International kommentar

Fremtidens verden vil næppe være helt så overbefolket

Nye fremskrivninger tyder på, at verden om 80 år kun vil tælle en milliard flere mennesker end i dag – det er en dramatisk nedjustering af hidtil gældende demografiske prognoser, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar
Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere. Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar.

Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere. Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100, skriver journalist Gwynne Dyer i denne kommentar.

Suvra Kanti Das/Zuma/Ritzau Scanpix

Debat
25. juli 2020

Skulle nogen efterspørge beviser på, at en rimelig kompetent regeringsførelse – ikke fremragende og ikke korruptionsfri, men kompetent – i sidste ende kan føre til fornuftige resultater, er Bangladesh et strålende eksempel.

I 1971 havde Bangladesh 65 millioner indbyggere, og Pakistan 60 millioner. Ved udgangen af indeværende århundrede vil Bangladesh have en befolkning på godt 80 millioner. Pakistan vil have mange flere: 250 millioner.

Bangladesh opfattes som et stærkt overbefolket land. Det er det for så vidt også med i dag 160 millioner indbyggere (mod 212 millioner i Pakistan). Men fødselsraten falder nu så hurtigt, at befolkningen vil være halveret i 2100. Bangladesh vil til den tid have lige så mange mennesker per kvadratkilometer landbrugsjord, som Storbritannien har i dag.

Bangladesh har knækket den demografiske vækstkurve ved at sikre piger og unge kvinder uddannelsesmuligheder og ved at gøre præventive midler lettilgængelige. Mange andre steder verden over har de samme tiltag samme effekt, og den slår i stigende grad igennem på verdensplan: Den seneste fremskrivning, offentliggjort i sidste uges udgave af lægetidsskriftet The Lancet, forudsiger således, at verden i 2100 vil have et folketal på 8,8 milliarder.

Det er ’kun’ en milliard flere, end vi er i dag. Ganske vist vil vi først, om cirka 40 år, skulle passere et kulminationspunkt på 9,7 milliarder, men herefter skulle det ifølge den nye fremskrivning gå hastigt ned ad bakke.

Overraskelser

Forudsigelsen tager selvsagt ikke højde for uforudsete faktorer. Vi kan ikke vide, hvad fremtiden måtte rumme af dramatiske overraskelser, det være sig krige, pandemier eller nye ideologier. Heller ikke de helt forudsigelige kalamiteter såsom skadelige klimaforandringer er indkalkuleret. Man kan ikke af den grund afvise analysen som spekulation, for den vidner om en fastslået tendens, som det er værd at glæde sig over.

Analysen er udarbejdet af Institute for Health Metrics and Evaluation på Washingtons Universitet. Den forudsiger, at det globale folketal i 2100 vil være to milliarder lavere end de 11 milliarder, som FN’s befolkningsprognoser forudsagde så sent som sidste år.

Men ikke nok med det: I den nye fremskrivning forudsiges det, at folketallet vedblivende vil falde helt ned til fire eller fem milliarder i 2200. I givet fald vil de langsigtede følger af globale klimaforandringer blive langt lettere at håndtere.

I mellemtiden er tre andre markante tendenser i gang.

For det første står 23 lande ved udgangen af det 21. århundrede til at miste over halvdelen af deres nuværende befolkning, blandt disse alle lande i Østasien (Kina, Korea, Japan og Taiwan) og de fleste lande i det centrale, østlige og sydlige Europa (for eksempel Italien, Polen, Spanien og Grækenland). I nogle lande vil folketallet endda skrumpe yderligere: Bulgarien vil gå fra syv til 2,6 millioner, og Letland fra to millioner til under en halv million.

En udfordring for disse lande vil være store overskud af ældre mennesker. ’Befolkningspyramiden’ vil så at sige være blevet stillet på sin spids, og hver person i den erhvervsaktive alder vil skulle forsørge mindst en pensionist (medmindre pensionsalderen hæves betydeligt).

Nidobling

For det andet vil der stadig være en gruppe lande, næsten alle i Afrika eller Mellemøsten, hvor befolkningsudviklingen vil være ude af kontrol. Nogle af disse lande kan forvente et tredoblet folketal (for eksempel Israel/Palæstina og Angola), en firedobling (Afghanistan og Nigeria), ja, sågar endnu mere (Tchads befolkning ventes at blive ottedoblet, Nigers at blive nidoblet).

For det tredje findes der en gruppe af lande, hvor fødselsraten ligger under udskiftningsniveau, men hvor folketallet alligevel forbliver stabilt eller endda vil være vokset ved århundredets udgang. Denne gruppe omfatter ikke bare de rige lande i Vesteuropa, USA, Canada, Australien og New Zealand, men også flere latinamerikanske nationer.

Hvad ligger der bag? Indvandring, selvfølgelig. Næsten alle disse lande har traditioner for at tage imod indvandrere fra andre kontinenter og kulturer og vil forblive velstående nok til vedblivende at kunne tiltrække endnu flere.

Lande som Sverige, Danmark, Frankrig og Storbritannien har således udsigt til at få føjet en til fem millioner yderligere til deres indbyggertal i 2100, mens Canada, Australien og USA vil nå op på et folketal, der ligger over ti millioner over det nuværende.

Demograferne bag den nye fremskrivning har også indkalkuleret forventede økonomiske vækstrater i deres analyse, og de ti lande med størst BNP om 80 år forventes i nævnte rækkefølge at være: USA, Kina (hvis befolkning vil være faldet til 731 millioner), Indien, Japan, Tyskland, Frankrig, USA, Australien, Nigeria og Canada. I seks af disse er engelsk det primære sprog.

Som det hedder i Bibelen: »De, som har meget, skal mere gives.«

© Gwynne Dyer og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Hvad ligger der bag? Indvandring, selvfølgelig. Næsten alle disse lande har traditioner for at tage imod indvandrere fra andre kontinenter og kulturer og vil forblive velstående nok til vedblivende at kunne tiltrække endnu flere".

Jamen hurra for det så kan vi være lige glade med udvandringen af unge mennesker fra de lande hvor befolkningen vil skrumpe fordi de ikke har nogen fremtidsmuligheder bl.a. på grund af EUs forfejlede økonomiske politik.

De Baltiske landes befolkninger skrumper og de unge flygter vestover, delvis et resultat af nedskæringspolitik, mener økonom.
https://eufagligt.dk/nedskaeringspolitik_og_hjerneflugt_i_baltikum/

Det samme gælder Grækenland og en række andre lande
"Omkring en halv million grækere har forladt landet de seneste år på grund af den økonomiske krise, og jo flere grækere, der forlader Grækenland, des mere sårbart opfattes landet."

https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/der-er-stoerre-global-bekymring...

Og så videre.

Jens Ole Mortensen

Jeg tager disse langtidsforudsigelser med et gran salt. Man går ud fra at verden er geopolitisk fordelt på samme måde om 100-200 år. Og i de økonomiske beregninger har man ikke inkluderet jordens biosfære. Og har man ikke det med i beregningerne på en jord som hvor der hastigt forsvinder biosfære. Vil økonomiske forudsigelser simpelthen ikke holde. Alle disse beregninger tager udgangspunkt i at de økonomiske system er en evighedsmaskine. Og at den vestlige verdensdominans er evig og det er kun verden omkring os som forandre sig. Og vi forandre os . Måden vi ser verdenen på. Det er ikke muligt at forudsige fremtiden. Og især ikke ud fra akademiske beregninger.

Jeg har så lidt tiltro til det politiske system efterhånden, at jeg tror effektiv befolkningsreduktion er den eneste måde vi kan formå at holde temperaturstigningerne nede. Det burde være ingen sag at understøtte brintindustrien skattemæssigt, men hvorfor det ikke sker, må olielobbyisterne svare på.