Læserbrev

Sundhedsstyrelsen: Tilbud om livsstilsomlægning til personer med svær overvægt er frivilligt

Der har i den seneste tid været en del indlæg og kommentarer om Sundhedsstyrelsens kommende anbefalinger, senest i et indlæg af Dina Amlund i Information, som mener, de tager udgangspunkt i, at »vægttab altid vil være det bedste«. Meget af kritikken synes at bero på en misforståelse, skriver chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard
Debat
10. juli 2020

Den 7. juli bragte Information en kommentar, der blandt andet kritiserede Sundhedsstyrelsens anbefalinger om svær overvægt. Sundhedsstyrelsen er på vej med anbefalinger for tilbud om livsstilsintervention til børn og voksne med svær overvægt. Anbefalingerne skal bidrage til at øge kvaliteten i tilbud om livsstilsintervention i kommune og region og er baseret på en gennemgang af den bedste viden på området.

Det er vigtigt at understrege, at hensigten med anbefalingerne er at støtte de børn og voksne med svær overvægt, der selv har et ønske om at få hjælp til at tabe sig eller få sundere vaner. Der tages altid udgangspunkt i borgerens ønsker og behov.

Der er mange misforståelser i debatten, som vi ikke går nærmere ind i. Vi vil dog gerne slå fast, at hensigten med anbefalingerne er at støtte personer med svær overvægt, som gerne vil have hjælp i den forbindelse.

Anbefalingerne forventes først publiceret engang efter sommer. Vi henviser til høringsversionen af anbefalingerne. Da der er tale om en høringsversion, er det ikke den endelige version.

Tatjana Hejgaard er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'Tilbud' fra myndigheder har det med at blive opfattet som påbud af myndìgheder, en erfaring mange borgere har gjort sig.
Begrebet har efterhånden været misbrugt så mange gange, at det vækker forsvarsmekanismerne hos borgeren med det samme, når en myndighed tager dette ord i munden.

Ekempeltvis kunne modtagere af et ressourceforløb som var fyldt 40 år ved dets udløb kun modtage dette ene ressourceforløb i følge lovteksten.
Meningen fra lovgiver var sikket, at der skulle træffes en afgørelse efter dette ene ressurceforløb.
Men tolkningen blev, at alternativet til 'at ønske sig' et nyt 2. eller 3. ressourceforløb, at blive sat på kontanthjælp.
Resultatet blev det samme, ny afklaring bare med ny sagsbehandler, og nu i mange tilfælde uden forsørgelsesydelse på grund al ægtefælles/samlevers almindelige indkomst.

Så bare et tilbud -------- lige som min bare ... .

Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen, David Zennaro og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det har også forud for det kommende 'tilbud' (inklusiv opsporing)
været muligt for svært overvægtige at bede om hjælp hos bl.a egen læge, hvis de ønskede livsstilsomlægning eller forbedring af sundhed.
Modstanden går, som ovenfor nævnt, på to aspekter:
1) "frivilligheden". Der er en mængde individer i befolkningen som kender alt for meget til myndighedernes begreb om "frivillighed" ,specielt hvis landets jobcentre er involveret. Der betyder frivillighed bare, at hvis man ikke takker pænt jatak til diverse tilbud, så koster det i økonomiske sanktioner og slet skjulte trusler vedrørende samarbejdsuvillighed og egenforsørgelse.
2) Der er ingen sikre beviser for, at et vægttab efter de gængse modeller for vægttab i myndighedernes model, vil vare ud over et år.

Heidi Larsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Som de ovenstående kommentarer påpeger, så er et "tilbud" i Jobcenter-regi lig med et tilbud man ikke kan afslå.
Men det er måske også meningen med Sundhedsstyrelsens anbefaling om at 'opspore' tykke mennesker?

Hvis ikke det er, bør I omtænke denne idé, før den går ud over sagesløse arbejdsløse, handicappede og syge, der ellers kan se frem til nye metoder at blive stigmatiseret og pålagt tvangsforanstaltninger, før en ydelse kan godtages.

Da kommunerne overhovedet ikke har råd til at tilbyde den gennemgribende og tværfaglige behandling der skal til for (måske) at opnå permanent vægttab, kunne man fx forestille sig, at klienterne bliver henvist til kirurgiske indgreb i mavesækken istedet.
Indgreb, der i mange tilfælde har farlige bivirkninger.
Det er faktisk set før.
Og med Sundhedsstyrelsens anbefalinger i baghånden, vil det nu blive en helt legal fremgangsmåde.

Og læs denne glimrende artikel :

"Væk med vægten"
https://www.weekendavisen.dk/2020-6/ideer/vaek-med-vaegten

” Der er mange misforståelser i debatten, som vi ikke går nærmere ind i. Vi vil dog gerne slå fast, at hensigten med anbefalingerne er at støtte personer med svær overvægt, som gerne vil have hjælp i den forbindelse.”

Det forekommer mig noget arrogant, at man ikke gider at rette eventuelle misforståelser i debatten....
Hvordan kan vi så blive klogere?
Jo, læs en ”hørings”udgave?!

Hvad skal man en chefkonsulent, der ikke gider at rette misforståelser mm... når bare HENSIGTEN er god er alting jo godt...eller hvad??

Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar