Læserbrev

Selvfølgelig skal indvandrere ikke tildeles automatisk statsborgerskab efter ti år

Over 50.000 danskere har skrevet under på, at man automatisk skal tildeles statsborgerskab efter ti år i Danmark. Men ønsker vi som lille land at fastholde vores sproglige, kulturelle og værdimæssige særkender, bør vi stille skrappe krav til at opnå statsborgerskab, skriver folketingskandidat Malthe Johan Poulsen (S) i dette debatindlæg
Debat
24. juli 2020

Et borgerforslag, hvis hensigt er, at man efter ti års ophold i Danmark automatisk bør opnå dansk statsborgerskab, har nået de magiske 50.000 underskrifter. Det betyder, at borgerforslaget skal til debat i Folketinget.

En lille gruppe på venstrefløjen, som eksempelvis Sikander Siddique fra Frie Grønne Stemmer, støtter selvfølgelig forslaget. Men man bør ikke lægge for meget vægt på grupperinger, der grundlæggende er modstandere af nationalstaten, når vi diskuterer statsborgerskab.

Der er heldigvis ikke mange af disse inde på Borgen. Derfor forventer jeg, at forslaget falder til jorden. Det er i hvert fald mit håb.

For et dansk statsborgerskab er ikke bare et juridisk dokument, der giver dig ret til et rødbedefarvet pas. Det er det danske fællesskabs ultimative anerkendelse af et tidligere fremmed individ.

Når du kan svinge det rødbedefarvede pas visumfrit i de fleste lande, er du ikke kun dansker i juridisk forstand. Du er også blevet en del af et lille sprog- og kulturfællesskab. En af os alle – om du så er brun, gul eller hvid.

Men netop fordi man indtræder som et fuldbyrdet medlem af det danske fællesskab, når man har dansk statsborgerskab, er det både fornuftigt og retfærdigt, at fællesskabet opstiller nogle kriterier, som skal opfyldes, før den ultimative rettighed kan opnås.

Som alle andre rettigheder i det danske samfund bør statsborgerskabet gives i forlængelse af begrebet ’ret og pligt’. For med et statsborgerskab følger nogle rettigheder, som kun kan efterkommes af fællesskabet, fordi borgerne opfylder deres pligter. Denne ’ret og pligt’-tankegang skal selvfølgelig også gælde migranter og de børn, de måtte få i Danmark.

I en global tidsalder, hvor der migreres på kryds og tværs, bliver flere af disse pligter også af åndelig karakter. Det er ikke nok, at man forsørger sig selv og overholder landets love.

Man bliver også nødt til at tage det danske fællesskab til sig igennem sprog, kultur og ikke mindst værdier.

Ønsker vi som et lille land at fastholde vores sproglige, kulturelle og værdimæssige særkender – vores danskhed – bliver vi nødt til at stille nogle skrappe krav til at opnå statsborgerskabet. Vi er ikke en indvandrernation, og vi kan ikke overleve som en.

Et multikulturelt Danmark vil være enden på Danmark, som vi kender det. Vores solidariske velfærdssamfund hviler på tillid mellem borgerne. En tillid, der hviler på en betydelig homogenitet.

Ønsker vi et mangfoldigt velfærdssamfund, må vi sikre denne homogenitet gennem et sprog, en kultur og nogle værdier, der på tværs af forskellige baggrunde forbinder os til det danske fællesskab og hinanden. Dette skal også afspejles i statsborgerskabet.

Vi kan ikke sjofle med det danske statsborgerskab, for så sjofler vi med Danmark.

Malthe Johan Poulsen, lokomotivfører & folketingskandidat (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad er danske værdier?
For mig er det eneste rent danske vort sprog - der er meget "udvandet" med udenlandske vendinger - og vort flag.

Ret og pligt ? Hvad menes egentligt med det - De lige muligheder for borgerne bliver i disse år desværre mere og mere udvandede. Fx. er der ikke længere lige ret for loven , når folk der opholder sig i nogle politisk udpegede boligområder skal idømmes længere straf. Osv....osv....

I mine øjne er det godt at spørgsmålet nu skal debatteres i Folketinget - men det bliver desværre sikkert ikke en rar debat.

Kirsten Kock, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Flemming Berger, Alexander Myrthue, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Tommy Clausen, Freddie Vindberg og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Young-suk No

Mange spørgsmål trænger sig på:
Hvem er modstander af den danske stat?
Du ønsker at forslaget falder til jorden?
Hvor meget ønsker du?
Skal ikke alle borgere have "danske fællesskabs ultimative anerkendelse"?
Og ikke kun de nye borgere?
Et tidligere fremmede individ?
Negative associationer?
"... pligter af åndelig karakter?
Også de nye borgernes sjæleliv skal have pligter?
Danmarks overlevelse afhænger af indfødtsretsprøven fordi den sikker danskheden?
Selv om den er overfladisk og unødig svære?
Og ikke siger om man har reelt kendskab til den danske historie og kultur?
Et multikulturelt Danmark vil være enden på Danmark, som vi kender det?
Hvorfor er Danmark ikke gået ned allerede?
En tillid, der hviler på en betydelig homogenitet?
Skabes der ikke tillid mellem mennesker fordi de tror på hinanden?
Og ikke fordi man er ensartet?
Hvem sjofler med det danske statsborgerskab?
Hvordan sjofler man med Danmark?

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Hans Larsen, David Zennaro, Tommy Clausen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Det vi burde skærpe kravet til er folkevalgtes uddannelse i mellemfolkelige forhold, empati og humanitær tankegang. Enhver Kirsten og Karsten kan jo efterhånden blive valgt ind og fluks begynde at indskrænke andre menneskers rettigheder.

Flemming Berger, Arne Lund, Ron Levy, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Tommy Clausen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

De er jo gået fuldstændig hardliner amok, Socialdemokraterne.

Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Leif Høybye, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Ron Levy, Gitte Loeyche, David Zennaro og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Hvis man er bosiddende i Danmark og dermed afhængig af den politik, der føres i landet, i ti år har fungeret i det danske samfund,overholdt dets love og forsørget sig selv efter evne, må det være helt rimeligt at få statsborgerskab med dertil hørende rettigheder såsom stemmeret og valgbarhed ved folketingsvalg. Det giver ingen mening yderligere at underlægge mennesker, der opfylder de nævnte betingelser en sindelagskontrol baseret på nogle mere eller mindre udefinerbare/vilkårlige værdier, som det er fødte statsborgeres demokratiske ret at være enige eller uenige i. Malthe Johan Poulsen skal da selvfølgelig også have lov til at beholde sit arbejde og sit danske statsborgerskab, selv om han her fremfører nogle tåbelige og xenofobiske ideer om, på hvilke betingelser man kan accepteres som statsborger. Retten til uenighed må gælde alle.

Thomas Tanghus, Alexander Myrthue, Marie Hansen, Eva Schwanenflügel, Ron Levy, Gitte Loeyche og Werner Gass anbefalede denne kommentar

"Enhver Kirsten og Karsten kan jo efterhånden blive valgt ind .....". Jamen, det er jo netop et af demokratiets særkender.

Thomas Jensen, Jens Flø og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg skammer mig over mit danske selvfede etnocentriske værdimæssige særkende. Hvad betyder det for mit statsborgerskab?

Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Freddie Vindberg, Leif Høybye, Jørgen Wassmann, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Malthe er med til at afklare ting for mig her, for det er en bekymring, man selvfølgelig må have, selvom det jo er Socialdemokratiets egen skyld, at velfærden på mange områder er i frit fald, ikke de stadig få ikke-vestlige indvandreres.
Nej, politikere handler kun i befolkningens interesse, når de bliver presset - og desværre har politikerne med bl.a. Socialdemokratiet og Venstre i spidsen systematisk aflagt sig dette pres for at kunne aflægge sig det ansvar, vi som borgere med fuld ret kan kræve af dem: at de igennem ministerierne styrer offentlig virksomhed til borgernes bedste, ikke en abstrakt idé om 'det bedste for samfundet', at de sikrer mekanismer, der sikrer friheden for den overvældende majoritet af befolkningen, der er ganske almindelige lønmodtagere, ved at holde det sociale sikkerhedsnet intakt. Og at de presses til igennem f.eks. automatisk statsborgerskab efter ti år til at sikre en virkningsfuld integration - vel vidende at det kan blive farligt, hvis man ikke lever op til sine forpligtelser som folkevalgt.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Resultatet af den DF'ske nedsmeltning ses tydeligt i nærværende læserbrev, hvor de der ikke er sevet til NB og V, tilflyder Socialdemokratiet.

"Men man bør ikke lægge for meget vægt på grupperinger, der grundlæggende er modstandere af nationalstaten, når vi diskuterer statsborgerskab."

Stråmændene fyger med over hegnet.

Ingen partier på venstrefløjen har udtrykt modstand mod nationalstaten, men det koster intet at kaste sådanne beskyldninger ud i offentligheden.
Det ved den tidligere DF'er meget vel.

Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Lillian Larsen, Alexander Myrthue, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Socialdemokratiske vælgere med etikken i orden, bør lige skæve en ekstra gang til kandidaten, når de ved næste valg sætter deres kryds; ellers kunne de ende med at stemme på en overløbende DF'er.

Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Thomas Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- og i modsætning til gængs tro på bjerget, er det jo netop velfærdssamfundet, der gør udbredt frihed og mangfoldighed mulig. Det er også dens formål at jævne skellene mellem folks muligheder.

Thomas Tanghus, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man kan da håbe at kanditaten ikke opnår valg og dermed kan nøjes med at styre sit lokomotiv frem for at styre landet.
Udskifter man Danmark med et andet landenavn i argumentationen, så er hans her fremførte argumenter og påstande brugbart over hele verdenen.

Nike Forsander Lorentsen

Ja, den lokomotivfører tøffer da afsted ad sit et-spår med firkantede meninger om hvordan man bliver et fuldbyrdet medlem af det danske fællesskab, med rødbedefarvet pas, dansk flag i knaphul og ret og pligt. Lokomotivføreren lyder virkelig gammeldavs konservativ. Huvaligen!

Johnny Arildtoft

At kalde andres forslag for sjofle vidner om, en i mine ører, ubehagelig indstilling til folk, som læserbrevsskribenten er uenig med. Når Malte Johan Poulsen anvender så slibrig betegnelse om andres forslag, bliver jeg i tvivl om, hvorvidt han overhovedet ønsker en saglig debat - hvad han tilsyneladende ikke er opmærksom på er, at det let drukner hans egne argumenter.

Lillian Larsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Al respekt for borgerforslaget. Det er ret vidtgående. Jeg mener forslaget bør vente med gennemførelse til der er en stor folkelig opbakning. Ellers vil det øge polariseringen mod fremmede. Jeg tror det lige nu er vigtigere, at se på hvordan kan man fremme en udvikling,, der giver overvældende folkelig opbakning bag øget indvandring, og øget tilgang til Dansk statsborgerskab, hvis det er det man ønsker.

Alana Frederiksson

Søren Dahl. “Jamen, det er jo netop et af demokratiets særkender.“ Ja og ventetiden skal åbenbart øges på mulighederne for at deltage i demokratiet.

Malte Poulsen skal nok blive valgt til Folketinget ved næste valg. Han har taktisk placeret sig midt i mellem Dansk Folkebedrag og Soc-dem, så det kan da næste kun give pote.
Det er blot os andre, der skal vænne os til, at Soc.dem under Mette Frederiksens ledelse er slået ind på en kvalmende nationalistisk vej- Nationalisterne prøver at bilde folk ind, at de er bedre, klogere, dygtigere og en hel del mere - end de, der ikke tilhører den danske stamme. Hos nationalister er der altid en snert af et herremenneske.
Nationalismen stinker - også selvom den serveres socialdemokratisk brun sovs og kartofler.
Arven fra SaSS?

Leif Høybye

Hvordan sjofler man sit statsborgerskab? Ved at betale ingen skat eller så lidt som muligt. Så er der en del , der skal have fjernet deres statsborgerskab. Kan man kun være dansk statsborger, hvis man er medlem af folkekirken - eller er af dansk "etnicitet" - hvad det så er for noget. Det bruges i flæng af mange,
uden at de tænker over, at det minder for meget om race.
Nationalitet - du er dansker, når du har et dansk pas - forbryder eller lovlydig, rig eller fattig, troende eller ikke troende.

Arne Lund, Christian Mondrup, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar