Kommentar

Georg Metz: Fortabelse og håb

Veje til eftertanke og oplysning
Den stadig nye Radio4 er ikke så tosset. Nu har den Aarhus-baserede station, afløseren for Radio24syv, trekvart år på bagen og tilbyder flere gode programmer i mere eller mindre klassisk public service-tradition, skriver Georg Metz i ugens Intermetzo.

Den stadig nye Radio4 er ikke så tosset. Nu har den Aarhus-baserede station, afløseren for Radio24syv, trekvart år på bagen og tilbyder flere gode programmer i mere eller mindre klassisk public service-tradition, skriver Georg Metz i ugens Intermetzo.

Ernst van Norde

Debat
17. juli 2020

Præsten Sørine Godtfredsen skrev kronik i avisen forleden. Befinder man sig til venstre for midten hinsides Sørine Godtfredsens blåfrosne livssyn, er man som kamelen foran nåleøjet. Uden den Gud, Sørine Godtfredsen underkaster sig, er det nat med de rodløse i Jesus. Fortabelsen er ikke en trussel, snarere et løfte om lidelse til døden. Arvesynden, hvad fanden det så er for en størrelse, forbliver uindløst, og evigt liv bliver der ikke noget af.

Sørine Godtfredsen benyttede foruden turen i ydre mission anledningen til at repetere sin smagfulde udtalelse om statsministeren. Ifølge kronikkens svovlprædiken er Mette Fredriksen (S), i virkeligheden, glad for coronaen. Krisen tilfredsstiller hendes forfængelige magtbegær. Sådan mener den sværmeriske Godtfredsen, hvis selvplageriske behov for at se synd og fortabelse i meningsafvigende medmennesker let kan forveksles med tolerancens og den fribårne tankes uforsonlige fjende.

Herregud, lad dog de (os) gudløse være i fred. Slæk i samme åndedrag en kende på den del af det troende segments åndelighedsmonopol. ’Det åndelige’ anvendes efterhånden i kredse af folkekirkekristendommen og den kristne medieformidling som fast dogme, hvor kun det metafysiske, gudstroen på the one and only accepteres som sand værdi i fædrelandet. Kun de troende i rødt, hvid og blåt er således beskåret den åndelige dimension.

Bibelens gesamtværk på dansk – man må gå ud fra også i den fladtrådte nye oversættelse – er per se ånd og spiritualitet. Luftige begreber bringes uimodsagt til torvs uden andet indhold end påstanden, blottet for klædelig erkendelse af troens tvetydighed ud over inderligheden, dels som levebrød dels som åndelig ligeværdig med troens alternativ.

Om man ellers lige må have lov at være her.

Radio4 – ikke så tosset

Det var indledningen. Nu kommer klummen:

Den stadig nye Radio4 er ikke så tosset. Nu har den Aarhus-baserede station, afløseren for Radio24syv, trekvart år på bagen og tilbyder flere gode programmer i mere eller mindre klassisk public service-tradition. Formidlingen bestyres af en håndfuld kompetente værter. En anden håndfuld kan man ikke helt sige det samme om. Sprælsk og fræk som Radio24syv er R4dio heller ikke. Endnu ikke.

Det provinsielle i mindre flatterende betydning vælger mange emner i gulvhøjde. Bestræbelsen på falsk nærhed a la benovet ugeblad og migdyrkelse, som konkurrenten DR’s P1 også har hægtet sig på, er ofte umiskendelig. Det aarhusianske i R4dio pumpet op i mindreværd over for hovedstaden, viser også fjæset og er ikke kønt. Heller ikke på jysk.

Det er i øvrigt ikke en værdi i sig selv at tale med folk kedelige som et hul i Torben Tyndskids brakmark. Søren Ryge dækker så rigeligt den ende af landbochauvinismen i storsognet.

Til gengæld leverer R4dio meget fine faste udsendelser eksempelvis om Tyskland, om rumfart, om tro og det modsatte; dertil et veloplagt informerende videnskabsjournalistisk program, Kraniebrud, med en studentikos ikke helt heldig titel. Der er dybdeborende samtaler i kritisk kvalitet om retssikkerhed og værdikamp på fløjene og adskillige andre glimrende bud. Fornyelser trods provins på hjernen er de ikke bange for. Kort sagt en levende lovende station.

Så det skal nok gå alt sammen. Især hvis R4dio får slebet professionalismen til og hyrer nogle ordentlige retoriklærere – de findes – og uddanner (nogle af) medarbejderne til at sige noget i mikrofonen. Det lyder nu og da som bingo i Mørke.

Kulturskandalen består

Når så R4dio en dag har fået rigtigt tag på fladen, og professionalismen finder sine egne provokerende veje, bliver radioen sikkert, som 24syv, kværket af fremtidens forenede snæversyn.

En af flere gode grunde, til at Dansk Folkepartis dage er talte – foruden Søren Espersen, Marie Krarup og Martin Henriksens brølere samt formandens rådvilde panik – er partiets afgørende rolle i den dilettantiske udslettelse af den populære landsdækkende københavnske radio. Trods de nævnte glimrende momenter og gode udsigter for erstatningen i Radio4, er mordet på Radio24syv fortsat en af de helt store kulturpolitiske skandaler i dansk mediehistorie.

Aarhus-radioen synes som i Radio24syv at lade medarbejderne være og producere uden diktat og direktiver i alle legemsdele og uden en annonceafdelings selvhævdende svøbe.

Klagesangen i DR fra de sekundære aktører, nemlig medarbejdere, fortsætter temmelig enstemmigt om ulempen ved at blive styret i detaljen ovenfra og ned. For det øvede øre er det let at høre, hvor de markedsbesluttede pålæg hærger.

For lidt surhed

De konkurrencedefinerende kræfter i DR har i årevis til programmernes præsentation forlangt latter i stemmen og speedet veloplagthed. Selvglad intetsigende jubel kender ingen grænser, når varerne afsættes.

Musikalske lyttere er afskåret fra at høre musik i DR for ikke at brække sig. Dertil kommer nyhedstjenesterne især i radioens morgen, hvor medarbejdere i påtaget munter parterapi sender kokette rollespil ud i hovedet på lyttere, der bare vil høre nyheder og forsøger at tygge sig gennem rundstykkerne uden behov for postuleret intimitet i studiet mellem skæmtsom mand og dame.

Der er for lidt surhed i præsentationen i DR. Folk, der kan tænke selv, åbner jo ikke for at høre overgearet veloplagthed, men for at få besked. Begejstringen kan lyttere og seere godt selv håndtere. Også det modsatte. Hvis man bare får lov.

Mens vi har fat i raspen, forsynder DR sig bestandigt mod droit morale ved konsekvent at lemlæste spillefilms slutning. Christian Braad Thomsen klagede i sin tid over mishandlingen. Det blev kun værre. Men en film fortsætter altså ud over sidste replik. Det sker i musikken. Eller i stilheden. DR bryder ind i det finale billede henrykt over næste programpunkt. Følger endnu en film, fortæller de for en sikkerheds skyld, hvad den handler om. De kunne godt give eftertanken og den udklingende, men vigtige musik til at afrunde oplevelsen bare 15 sekunder.

Hvad det er for en klovn der i sin tid fandt på at ødelægge filmoplevelsen, det må guderne vide. Det er hærværk. Lav det nu om.

Ellers er Sørines fortabelse dem sikker og vis.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Georg Metz <3 !!!

Gitte Loeyche

"Sørine Gotfredsens blåfrosne livssyn"! En mere præcis beskrivelse skal man lede længe efter. Tak Georg Metz!

Anker Heegaard, Hans Larsen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Så enig med Georg Metz om DR´s forfærdelige jubelannonceringer af programmerne. Det er simpelthen ulideligt og direkte kvalmende. At vi i øvrigt også får spoleret vores filmoplevelser ved ikke at få hele filmen inkl. dens afslutning i fred og ro er vel udover chikane af seere vel et ophavsretslig overgreb. Kan man håbe relevante folk rejser sag og protest overfor DR?

Flemming Kragh Pedersen, Egon Stich, Hans Larsen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Tage Lauritsen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Mens vi har fat i raspen, forsynder DR sig bestandigt mod droit morale ved konsekvent at lemlæste spillefilms slutning. Christian Braad Thomsen klagede i sin tid over mishandlingen. Det blev kun værre. Men en film fortsætter altså ud over sidste replik. Det sker i musikken. Eller i stilheden. DR bryder ind i det finale billede henrykt over næste programpunkt. Følger endnu en film, fortæller de for en sikkerheds skyld, hvad den handler om. De kunne godt give eftertanken og den udklingende, men vigtige musik til at afrunde oplevelsen bare 15 sekunder."

Ja.
Må Sørines forbandelse komme over dem.

Får de ikke blister på stemmebåndet af al den ferske hjertelighed, leveret ovenpå en fladmast filmoplevelse?

Jens Hovmand

Hvad der virkelig undrer mig, når religiøse personer som Sørine Gotfredsen udtaler sig som hun gjorde, er, når de har underkastet sig deres respektive religion, at de absolut skal projicere deres religiøst inducerede angst, ud på vi andre.
Tag ansvar for hvad du slipper ud.