Læserbrev

Kommunale tilsyn i daginstitutionerne gør både børn og pædagoger gladere

Kommunale tilsyn løser ikke udfordringerne i daginstitutionerne, skriver en børnehaveleder i Information. Men virkeligheden viser, at både børn og voksne bliver gladere, mens de ansattes sygefravær også falder, skriver Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), i dette debatindlæg
'Jeg er glad for, at vi har så dedikerede ledere og ansatte, som har viljen til at begive sig ud på en faglig rejse til gavn for byens børn,' skriver Jesper Christensen (S) i dette læserbrev.

'Jeg er glad for, at vi har så dedikerede ledere og ansatte, som har viljen til at begive sig ud på en faglig rejse til gavn for byens børn,' skriver Jesper Christensen (S) i dette læserbrev.

Sille Veilmark

Debat
9. juli 2020

I Information den 30. juni satte en leder fra en kollektivt ledet børnehave spørgsmålstegn ved det pædagogiske tilsyn i dagsinstitutionerne. Det hæver hverken kvaliteten afgørende eller løser udfordringerne, mener hun.

Men flere eksempler fra virkeligheden viser noget andet.

Glade børn og voksne. Færre konflikter børnene imellem. Børn, som bliver trøstet, og voksne, der møder børnene i børnehøjde. Sådan beskriver lederen i en integreret daginstitution på Nørrebro hverdagen i institutionen, som for få år siden var voldsomt udfordret på sin pædagogiske kvalitet.

En tilsynsrapport viste dengang, at der ud fra alle parametre var behov for ’ny indsats’. Institutionen kom som en af 70 københavnske institutioner med i programmet ’tidlig indsats’, hvor man målrettet arbejdede med at styrke fagligheden.

Med til at løse opgaven var en pædagogisk konsulent, som observerede de ansatte sammen med børnene. »En øjenåbnende oplevelse,« siger lederen i dag om konsulentens betragtninger, fordi de var med til at skabe forandring.

I dag arbejder institutionen stadig systematisk med tilsynsrapportens anbefalinger, men har ikke længere behov for ’ny indsats’. Sygefraværet blandt de ansatte er faldet markant. Arbejdsglæden er vokset.

Pædagogisk kvalitet

Eksemplet står ikke alene. I 2018 fik 41 af vores 366 daginstitutioner to eller flere anmærkninger om behov for ’ny indsats’ i deres tilsynsrapport. Året efter gjaldt det for 28 institutioner. Det er et resultat af, at vi politisk har skærpet opmærksomheden på den pædagogiske kvalitet i institutionerne.

I København har vi landets nok mest ambitiøse pædagogiske tilsyn, som vi gennemfører hvert år – til gavn for alle institutioner. Med tilsynet får vi desuden eventuelle kritiske forhold frem i lyset, så vi kan handle hurtigt med hjælp til de institutioner, som har brug for det.

I Nørrebro-institutionen har processen været lang og ikke altid nem. Som lederen derfra siger: »Det tager tid – og vi skal ville det sammen.« Tilsynet skal ikke opfattes som en instans, som slår én i hovedet, mener hun.

Jeg er glad for, at vi har så dedikerede ledere og ansatte, som har viljen til at begive sig ud på en faglig rejse til gavn for byens børn.

Jesper Christensen er børne- og ungdomsborgmester (S) i Københavns Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her