fik man et indblik i hendes værdier, og det var et skridt for langt til venstre for de konservative i unionen. Det fik det højre spektrum i tysk politik til at bryde op og sende AfD i Forbundsdagen, men intet kan hidse partiet mere op end fru Merkels dræbende bemærkninger om totalitære forestillinger.

Det lykkes en gang en ung FDP-politiker at snøre fru Merkel, men kun i første omgang. Hvor lang listen er over mænd, der har tabt en magtkamp med hende, ved jeg ikke, men den ene elefant er gået efter den anden. Hun taber aldrig målet af sigte, men hun forveksler heller ikke kompasset med gyroskopet, og det er en af grundene til, at det er meget svært at vinde en magtkamp med hende som modpart.

Ole Arne Sejersen

Mathias Sonne drømmer om 'Mutti' om natten.
Stakkels mand, han må have mareridt hver nat!

Ole jakob Dueholm Bech og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Selv om hun stiller op for CDU har jeg altid haft stor symparti for Angela Merkel. Hende vil jeg altid tænke tilbage på efter hun lader sig pensionere. Ikke mindst fordi hun har forstået og arbejdet for et fornuftigt samarbejde med Rusland. Og jo. Der er da knas mellem hjulene hos russerne. Men vi skal ikke vende dem ryggen og fornyet erklære dem som fjender. Det vil være en fatal fejl.

Søren Veje, Lars Løfgren og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Det er vel udtryk for at du enten går meget personligt ind i din Tysklandsdækning, Mathias Sonne eller at din omgangskreds i Tyskland ser op til Merkel og at du har socialiseret dig kraftigt ind i deres værdier? Hvis "alle" (altså alle dem i både din personlige omgangskreds og nærmeste professionelle omgangskreds) respekterer eller elsker Merkel, så ville der ikke være noget underligt i at også du vil blive tilbøjelig til at føle det samme. Du integreres, du internaliseres, du akklimatiserer.

Eller.... og dette er jo trods alt også en mulighed, da du jo også er et individ: Du ønsker Merkels anerkendelse fordi du personligt respekterer hende højt. Kan også være noget klassehierakisk? Du ønsker hendes sociale anerkendelse, for dermed at føle at du stiger højere i "rang".

Betragt gerne alt ovenstående som det, det jo egentlig er: Lommepsykologisk ustøttet teoridannelse. Det var dog en interessant, omend lidt... mærkværdig indrømmelse, gode hr. Sonne. Måske skal du selv og Rune få en snak i sikre omgivelser, over en kop varm kakao foran en hyggelig kamin, om måske du ikke har...*ahem* "brug for" at dække lidt andre aspekter af europæisk politik og/eller kultur end noget, der kan trække tråde til Merkel? ;-P

Trond Meiring, t. helleskov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Folket frygter forandringer og klamrer sig til den stærke mutti. Hvor betryggende har den situation vist sig at være historisk ?

Euroens asymmetriske velsignelser kræver en stadig strøm af overførsler fra nord til syd. Det klares ikke med en enkelt stor udligning. Euroen er en fejlkonstruktion og bør afvikles i god ro og orden.

Dem om det.

Jeg synes Informations dækning af fru Merkels politik er ensidig. Hvis vi tæller indlæggene med den nærmest næsegruse beundring for hende og de kritiske indlæg der har været op mod hinanden - Ja jeg er faktisk ikke stødt på nogle, men de må vel være der - så er der en, efter min mening alt for stor bias. Indlæggene skaber nærmest en slags kultdyrkning af hende. Nå - kan idolet lide risotto.

Jeg havde ellers tænkt mig at tie dette indlæg i hjel og havde håbet at der ikke kom nogle kommentarer for jeg er ved at få kvalme af at få stoppet Merkel ned i halsen med jævne mellemrum - ok, jeg har så kun været abonneret i 5 måneder. Jeg ved ikke om taktikken er at hvis man gentager noget tilstrækkeligt mange gange - Merkel er stor, Merkel er stor - så tror folk på det .

Merkel har med sin nedskæringspolitik kørt EU af sporet - og det er jeg formodentlig ikke den eneste der mener - det er jo ærgerligt - og burde måske nok give mareridt. Sikke noget roderi.
Og, ja, det er da muligt vi kommer til at ønske os tilbage til de tider senere hen for hun har da så sandeligt beredt vejen til noget der kan gå hen og blive meget værre.

Hanne Utoft, Henriette Bøhne, Carsten Svendsen, Trond Meiring og Ron Levy anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er ikke særligt vanskeligt at finde kritik af Merkels politik. Især findes der højreradikale i forskellige varianter, eksempelvis i USA og i Italien og i Tyskland selv, og venstreradikale i forskellige europæiske lande, men det står over for en aktuel vælgertilslutning til CDU på 40% og en fransk præsident, som i Berlin har fået tilslutning til nogle af sine ideer bl.a om fælles låneoptagelse.

Det har været gentaget her, at CDU/CSU i har mange år har lukket øjnene for arbejdsforholdene i slagteribranchen, og partierne er lige så sendrægtige i udfasningen af brunkul. Andre beklager sig over, at Tyskland ikke har digitaliseret i et omfang, der kan sammenlignes med Danmark, og i det sikkerhedspolitiske miljø klager andre igen over, at Tyskland ikke har et forsvarsbudget, som er dobbelt så stort som det nuværende og over, at landet ikke leder sikkerhedspolitikken i Europa. Man kan nemt forestille sig, hvad det sidste kunne føre til af bemærkninger i disse spalter.

Det tyske rådsformandsskab har sat borgerlige rettigheder øverst på listen. Det har i mange år også været en venstreorienteret mærkesag, og det fortsætter det med? Merkel sagde også i EU-parlamentet i går, at Tyskland vil føre en solidarisk politik med unionens medlemmer. Det forlangte nogle allerede under statsgældskrisen, men de mener måske noget andet nu? Det får vi nok et praj om den 17-18 juli.

Alana Frederiksson

Tjaa hvis man ikke drømmer om Mutti drømmer man nok om Putin. Jeg ved sku’ hvem der giver færrest mareridt af de to.

Når I klager over Merkel har I så overhovedet set hvad nogle totalt ignorante personer der sidder på magten i Storbritannien, USA, Rusland, Israel, Brasilien, Polen, Ungarn og Kina m.fl.? Lige præcist! Mutti er god nok og hun er vores. De andre typer er “deres”.

Claus Bødtcher-Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Alana Frederiksson
"If you are not with us, you are against us". Er man ikke beundrer af Merkel, er man "med" Boris Johnson, Trump, Putin, Netanyahu, Bolsanaro, Orban og Xi?

Ok, President Boomer Bush.

Alana Frederiksson

Ja. Fordi der er jo ikke andre? Der er et begrænset antal lande vi kan kigge til, og de der er, er fyldt til randen med corona-fornægtere eller corona-løgnere. Deter da påfaldende.

Jeg siger vidst ikke at man skal beundre Mutti. Det behøver man ikke for at forstå at hun og Tyskland er det eneste lys i øjeblikket.

Bjørn Pedersen

Det eneste "lys" ligefrem, Alana Frederiksen? Tja, det afhænger jo nok af hvilken retning man ønsker Europa skal gå? Jeg er ikke tilhænger af mere såkaldt "integration", og så er det svært at se Merkel som en "Mutti", en titel jeg betragter som ligeså autoritær som Netanyahu's "Bibi". At jeg af den grund dog skulle være på Orban og Putins "side", er ligeså "højt" et debatniveau som når de højredrejede amerikanere siger at man er en "Kommunist" der går ind for gulags og konfiskation af al privat ejendom, hvis man erklærer at man er tilhænger af velfærdsstaten.

Hvis man ikke er for det ene, må man jo for det andet... eller det er fortællingen når magthavere insisterer på at der kun er to ekstremer at vælge imellem. Deres egen, og en imaginær modstanders. Enten er du en "ægte europæer" der støtter mere "integration", ellers er du en Orban, Trump og Putin-elsker.

Synes ikke den måde at tænke politik på, er særligt europæisk... eller rettere europæisk på nogen måde, der er værd at dele og sprede.

Alana Frederiksson

Der er ingen andre lande eller ledere der på nuværende tidspunkt er tilnærmelsesvist anstændige. Så ja, jeg mener det eneste lys. Men jo der er der sikkert nogle der ser et fantastisk potentiale i Putin eller en Boris. Gør du?

At sige "i mangel af bedre" er ikke det samme som det totalitære udtryk du forsøger at gøre det til... but nice try.

Jørgen Mathiasen

@Bjørn Pedersen
Mener du, at det danske folketing skal støtte kommissionens budgetforslag, som har indarbejdet det fælles forslag fra Tyskland og Frankrig om subsidier?
Eller skal det danske folketing insistere på, at der kun kan stilles kreditter til rådighed?

Bjørn Pedersen

Jeg har intet behov for at se noget "fantastisk potentiale" i nogen som helst, og da slet ikke i en politisk leder. Det er som at give sig selv et nakkeskud. Magt skal aldrig hyldes. Både Putin og Boris drømmer om gamle imperiers genkomst i en eller anden form, von der Leyen er åbent fortaler for et Europas Forenede Stater, og Merkel går mere moderat ind for en gradvis føderalising af EU.

De er alle tåber, der tror at "jo størrere og stærkere" man er, jo mere sikker er man og jo mere stabilitet får man. At den eneste vej til fred er uniformitet og ensretning, centralisering og imperie.

Jørgen Mathiasen

Bo Pedersen ikke-svar er repræsentativ for hele kongerigets attitude til EU og diskussionen om den tyske kansler.
De opvakte kan kaste sig over artiklen i Politico: https://www.politico.eu/article/european-parliament-clashes-with-merkel-..., som beskæftiger sig med et tema, den danske statsminister angiveligt havde tænkt sig at tage med til forhandlingsbordet - retsstatsligheden i EU og ikke mindst Polens og Ungarns forhold til den.

Her er Merkel tilsyneladende ved at rebe sejlene for at få budgettet hurtigt igennem, og det er de noget overraskede over i EU-parlamentet. Der skal man bare ikke glemme, at budgettet også skal vedtages i parlamentet.

Bjørn Pedersen

@Jørgen Mathiasen
(Jeg går ud fra at jeg er "Bo Pedersen"? Og jeg havde en travl dag i går, og et hurtigt svar til dig var altså ikke min førsteprioritet).

Hvis f.eks. Italien har brug for økonomisk hjælp, er jeg helt med på at de skal gives penge uden at det skal ske i form af lån. De har trods alt haft størrere økonomiske byrder i mange år mht. bådflygtninge, men også coronakrisen. Men ingen krav om at de skal gøre det ene eller det andet mod at få penge foræret, ingen krav om at føre en særlig økonomisk politik. EU skal være fri europæere der elsker hinandens nationale selvstændighed. Krav om f.eks. magtens tredeling, demokrati, frihedsrettigheder, skal være kravet for selve medlemsskabet.

Jørgen Mathiasen

@Bjørn Pedersen
Jeg må vist se at få lavet den første kop kaffe lidt stærkere...
Man kan vist tolke dit svar, som en anbefaling til folketinget om et konstruktivt bidrag. Det tror jeg også er i dansk interesse. Skulle man vove en prognose, så har Merkel nogle Kohl-agtige løsninger (Tyskland betaler) med i lommen for at få det hele til at gå lidt hurtigere, og så er jeg "bange" for, at Sonne har et grundlag for at skrive en ny artikel om »Merkels Europa-politik«. Mal sehen.