Kronik

Regeringen fik os sikkert gennem første fase, men genåbningen har mindet om absurd teater

Lige så glade, vi skal være for, at regering og myndigheder har fået os sikkert igennem krisens første faser, lige så kritiske skal vi være over for de valg, der er truffet under genåbningsfasen – og den fortælling, at havde det ikke været for (velfærds)staten, var Danmark nok endt som Italien, skriver Tommy Ahlers i denne kronik i serien ’Hvad er de blå vrede over?’
’Coronakrisen har været en drøj omgang for enhver liberal, mens den for Socialdemokratiet og venstrefløjen har udgjort en gylden mulighed for at konsolidere staten som altoverskyggende politisk projekt,’ skriver Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, i denne kronik.

’Coronakrisen har været en drøj omgang for enhver liberal, mens den for Socialdemokratiet og venstrefløjen har udgjort en gylden mulighed for at konsolidere staten som altoverskyggende politisk projekt,’ skriver Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, i denne kronik.

Peter Nygaard Christensen

Debat
16. juli 2020

Da jeg gik ind politik, var det for at reformere og forbedre. Det var blandt andet for at koble det bedste fra iværksættermiljøet – vovemodet, virkelysten og visionerne – med politik: Viljen til at tage ansvar og muligheden for at ændre på de ting i samfundet, der ikke rigtigt virker. Det var for at få en bedre balance mellem marked og stat, mellem det private og offentlige.

Om jeg lykkes med mit forehavende, må tiden vise, men politik er bedre end sit rygte. I Folketinget er de fleste dygtige folk, der har valgt politik over andre mulige karriereveje, og politik er ikke nær så trægt som antaget.

Med det sagt savner jeg stadig en større forståelse for det erhvervsliv, jeg kommer fra, og den afgørende betydning, det har for vores samfund. Især fra venstre side af det politiske spektrum mangler forståelsen, fordi blikket er stift rettet mod det offentlige, og under coronakrisen er statsdyrkelsen kun blevet større.

Sagen er, at markedet og staten er hinandens forudsætninger. Velfærdsstaten står og falder med de værdier, erhvervslivet frembringer, og markedet har brug for den sikkerhed, som staten leverer. Den indsigt er politisk børnelærdom – og alligevel er det, som om erkendelsen gik i glemmebogen, det sekund coronavirussen kom til landet.

Med ét blev staten og personificeringen af den – Mette Frederiksen – omdrejningspunktet for al politisk samtale. Samfundsblusset blev skruet ned. Virksomheder måtte lukke midlertidigt og borgere rette ind efter myndighedernes retningslinjer, alt imens statsministeren blev hyldet og hædret for sin handlekraft.

Det er klart, at man rykker sammen, når en krise af coronapandemiens kaliber rammer. Det er også indlysende, at en stærk stat er bedre end en svag, når der på én og samme tid skal handles hurtigt og træffes vidtgående beslutninger. Og det skulle der.

Men lige så glade, vi skal være for, at regering og myndigheder har fået os sikkert igennem krisens første faser, lige så kritiske skal vi være over for de valg, der er truffet under genåbningsfasen, og den fortælling, at havde det ikke været for (velfærds)staten, var Danmark nok endt som Italien.

Vilkårlig genåbning

Genåbningsfasen har mest af alt mindet om noget fra det absurde teater. Det seneste eksempel er historien om turisterne, der gerne måtte besøge Danmark, dog minimum seks nætter, men ikke måtte overnatte i København. Turisterne måtte gerne pendle fra Hvidovre til Kongens Nytorv, nyde en øl i Nyhavn for derpå at tage retur – bo på hotel på Vesterbro kunne der ikke blive tale om.

Jeg er selvfølgelig ikke virolog, men det er svært for mig at se, hvordan den øvelse skulle have holdt smittetrykket nede. Det virker mest af alt, som om regeringen har villet gå med både livrem og seler – med den konsekvens, at hotel- og turistbranchen har lidt store tab. Et statsligt forsigtighedsprincip har efter alt at dømme stået over hensynet til virksomhedernes ve og vel.

Den noget vilkårlige genåbning af samfundet er ét og kan til dels undskyldes med, at regeringen med coronakrisen har betrådt ukendt territorium. Forestillingen om, at velfærdsstaten blev Danmarks redning, er noget ganske andet. Det første kan man måske se igennem fingre med, da virussen – med statsministerens ord – er lumsk. Det andet – staten som redning – er simpelthen forkert.

At Danmark ikke er imploderet, skyldes ikke kun statslige hjælpepakker til erhvervslivet. Det handler mindst lige så meget om, at danske virksomheder har ageret ansvarligt. Og at danskerne har fulgt de råd, der blev givet.

»En borgerlig idékrise«

For Socialdemokratiet er omdrejningspunktet imidlertid ’Staten’. Af samme årsag har friheden haft trange kår – bedst eksemplificeret ved begrænsningerne i forsamlingsfriheden og forsigtighedsprincippet. I det lys har coronakrisen været en drøj omgang for enhver liberal, mens den for Socialdemokratiet og venstrefløjen har udgjort en gylden mulighed for at konsolidere staten som altoverskyggende politisk projekt.

Set ovenfra passer coronakrisen som fod i hose med Socialdemokratiets opfattelse af Danmark i verden. Som bekendt slog statsministeren en særdeles dyster tone an under Folketingets åbningstale sidste år: Verden er et farligt sted, Danmark var bedre i gamle dage, og den tillid, vi nyder godt af, og hele samfundskontrakten er ved at ryge i svinget. Umiddelbart er det ikke et genkendeligt billede.

Med hensyn til virussen, som er kommet udefra og har råbt på central styring, er den nærmest belejligt gledet ind i de socialdemokratiske analyser: Der er brug for den store stat, central styring og ikke mindst socialdemokrater, der kan gelejde befolkningen igennem.

Af samme grund har liberale og konservative haft svært ved at formulere ’et borgerligt svar’ på coronakrisen. For der både var og er ganske rigtigt brug for staten til styre os ud af krisen og holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser.

Men som anført er der også i den grad brug for markedet. Og hermed er jeg fremme ved, hvad nogle iagttagere har kaldt »en borgerlig idékrise« – en udfordring, som kun er blevet mere presserende i lyset af coronaen. For hvad er egentlig det borgerlige modsvar til Socialdemokratiets danmarksfortælling og statsliggørelse af krisen?

Balancen mellem marked og stat

Vi borgerlige skal blive endnu bedre til at formidle, at nok er verden fuld af farer, men så sandelig også af muligheder. At nok står vi over for en potentiel økonomisk post-corona nedtur og klimaforandringer, men hvis vi evner at udnytte de kræfter, der er på markedet, blandt virksomheder, iværksættere og forskere, så kan vi ikke alene vende nedturen til optur, vi kan også skabe de teknologier, der er nødvendige for at reducere vores CO2-udledning.

Så er vi tilbage ved begyndelsen: At jeg gik ind i politik med drømmen om i højere grad at kombinere det bedste ved det private og det offentlige. At se markedet og staten som hinandens forudsætninger, fordi erhvervslivet, når det kommer til stykket, er finansieringskilden i den danske samfundsmodel og derfor skal tilbydes gode vilkår.

Mit håb er, at i diskussionen om genopretningen af dansk økonomi bliver virksomhederne ikke opfattet som dem, der var ’på støtten’: ’Det var jo bare staten, der holdt hånden under dem, så nu må de også betale.’ Danske virksomheder betaler i forvejen så rigeligt. Hvis historieskrivningen efter corona alene peger på det offentlige som redningsmand, er jeg bekymret for, at et allerede hårdt trængt erhvervsliv bliver pålagt endnu flere byrder.

Sker det, risikerer balancen mellem marked og stat at tippe, hvilket ikke løser de udfordringer, vi står over for. Om de så gælder vækst- og jobskabelse eller miljø- og klimaforandringer. Den første opgave for det borgerlige Danmark er således at give Socialdemokratiet kamp til stregen i vurderingen af, hvordan coronakrisen er blevet håndteret: Ved at placere virksomhederne og private arbejdspladser, hvor de hører hjemme – som grundstammen i den danske samfundsmodel.

Tommy Ahlers er Venstres klimaordfører, iværksætter samt tidligere uddannelses- og forskningsminister.

Serie

Hvad er de blå vrede over?

Siden valget i juni sidste år har de blå måttet affinde sig med en rolle som kritisk opposition frem for magtudøvere. I denne kronikserie skriver nogle af Danmarks førende højreorienterede stemmer om, hvad de mener, er det absolut værste ved de rødes dominans i Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Sagen er, at markedet og staten er hinandens forudsætninger. Velfærdsstaten står og falder med de værdier, erhvervslivet frembringer, og markedet har brug for den sikkerhed, som staten leverer".
Et så simpelt verdensbillede at alle kan være med. Det har i øvrigt den store fordel, at ikke alene er intellekt ikke en forudsætning for at forstå det, det vil faktisk være en hindring.

Rolf Andersen, Peter Mikkelsen, Birger Bartholomæussen, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Jo, velfærdsstaten sikrede en hurtig og effektiv nedlukning, værnemidler og test i genåbningen. Skurkene - de virkeligt ansvarlige - er de politikere og embedsmænd som ikke sørgede for en effektiv pandemiplan, værnemidler, akutpladser, respiratorer og test. På et tidpunkt må hovederne rulle. Vi har over 500 dødsfald og hvem ved hvor mange skadevirkninger. At det ikke gik så galt som i Sverige må vi takke regeringen for. Ikke seruminstituttet, ikke Sundhedsstyrelsen, ikke nogen privat aktør.

Per Christiansen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Mette Poulsen, Lars Løfgren, Maj-Britt Kent Hansen, Egon Stich, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Ib Christoffersen, Torben K L Jensen, Nette Skov, Helle Walther, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Heegaard og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Påfaldende at klima og miljø hver gang de nævnes, kommer sidst. Efter det der har skabt klima- og miljøkriserne... et perspektiv der li’som ikke er plads til...

Lisbeth Glud, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Dorte Sørensen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Young-suk No

Coronavirussen undrer sig:
Har jeg udløst 'den borgerlige idekrise'?

John Poulsen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Henrik Cornelius Hansen, Maj-Britt Kent Hansen, Ete Forchhammer , Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Poul Kristensen, Kurt Nielsen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Chris Ru Brix, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Mener TA: der er klimaordfører for Venstre , at det absurde i genåbninger var at regeringen med et flertal i Folketinget ikke satte krav om klima og bæredygtige indsatser for at kunne modtage statshjælp?
Folketingets flertal og regeringen burde ha’ udnyttet nedlukningen til at stille klimakrav, da det er en langt større krise som "vi" skal handle på.

Hans Jørgen Larsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Det er ingen sag at bebrejde regeringen, at det er gået for langsomt med genoplukningen af samfundet især ikke, når man er den, der er klar til at lægge penge i kasseapparatet.
Der har selvfølgelig været en risikovurdering af, hvilke områder der først har kunnet åbnes, og hvor hurtigt det har kunnet lade sig gøre, uden at løbe unødige risici.
En åbning skal bygge på erfaringer, som der kun har været få af, så forsigtighed har været et vigtigt redskab i værktøjskassen.
Åbenlyst har forsigtighed ikke været et nøgleord i en liberal tilgang til genåbning, som de løbende har presset på for, at få regeringen til at forcere tempoet af.
Lur mig om ikke det liberale sjak, er klar til fingerspidserne med anklager og bedreviden, hvis regeringens åbningsstrategi slår fejl.
Dagligdagen i politik er ved at være tilbage i de gamle rammer … på godt og ondt.

John Poulsen, Per Christiansen, Lisbeth Glud, Anina Weber, Michael Askgaard, Joen Elmbak, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Nette Skov, Helle Walther, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Lad os se det lidt udefra. TA var et ”vi”, da han blev født og lærte sig det danske sprog og dermed sine domme, fordomme og hele den danske kultur. Sproget er ældre end sine fædre. Senere kunne TA så udvikle sig til et selvstændigt individ og en visionær forretningsmand. Jeg er selv opvokset i et venstremiljø, hvor det hed sig, at enhver er sin egen lykkesmed og under bordet og dog ofte udtalt ”den kloge narrer den mindre kloge og det er ok”.
Når TA griber sin handy og ringer til forretningsforbindelsen i Frankrig er der ingen ledning på telefonen for telefonen bygger på kvantefysikken . ” Opdaget” af Planck, der 1919 modtager Nobelprisen for sit arbejde med kvantefysikken. Werner Heisenberg og Niels Bohr fulgte efter, alle videnskabsmænd ansat i det offentlige. I dag bygger 1/3 af verdens BNP på kvantefysikken. Når så TA går på ”nettet” har det offentlige igen leveret grundforskningen.
TAs forretningsforbindelse var ikke i Frankrig, men i Jerusalem, alligevel kunne de ringe samme for kvantefysikken har påvist, at hele verden hænger sammen. Ankommet til Israel kan TA så fundere over, hvorfor borgerskabet klyngede Jesus op på et kors. Var det fordi han stod de arme, foragtede, forbandede og moralsk mindreværdige nær? Hans opstandelse og dermed Guds anerkendelse samt hans liv er ikke veldokumenteret. Hvilket har ført til stridende udlægninger af Biblen og i sidste ende ”oplysningstiden”. Modsat Muhammed, der modtog Guds åbenbaring direkte og fik den nedskrevet ordret så der næsten ikke kan flyttes et komma, heraf den store fare for fundamentalisme. Er det her Kasper Støvring har lært sin lov om: ”En kultur med en stærk arbejdsetik, velfungerende familier, disciplin og behovsudsættelse.”
TA du bør som Kennedy spørge, hvad kan jeg gøre for mit land og ikke hvad kan mit land gøre for mig. Det var vel dybest set, hvad sundhedssektoren (offentlige ansatte) gjorde, da coronakrisen væltede ind over landet og de satte deres liv på spil. Borgerlige partier havde travlt med at tale om Nordkorea og ville have dit og dat åbnet og køre proces på det hele.

John Poulsen, Per Christiansen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Dennis Jørgensen, kjeld jensen, Egon Stich, Liselotte Paulsen, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Chris Ru Brix, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det absurde genåbnings teater blev iscenesat med blå blok i instruktørstolen.

Og hvis man ser kloden rundt tegner der sig et billede. Et billede, som viser, at i mange af de lande, hvor corana er kommet mere eller mindre ud af kontrol sidder der en blå regeringschef.

And that is a fact.

John Poulsen, Lisbeth Glud, Per Torbensen, jørgen djørup, kjeld jensen, Carsten Hansen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Poul Kristensen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen, Nette Skov, Helle Walther, Leif Andersen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Endelig en kronik i serien, der ikke skyder med spredehagl mod den 'ræverøde' venstrefløj, og hælder kvalmende mængder stråmænd ud.
Så ros for at komme med argumenter istedet for beskyldninger til Tommy Ahlers.

Men jeg er slet ikke enig i analysen, og priser mig lykkelig for, at statsministeren og regeringen tog næsten hele ansvaret for nedlukningen på sig, selv om de var bevidste om, at det ville medføre bebrejdelser for de uundgåelige fejl, der ville blive begået.

Havde vi haft en Løkke med VLAK i spidsen, er jeg desværre overbevist om, at vi ville have endt samme sørgelige sted som Sverige.

Tommy Ahlers skriver:
"Den første opgave for det borgerlige Danmark er således at give Socialdemokratiet kamp til stregen i vurderingen af, hvordan coronakrisen er blevet håndteret: Ved at placere virksomhederne og private arbejdspladser, hvor de hører hjemme – som grundstammen i den danske samfundsmodel."

Det forekommer mig at være en helt og aldeles elendig vision for fremtiden; at pukke på regeringens håndtering af krisen fører ingen steder hen mod et bedre samfund.

Og havde det været op til 'markedet' at redde os, kan vi jo bare skæve til USA og Storbritannien med vantro i blikket..

Mit råd til de borgerlige er : tag jer dog sammen, og opfind nogle visioner for fremtiden, som bærer os et sted hen hvor vi adresserer fx klima, miljø og ulighed på en begavet facon.
(Fint med teknologi til at hjælpe med den grønne omstilling)

John Poulsen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Jim Q Holm, Carsten Wienholtz, jørgen djørup, Denise Andersen, Joen Elmbak, Lars Løfgren, Gitte Runge, Egon Stich, Peter Knap, Ete Forchhammer , Viggo Okholm, Hans Jørgen Larsen, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Frank Borchorst, Poul Kristensen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen, Søren Kristensen, Nette Skov, Helle Walther, Jørgen Mathiasen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Stig Bøg, Anne Søgaard, Karsten Lundsby og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Sigurd Sørensen

"Set ovenfra passer coronakrisen som fod i hose med Socialdemokratiets opfattelse af Danmark i verden".
Spørger man en ægte socialdemokrat: "pest eller kolera" lyder svaret: "det skulle vel ikke være muligt at få begge?"

Jørgen Mathiasen

Evas S. har ganske ret i at niveauet i denne serie er blevet hævet, og det er sket ved, at Ahlers taler om noget konkret.

Venstre gjorde sig store anstrengelser for at undgå at tage ansvaret for et regeringsmandat til weekendens topmøde, der i betydning ligger et pænt stykke over en hel del af de andre. Måske har Ahlers ikke bemærket det, men mødet drejer sig i sin kerne om et forslag fra den franske præsident og den temmelig interventionistiske borgerlige franske stat til på europæisk plan at føre en meget ekspansiv finanspolitik, optage fælles lån så «Italien kan få Tysklands renter«, om EUs budget, retsstatsligheden i Polen og Ungarn, den grønne omstilling og et par andre ting. Man kan vanskeligt sætte en tungere dagsorden sammen, og i store dele af Europa er vi ganske spændte på at se, hvad forhandlingerne ender med.

Frankrig har fået Tysklands tilslutning til en intervention, og hvis begrebet "borgerlig socialisme" går alt for vidt, så er der i hvert tale om, at borgerlige politikere her griber til politiske instrumenter, man især forbinder med centrum-venstre. Mens Venstre i Danmark leder efter et fodfæste, koncentrerer alle andre sig om at bekæmpe virusset, - Tysklands politik adskiller sig kun mikroskopisk fra Danmarks, få et EU-budget vedtaget og når det er sket, kigge på, om det skulle være muligt at forhindre Storbritannien i at gå helt fra koncepterne.
Måske skulle Venstre tage en intern diskussion om vægtningen af politiske problemer.

Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Frank Borchorst, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Genåbningen har man også måtte gøre i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet. De blå plus radikale pressede på og pressede på, de ville have mere og mere. Men se andre steder, her må der lukkes ned igen. Så hvor klogt har presset været.?
Jeg mener ikke alt har foregået lige smart, men det har været ansvarligt, og de der har ansvaret før og efter, må også være de der styre processen. Der kommer en evaluering, og det de blå har været bedst til, er at finde huller i osten. Råbe op og påstå de ved bedre. Det er der blot ingen der tror på

John Poulsen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, jørgen djørup, kjeld jensen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Poul Kristensen, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Tommy Ahlers

Var det ikke dig som var ansvarlig for at lukke Bæredygtig Bioteknologi ned på Aalborg Universitet?

Nu er du så klimaordfører... Der kan man sguda snakke om at sætte ulven til at vogte får.

https://www.information.dk/debat/2018/12/kraever-kun-enkelt-fejltrin-faa...

John Poulsen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Peter Mikkelsen, Dennis Jørgensen, Helle Walther, Peter Knap, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Ellen Jeppesen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Ligheden mellem kapitalkrisen og corona produktions krisen, er at begge kriser betales af den nedre middelklasse, defineret som dem der arbejder, men ikke tjener nok til at betale topskat. Smart, så slipper jeg billigt. Smart så vi kan opretholde klasseforskellen i Danmark. Uden klasseforskel, ville EL, SF og S ikke have nogle vælgere. Eneste udfordring for Mette Frederiksen er at få det gjort, så den nedre middelklasse tror det er de andre der betaler.

Anne-Marie Krogsbøll

Den kaotiske genåbning er det borgerlige hylekors værk. Man har indtryk af, at mange borgerlige politikere med stor flid ligefrem har spillet mere dumme, end de sikkert er. De har i hvert fald stillet decideret tåbelige spørgsmål til det forsigtighedsprincip, der burde have hersket. F.eks. har ingen af dem tilsyneladende kunne regne ud, at 6-dages-reglens formål netop er at begrænse mængden af
forskellige turister - og dermed risikoen for smitte. For man har skullet høre tåbelig udtalelser om dette, såsom at det ikke gav mening for erhvervslivet. Nej, selvføgelig ikke, for det er ikke målet med den regel. Og de har haft held med lobbyisthylekoret (som sikkert har givet herlig klingen i parti- og kandidatkasserne) - genåbningen er kaotisk, forsigtigheden røg i skammekrogen, og nu begynder smittetallet - ganske som forventet - at stige igen.

Så når nu det går galt igen om et par uger, og vi står i en selvforskyldt reprise af Ischgl-skandalen, tager de borgerlige så ansvaret for deres barnlige kræve-mentalitet ift. at sætte profit over fornuftig forsigtighed?

Jeg tvivler...

John Poulsen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Carsten Wienholtz, jørgen djørup, Helle Walther, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Hansen, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Poul Kristensen, Ellen Jeppesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Det var dog et ynkeligt forsvar fra højrefløjen. TA: Hvad med at rykke teltpælene til USA, der vel er landet for dine vådeste drømme. De har jo klaret den aktuelle krise ligeså fermt som de har behandlet klimakrisen. Altsammen takket være den lavkomiske mandsling de har valgt som præsident og som de tilsyneladende vil genvælge.
God tur :-)

Frank Klevenhaus

Er smittetallet på vej op???????????
https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning
opdateret d. 16 juli 14.10.
Det er som om alle her længes efter skibskatastrofer og pludselig død.
Husk: pensionerne skal også finansieres...

Søren Jensen

Det siges jo at man ikke skal spilde en god krise. Det kan man vist heller ikke beskylde Tommy Ahlers for at gøre det parts indlæg.

Anne-Marie Krogsbøll

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-14-kontakttallet-i-danmark-er-for...

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-16-to-faerre-indlagt-med-coronavi...

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-16-billeder-fra-skagen-bekymrer-v...

"Kontakttallet" er fordoblet. Ganske vist beroliges der med, at det er små tal, men det er stadig fordoblet - og det var samme utroværdigt beroligende retorik, vi blev spist af med i februar.

32 smittede i går - jeg mener, at det er flere end dagene før, men kan ikke lige finde de tal. Og nu kommer horderne hjem fra diverse feriesteder, som erfaringsmæssigt er rene petriskåle. Og turister udefra strømmer til. Det kommer ikke til at gå godt.

En måde at finansiere fremtidens pensioner på er jo også at lade virus tage livet af en stor del af de ældre og syge.
Man glemmer bare, at corona risikerer at skabe endnu flere kronisk syge:
https://www.berlingske.dk/samfund/unge-smittede-bliver-ramt-af-usaedvanl...
En meget uklog måde at finansiere fremtidens pensioner på.

Og nu omtales corona-epidemien stort set konsekvent som fortid i medierne - som om den er overstået. Endnu et kup fra de kræfter, som vil have åbnet ukritisk op. Og resultatet er, at mange borgere tror, at de kan slappe mere af, end der er belæg for. De myldrer ud og hygger sig - og derved kommer det til at sætte fuldt blus på epidemien igen.

DET ER LIVSFARLIGT, DET VI LIGE NU HAR GANG I. EPIDEMIEN ER LANGT FRA OVERSTÅET! DEN LIGGER PÅ LUR OG LURER PÅ OS . VI GØR NØJAGTIGT DE SAMME FEJL LIGE NU, SOM VI GJORDE I FEBRUAR -MARTS: VI UNDERVURDERER DENNE VIRUS GROFT.

John Poulsen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Dennis Jørgensen, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er måske et meget dansk fænomen; at lukke den store verden ude af bevidstheden?

På bedste Trumpistisk vis prøver mange ihvertfald (skribenten til denne kronik inklusive) at ytre beroligende ord omkring 'smittetryk', 'kontakttal', indlæggelser, dødsfald, etcetera, for at presse på for yderligere åbning af samfundet, selvom vi hver dag bliver advaret af WHO, samt af de scenarier, vi ser udspille sig i USA og Brasilien, hvor begge ledere af landene søger at underspille coronavirus' farlighed ved at skyde skylden på andre, og forsikre indbyggerne om at alt går forrygende godt, og at Covid bare er en lille krusning på vandet, en mindre forkølelse eller influenza.

Senest har Trump og hans administration bemægtiget sig alle de tal omkring sygdommen, der ellers retteligt burde være bragt CDC (Center for Disease Control) i hænde, samtidig med, at Dr. Fauci bliver forsøgt miskrediteret og kørt ud på et sidespor :

"Corona data sendes nu til Trump administrationen:
- Det lugter af censur, siger korrespondent"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-07-15-corona-data-sendes-nu-til-trump...

Men herhjemme bliver højrefløjen uimponeret ved med at presse på for yderligere åbning, selvom de ved selvsyn kan se resultatet af den strategi 'over there'.

I Texas må de nu tage kølevogne i brug til de døde, mens præsidenten påstår, at 99% af de smittede kommer sig uden problemer, og at smittetallene kun er høje, fordi der bliver testet så meget..

I Skagen samles 50.000 danskere til den såkaldte "Hellerup-uge" as we speak, og det lader til at gå endog virkelig godt med festivitasen.
Folk klumper sig tæt sammen for at beskue de fede biler, og nyde frokosten på Ruths Hotel.

Nu mangler der bare en fløjte, der går på omgang.

Mogens Holme, Lisbeth Glud, kjeld jensen, Kurt Nielsen, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er mest bekymret over én ting. at der tilsyneladende ikke i flere dage er blevet opdateret tal på sst.dk: sidste tal er fra tirsdag.

Lisbeth Glud, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Toftegaard

Kan Information ikke finde noget lidt mere interessant at skrive. Det er jo ligesom at læse Politiken , og jp og Berlingske. Og det er desværre ikke forfriskende ny læsning i Inf.

Mogens Holme, kjeld jensen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://politiken.dk/indland/art7862366/Yderligere-49-er-bekr%C3%A6ftet-...

Er vi så enige om, at smittetallet stiger?

Luk ned igen, inden det er for sent.

Lisbeth Glud, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Vi er bedre forberedt nu end første gang. Vi har værnemidler, vi ved afstand hjælper og håndhygiejne. Men vi skal nok have en kampagne, hvor folk forstår vigtigheden og alvoren af afstand m.m. Og så testning, frem for alt testning løbende.Man tror jo hver gang næsen løber, eller man hoster, eller føler sig varm, så er det corona, men det er langt fra tilfældet. Folk er ikke just ansvarlige i Skagen, eller når de rejser til udlandet og tror, det er anderledes der. Alle har et ansvar for den her virus udryddes eller stabiliseres så den kan håndteres. Og det er så træls at læse på Berlingske dagligt, at de tror, måske, osv. muligvis kan det dokumenteres, at regeringen handlede forkert osv osv. Klart man skal være kritisk som medie, men søge efter hypoteser og måske hvis så frem i fald, så kan de måske ramme METTE F nu, de er ved at være konspiratoriske efterhånden. Der er ikke konkretebeviser for noget kun hypoteser og formodninger og gisninger, det er for ringe. Blå når de er værst.

Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther

De blå aner ikke deres levende råd.
De mangler 'et borgerligt projekt'.
Derfor går hele deres tid med at finde hår i suppen eller huller i osten hos regeringen, (hvis de da ikke forsøger at gejle vælgerne op med udlændinge-bashing).

Det seneste skud i luftbøssen er kritik af, at nogle folk - hovedsageligt studerende - får både feriepenge samt 1000 kr udbetalt til oktober.
(Det er selvfølgelig Cepos, der har brugt tid på at regne sig frem til dette)

"Det har kun en beskæftigelseseffekt på 700 personer", siger konservative Mette Abildgård, der selv var med i forliget.

Sjovt nok mindes jeg stadig hvad forhenværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sagde, da det kom frem at kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen kun havde effekt på 3-400 personer :
"Lidt er bedre end ingenting".

Så meget for konsistensen af de blå argumenter ;-)

John Poulsen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Helle Walther, kjeld jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther

De blå aner ikke deres levende råd.
De mangler 'et borgerligt projekt'.
Derfor går hele deres tid med at finde hår i suppen eller huller i osten hos regeringen, (hvis de da ikke forsøger at gejle vælgerne op med udlændinge-bashing).

Det seneste skud i luftbøssen er kritik af, at nogle folk - hovedsageligt studerende - får både feriepenge samt 1000 kr udbetalt til oktober.
(Det er selvfølgelig Cepos, der har brugt tid på at regne sig frem til dette)

"Det har kun en beskæftigelseseffekt på 700 personer", siger konservative Mette Abildgård, der selv var med i forliget.

Sjovt nok mindes jeg stadig hvad forhenværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sagde, da det kom frem at kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen kun havde effekt på 3-400 personer :
"Lidt er bedre end ingenting".

Så meget for konsistensen af de blå argumenter ;-)

Helle Walther, Dorte Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Berlingeren forsøger igen i dag at koge suppe på "faglig/politisk"-hønen:
https://www.berlingske.dk/samfund/centrale-myndigheder-anbefalede-ikke-m...

Det er i forbindelse med læsning af denne gået op for mig, at der hersker en del (tilsigtet?) begrebsforvirring omkring skelnen mellem "politisk beslutning" og "faglig beslutning". For én ting er, at beslutningen blev truffet af det politiske lag - men det er jo ABSOLUT ikke det samme som, at FORMÅLET med beslutningen har været politisk, og ikke faglig begrundet.

Regeringen traf beslutningen - i den forstand var den politisk. Men FORMÅLET med beslutnignen var at redde Danmark fra corona-kaos. Og i den forstand var den FAGLIGT/SAGLIGT begrundet.

Der er nogen, der - i mine øjne tilsigtet - er i gang med at forplumre denne skelnen, og gøre det, at det var regeringen, der traf beslutningen, ensbetydende med, at formålet var politisk, dvs. for at fremme regeringens egne interesser.

Det er grov forvanskning og historieforfalskning - men det virker sikkert...

John Poulsen, Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll

Så meget desto mere irrelevant bliver denne stereotype kritik, når Mette Frederiksen gang på gang har sagt, at det i sidste ende er poltiske beslutninger, hvad man gør for at begrænse smitten, og den deraf følgende dødelighed (samt de kroniske lidelser, man er begyndt at blive opmærksom på)

Sådan går det ikke for sig i Sverige, hvor teknokrater har vildledt befolkningen med idéen om flokimmunitet, eller i USA, hvor økonomiske kalkuler, (især præsidentens valgkamp), trumfer sundhedmæssige hensyn.

Jeg gyser ved at forestille mig VLAK i spidsen for både nedlukning (var Danmark overhovedet lukket ned?) og genåbning..
Man behøver blot at læse Løkkes klummer i BT for at få besked om, hvor det ville have båret hen.
Det samme med Ellemann.

Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, du har ret, Eva...

Anne-Marie Krogsbøll

https://www.dr.dk/nyheder/indland/deling-af-visirer-kritiseres-af-eksper...

"Det vigtigste er at passe på de svage grupper (og deres hjælpere)"...

Det lyder kønt (det rene bullshit-bingo), men det er utroligt, hvor kyniske man i praksis stadig er.

Da man jo nu er vel vidende om de kæmperisici, sjusk med hygiejnen indebærer, så må den så må den slags vel være at sidestille med uagtsomt manddrab. Hvornår får vi de første sigtelser?

Helle Walther

Hvorfor være forarget over at nogle mennesker får både feriepenge, deres egne feriepenge udbetalt plus 1000 kr, fordi de er i anden situation nu, måske sygemeldte, mistet job osv osv. Det er de, der ikke har, der bør have, så der kan komme gang i økonomien, de bruger nemlig pengene, de andre sætter dem ind på bankkontoen, der ofte bugner.

Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther

Ak ja, vi får altid at vide, vi er så misundelige, hvis vi er imod skattelettelser.
Men hvem er det nu der er jaloux, selvom deres bekymringer drejer sig om, at de ikke kan flyve hen lige hvor de vil for at 'undslippe den danske sommer'..?

Mogens Holme, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Vi kan dog trøste os med, at der er, synes det, og heldigvis for det, en laaaaaaaaaaaaaaang udsigt til, det bliver V ledet regering igen. Og til den tid er TA i gang med noget langt mere spændende, han gider ikke være alm. folketingspolitiker flere år. Husk Malou Åmund, en sæson, så gik hun videre som direktør. TA er ikke politiker, han er iværksætter, det er spild af gode kræfter at han gider sidde i et parti som ikke har et projekt.