International kommentar

Fremtidens verden vil næppe være helt så overbefolket

Nye fremskrivninger tyder på, at verden om 80 år kun vil tælle en milliard flere mennesker end i dag – det er en dramatisk nedjustering af hidtil gældende demografiske prognoser, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar
Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere. Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar.

Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere. Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar.

Suvra Kanti Das/Zuma/Ritzau Scanpix

Debat
25. juli 2020

Skulle nogen efterspørge beviser på, at en rimelig kompetent regeringsførelse – ikke fremragende og ikke korruptionsfri, men kompetent – i sidste ende kan føre til fornuftige resultater, er Bangladesh et strålende eksempel.

I 1971 havde Bangladesh 65 millioner indbyggere, og Pakistan 60 millioner. Ved udgangen af indeværende århundrede vil Bangladesh have en befolkning på godt 80 millioner. Pakistan vil have mange flere: 250 millioner.

Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere (mod 212 millioner i Pakistan). Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100. Bangladesh vil til den tid have lige så mange mennesker per kvadratkilometer landbrugsjord, som Storbritannien har i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Hvad ligger der bag? Indvandring, selvfølgelig. Næsten alle disse lande har traditioner for at tage imod indvandrere fra andre kontinenter og kulturer og vil forblive velstående nok til vedblivende at kunne tiltrække endnu flere".

Jamen hurra for det så kan vi være lige glade med udvandringen af unge mennesker fra de lande hvor befolkningen vil skrumpe fordi de ikke har nogen fremtidsmuligheder bl.a. på grund af EUs forfejlede økonomiske politik.

De Baltiske landes befolkninger skrumper og de unge flygter vestover, delvis et resultat af nedskæringspolitik, mener økonom.
https://eufagligt.dk/nedskaeringspolitik_og_hjerneflugt_i_baltikum/

Det samme gælder Grækenland og en række andre lande
"Omkring en halv million grækere har forladt landet de seneste år på grund af den økonomiske krise, og jo flere grækere, der forlader Grækenland, des mere sårbart opfattes landet."

https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/der-er-stoerre-global-bekymring...

Og så videre.

Jens Ole Mortensen

Jeg tager disse langtidsforudsigelser med et gran salt. Man går ud fra at verden er geopolitisk fordelt på samme måde om 100-200 år. Og i de økonomiske beregninger har man ikke inkluderet jordens biosfære. Og har man ikke det med i beregningerne på en jord som hvor der hastigt forsvinder biosfære. Vil økonomiske forudsigelser simpelthen ikke holde. Alle disse beregninger tager udgangspunkt i at de økonomiske system er en evighedsmaskine. Og at den vestlige verdensdominans er evig og det er kun verden omkring os som forandre sig. Og vi forandre os . Måden vi ser verdenen på. Det er ikke muligt at forudsige fremtiden. Og især ikke ud fra akademiske beregninger.

Jeg har så lidt tiltro til det politiske system efterhånden, at jeg tror effektiv befolkningsreduktion er den eneste måde vi kan formå at holde temperaturstigningerne nede. Det burde være ingen sag at understøtte brintindustrien skattemæssigt, men hvorfor det ikke sker, må olielobbyisterne svare på.