Kommentar

Selvstændige bør tænke over at forsikre sig bedre mod ledighed i fremtiden

Udfasningen af hjælpepakkerne kan få særlige konsekvenser for selvstændige erhvervsdrivende. Langt fra alle selvstændige er forsikrede, og det kan både blive en udfordring for den enkelte og for samfundet generelt, skriver administrerende direktør i Ase Karsten Mølgaard Jensen i denne kommentar
En aften i marts sendte SAS Hotel Royal i København en kærlig hilsen under COVID-19-krisen ved at tænde lys i vinduerne så der fremstår et hjerte. Det er især hoteller, restauranter og virksomheder inden for handel, som har måtte sende tusindvis af ansatte hjem, men det ses også tydeligt i industrien og transportsektoren.

En aften i marts sendte SAS Hotel Royal i København en kærlig hilsen under COVID-19-krisen ved at tænde lys i vinduerne så der fremstår et hjerte. Det er især hoteller, restauranter og virksomheder inden for handel, som har måtte sende tusindvis af ansatte hjem, men det ses også tydeligt i industrien og transportsektoren.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
29. juli 2020

Usikkerhed om fremtiden er et grundvilkår for iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende. Men omvæltningerne kan komme hurtigere og voldsommere, end vi hidtil har haft fantasi til at forestille os. Det har coronakrisen på makaber vis illustreret. For mange virksomheder blev vilkårene for at drive forretning ændret på et splitsekund.

Efterhånden er hverdagen vendt tilbage for de fleste danskere. Men for selvstændige erhvervsdrivende kan udfasningen af hjælpepakkerne få særlige konsekvenser og i værste fald betyde, at de helt mister deres forsørgelsesgrundlag. Flere end 80.000 har fået økonomisk kompensation, men i takt med, at hjælpepakkerne udfases, risikerer mange at stå helt uden indtægt, hvis de er nødt til at dreje nøglen om.

Heldigvis er situationens alvor gået op for politikerne, der frem til 8. august tilbyder selvstændige et økonomisk sikkerhedsnet på favorable vilkår.

Ganske vist har rækken af konkurser været overraskende lav takket være kompensationsordningerne og ekstra hjælp fra bankerne kombineret med en midlertidig nedlukning af de retsinstanser, der skal behandle dem. Men det er for tidligt at glæde sig. En bølge af konkurser kan ramme i løbet af sommermånederne, forudser økonomer.

For dansk økonomi er udsigterne dystre efter et barsk første kvartal, der med et fald på to procent på få uger oplevede det største fald siden finanskrisen. Andet kvartal forventes at blive endnu værre. Også internationalt anes mørke skyer, og Den Internationale Valutafond (IMF) forudser en nedgang i den globale økonomi i år på næsten fem procent. Som herhjemme tilskrives coronasituationen hovedansvaret.

Lav forsikringsgrad

Under coronakrisen har ledigheden på bekymrende vis nået nye højder. Vi nærmer os 180.000 ledige – og flere vil formentlig komme til de kommende måneder. Flere end 260.000 er eller har været på lønkompensation, og den seneste tid har en række store virksomheder én efter én varslet massefyringer. SAS har fyret knap 1.600 ansatte i Danmark, ISS 300 og DFDS 200 medarbejdere.

Det er især hoteller, restauranter og virksomheder inden for handel, som har sendt tusindvis af ansatte hjem, men det ses også tydeligt i industrien og transportsektoren. Særligt lukningen af Københavns Lufthavn, Danmarks største arbejdsplads, der i store dele af coronaperioden har været helt nedlukket, har ført til hjemsendelser og senest massefyringer.

Giganternes behov for at droppe lønkompensationen og tilpasse forretningen den nye virkelighed i kølvandet på COVID-19-nedlukningen og dermed sikre langsigtet vækst og effektivitet har fået DI-direktør Lars Sandahl Sørensen til at efterlyse mere fleksible og billigere ordninger for virksomhederne.

Særligt eksporten svigter. Det bør med god grund bekymre den socialdemokratiske regering. Heldigvis har otte ud af ti på arbejdsmarkedet forsikret sig mod ledighed og står derfor ikke helt på bar bund, hvis jobbet ryger som konsekvens af nedlukningen.

Anderledes problematisk er situationen for landets selvstændige. Under halvdelen af dem er forsikret, vurderer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og peger i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg direkte på de selvstændige som den gruppe, for hvem udfasningen af kompensationsordningerne fra Erhvervsministeriet kan få særlige konsekvenser.

Den lave forsikringsgrad er så bekymrende, at Folketinget helt ekstraordinært åbner for, at selvstændige på meget favorable vilkår kan melde sig i a-kasse og få dagpenge uden at skulle opfylde det gængse krav om 12 måneders forudgående medlemskab for at opnå rettigheden. Afvigelsen fra det generelle forsikringsprincip er næppe populært i fagbevægelsen, men er ifølge Peter Hummelgaard både »fornuftig og rimelig«.

Økonomisk sikkerhedsnet

Uanset om du er lønmodtager eller selvstændig, giver det tryghed, at der er spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under dig, hvis jobbet ryger, eller du er nødt til at lukke virksomheden. Men også for samfundet er der gevinster ved, at så mange som overhovedet muligt forsikrer sig mod ledighed – enten privat eller via en a-kasse.

Ud over den økonomiske sikkerhed ved ledighed tilskyndes til kortere opsigelsesvarsler og dermed et mere fleksibelt arbejdsmarked. Tilmed er et velfungerende økonomisk sikkerhedsnet en vigtig faktor, når det gælder om at få gang i iværksætteriet. Uanset alder og køn er netop udsigten til at miste den økonomiske sikkerhed og faste månedsløn den største barriere for at opgive lønmodtagerjobbet og realisere iværksætterdrømmen, viser en Ase-undersøgelse.

At stå på egne ben, klare sig selv og svare enhver sit er stærke værdier for mange selvstændige, hvilket kan være med til at forklare den lavere forsikringsgrad. Mange venter stadig på afklaring af, hvordan de er stillet i forhold til hjælpepakkerne.

Særligt ordningen for kompensation for faste udgifter er administrativt tung og har voldt mange små virksomheder store kvaler. Derfor tøver mange med at tage imod håndsrækningen fra Christiansborg. Det er forståeligt, men risikoen er, at muligheden udløber, før de når at gribe den.

Karsten Mølgaard Jensen er administrerende direktør i Ase.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her