Læserbrev

Giv politisk asyl til de demonstranter i Hongkong, der kæmper for demokratiet

Vi har pligt til at støtte de demonstranter, som kæmper for at bevare deres menneskerettigheder i Hongkong ved at give dem politisk asyl i Danmark – uanset hvor god en handelspartner Kina er, skriver jurist Christina Lindberg i dette debatindlæg
Debat
22. juli 2020

Indbyggere i Hongkong har med livet som indsats demonstreret kraftigt mod Kinas tiltagende trussel mod deres retsstat og frihedsrettigheder. Demonstrationerne tog for alvor til sidste år, da et lovforslag ville gøre det muligt at få udleveret borgere i Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Ikke et ønskeligt scenarie for nogen, for Kina er berygtet for at holde op mod én million mennesker i koncentrationslejre, hvor tortur og hjernevask er daglig kost.

Til trods for de massive protester og den store mediebevågenhed har Kina ikke tøvet med at stramme grebet om Hongkong. Den 30. juni 2020 trådte en ny sikkerhedslov i kraft, som gør det muligt at blive straffet med fængsel på livstid, hvis man gør oprør mod det kinesiske styre eller forsøger på løsrivelse. Og en ekstra krølle på den nye sikkerhedslov er, at denne lov finder anvendelse ikke kun for indbyggere i Hongkong, men også for personer, som ikke er statsborgere i Hongkong.

Dagen efter at loven trådte i kraft, blev en mand arresteret for at demonstrere med et flag, som krævede selvstændighed for Hongkong. Med den nye sikkerhedslov har Kina altså fastslået med blodrøde bogstaver, at de ikke har tænkt sig at vige for menneskerettigheder i deres udfoldelse som suveræn stat.

Som en søvnig panda

Men Danmark eksporterer i stigende grad til Kina, og det har gentagne gange vist sig at have betydning for, hvor meget man må sige eller vise, når der er kinesiske embedsmænd på besøg i Danmark. Som en søvnig panda i zoo har vi gemt vores demonstranter, ændret på landkort og holdt vores mund for at bevare den gode tone med Kina.

Men nu må Danmark ændre kurs og følge Australiens eksempel ved at tilbyde politisk asyl til demonstranterne i Hongkong. Menneskerettigheder er for alle, og som et frit demokrati har vi pligt til at støtte de demonstranter, som kæmper for at bevare deres menneskerettigheder.

Hvis det ikke i sig selv er motivation nok, så bør risikoen for, at danske statsborgere nu risikerer livstid, når de mellemlander i Hongkong, forhåbentlig have en opkvikkende virkning.

Christina Lindberg er jurist.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Tak! Ja det er på høj tid at Danmark træder i karaktær, og sætter stolen for ryggen på Kineserne.

niels astrup

Asyl? Til folk, der har kæmpet for demokrati ?? Christina Lindberg vil åbenbart gå helt nye veje i asylpolitikken...

Den danske regering og Folketinget afviste i sin tid at give asyl til Edward Snowden, for ikke at blive uvenner med USA.
Det er næppe at forvente, at man vil reagere anderledes, hvis man risikerer at støde Kina. Vi kunne jo risikere, at de vil have deres pandaer retur, eller nægter at købe vores svineører. Det går virkelig ikke.