Læserbrev

Selma på 15 år: Med udbetaling af feriepenge sætter politikerne forbrug over vores fremtid

Når politikerne udbetaler indefrosne feriepenge og vil have danskerne til at øge forbruget for at genstarte økonomien, viser de, at de har glemt klimakrisen. Øget forbrug er medskyldig i klimakrisen. Vi har brug for en CO2-afgift og grønne investeringer, skriver 15-årige Selma de Montgomery i dette debatindlæg
Debat
8. juli 2020

Politikernes grønne løfter klinger hult, når de har frigjort 60 milliarder kroners feriepenge til danskerne, så vi kan stimulere økonomien ved øget forbrug.

Ideen er, at danskerne bevæbnet med dankortet skal drøne ud i butikkerne og besejre den økonomiske krise. Samfundssind er nu lig med at forbruge løs.

Men kan det virkelig være rigtigt, at vi kun kan løse den økonomiske krise, vi står i, ved at skrue op for det overforbrug, der er medskyldig i den klimakrise, vi står over for?

For nogle vil de udbetalte feriepenge betyde, at der endelig er plads til lidt pusterum i en stram økonomi. Det er i hvert fald argumentet fra de røde partier. Men det er jo ikke lavindkomstfamilierne, der kommer til at drive det store forbrug efter corona. Jo højere en indkomst man har, jo flere feriepenge får man også at forbruge for.

Coronakrisen har vist, at politikerne og regeringen rent faktisk kan, hvis de vil. Det er muligt at prioritere borgernes sundhed over penge og ekstrem profit. Den samme handlekraft skal gøre sig gældende, når det kommer til klimakrisen.

Min generation har krav på, at vores fremtid er førsteprioritet. Vi skal ikke prøve at løse den økonomiske krise gennem øget forbrug. Tværtimod skal vi tænke løsningen af den økonomiske krise og klimakrisen sammen.

Vi har brug for en grøn økonomisk genstart, der sørger for, at de penge, der pumpes ind i økonomien, går til grønne investeringer, at grønt forbrug stimuleres, og at CO2-afgifter indføres – nøjagtigt som Klimarådet foreslår i deres rapport om genoprettelsen af økonomien.

Selma de Montgomery er 15-årig klimaaktivist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Godt tænkt Selma !

niels astrup

Enig.

Det kommer vel an på, hvad du forbruger pengene til?

Hvis du bruger pengene på at købe en cykel og vcykle istedet for at køre bil, isolere dit hus, udskifte vindiuerne i din lejlighed, bruge dem på økologisk mad istedet for konventionelt produceret (og billigere) mad, bruger dem som tilskud itl at udskifte benzinbilen med en lille elbil..... installere en varmepumpe og fjerne brændeovnen, sætte solceller på taget, ... osv...

Pas på med at generalisere, hvor der ikke er noget at generalisere...

Bjørn Stauning

Kære Rikke,
Du tager nogle yderst kritisable dispositioner i forsvar udfra et "det kunne jo være ...". Der er ingen tvivl om, at øgede midler til forbrug vil skabe mere CO2 udledning. Og den generøse regering åbner kassen, så de der har mest også får mest. Man kan hævde at feriepenge er ens egne, og de kommende generationer bare skal holde snotten for sig selv og acceptere, at de nuværende voksne hellere vil bruge midlerne på sig selv end tænke på deres efterkommere. Det er flovt.
Dermed ikke være sagt, at der ikke findes mennesker, der investerer i cykler og varmepumper.