Læserbrev

Regeringen er langt fra at påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling af transporten

Regeringen har udtrykt, at hjælpepakkerne skulle bidrage til den grønne omstilling. Men med aftalen om at opkøbe tomme flysæder har de og en række andre partier gået i den stik modsatte retning. Og det er uacceptabelt, skriver klimapolitisk rådgiver for Enhedslisten, Jon Burgwald, i dette debatindlæg
Debat
31. juli 2020

Under coronakrisen er der præsenteret hjælpepakker for næsten 300 milliarder kroner for at fastholde arbejdspladser.

For Enhedslisten har det været altafgørende, at hjælpepakkerne aktivt understøttede vejen mod en bæredygtig fremtid. Udadtil har regeringen også understreget, at hjælpepakkerne skulle være socialt afbalancerede og bidrage til den grønne omstilling.

»Det er helt utrolig vigtigt, at verden ikke går en forkert vej, i takt med at der skal laves genopretningspakker overalt i verden,« har klimaminister Dan Jørgensen sagt.

Men regeringens ord klinger i disse dage hult. Efterfølgende har den afvist at stille grønne krav.

Absurditeten kulminerede foreløbigt, da regeringen indgik en aftale med Venstre, De Konservative og De Radikale om at støtte indenrigsflyvninger. Helt konkret har partierne afsat 225 millioner kroner til at holde halvtomme indenrigsfly i luften.

Det seneste år har vi presset regeringen hårdt på den grønne dagsorden. Derfor er det lykkedes os at få afsat 200 millioner kroner til elektrificeringen af persontransporten og grønne tiltag i den tunge transport.

Men med aftalen om at opkøbe tomme flysæder har regeringen og Venstre, De Konservative og De Radikale med ét brugt flere penge, end hvad der er blevet brugt på grøn omstilling i transporten hele det foregående år. Det er uacceptabelt.

Oveni kom det forleden frem, at Tyskland næste år vil hæve afgifterne på diesel yderligere, så endnu flere vognmænd kommer til at køre over grænsen for at tanke. Det vil øge Danmarks klimabelastning med en million ton CO2. Regeringen er i øjeblikket langt fra at påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling af transporten, men den følger ikke engang med udviklingen i vores største naboland.

Alt for længe har skiftende regeringer ignoreret nødvendigheden af en grøn omstilling af vores transport. Når klimaforhandlingerne snart genoptages, skal der ske noget markant anderledes end hidtil. Desværre gør flyaftalen, at der er grund til at tvivle på viljen hos Socialdemokratiet og blå blok.

Jon Burgwald er klimapolitisk rådgiver for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Jeg er skuffet, men ikke overrasket.