Læserbrev

Syrisk flygtning: Tesfaye tvinger flygtninge til at sygne hen på et udrejsecenter

Udlændinge- og integrationsministeren (S) vil genvurdere syriske flygtninges opholdstilladelser med henblik på at sende dem hjem. Men han ved, at det ikke kan lade sig gøre, når Danmark ikke har en aftale med Assad-regimet. De ender med at sygne hen på et udrejsecenter, skriver syrisk flygtning i dette debatindlæg
Debat
17. juli 2020

Det var en vanvittig idé, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fik, da han forleden besluttede at fremskynde genvurderingen af syriske flygtninges opholdstilladelser. Det drejer sig om flere hundrede syrere fra Damaskusprovinsen, som ikke er politisk forfulgte, der kan miste deres opholdsgrundlag i Danmark.

»Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne. Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det,« mener Tesfaye. Forholdene i Damaskus er ifølge Flygtningenævnet ikke længere alvorlige nok til at forlænge opholdstilladelser.

Det tragikomiske ved forslaget er, at Tesfaye vil sende flygtninge fra Damaskusprovinsen hjem, selv om han ved, at han ikke kan sende dem tilbage, når der ikke er nogen aftale med Assad-regimet. Derfor er genvurderingen af deres opholdsgrundlag absurd.

En dyr indkvartering

Udlændinge- og integrationsministeren påstår selv, at han er meget optaget af at bruge pengene klogt og hensigtsmæssigt. Men når de syriske flygtninge ikke kan sendes hjem under de nuværende omstændigheder, ender de på et udrejsecenter, hvor der bruges langt flere penge på at forsørge dem, sammenlignet med hvis de havde mulighed for at bidrage til samfundet.

Det koster næsten 300.000 kroner om året at indkvartere en enkelt person på et udrejsecenter. Nogle af de syrere, som Tesfaye målrettet går efter, er mennesker, som er i beskæftigelse, under uddannelse, eller som driver deres egne selvstændige virksomheder.

Ministeren fratager dem retten til at arbejde og studere for at tvinge dem hen på et udrejsecenter.

Jeg blev forleden dag kontaktet af en frustreret kvinde, der ikke kunne finde hoved og hale i rimeligheden i at inddrage hendes opholdstilladelse. Kvinden var hårdtarbejdende på et plejehjem, hvor hun tjener sin egen penge. Hende vil man placere på et udrejsecenter, hvor hun ikke kan tjene sine egne penge.

Hvor er rimeligheden i at lade hende og andre flygtninge sygne hen på landets udrejsecentre i langvarig usikkerhed, når ministeren ved, at de ikke kan sendes hjem?

Mohamad Alnabhan er studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Mikkelsen

Der er ingen fornuft - kun symbolpolitik, der ser bort fra fornuft, internationale aftaler og almindelig anstændighed.

Werner Gass, hannah bro, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Johanna Haas, Thomas Tanghus, Viggo Okholm og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Inger Jensen

Mohamad har helt ret i, at det er for tosset at fjerne velfungerende flygtninge fra deres arbejde, studier og omgangskreds, for at anbringe dem på ubestemt tid i udrejsecentre. Jeg har kendskab til flere, som har siddet mere end 3 år på Kærshovedgård, bl.a. en kristen kvinde, som taler flydende dansk efter 9 år i Danmark, og som var selvforsørgende, da hun blev hentet. Hun har ingen familie i hjemlandet. Flere beboere på udrejsecentrene er statsløse, så ingen lande vil modtage dem. Det klare formål med udrejsecentrene er, at man vil gøre opholdet så utåleligt som muligt, for at motivere folk til at rejse frivilligt, men det virker ikke. En del går under jorden og lever illegalt, enten på gaden i Danmark eller i nabolande. Hvor længe kan Danmark fortsætte på denne måde?

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Johanna Haas, Hans Larsen, Thomas Tanghus og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Det er absurd uanset der trods alt måske er flygtninge i landet,som ikke er helt "rene" hvilket der vist også blandt os herhjemme er personer der ikke er. Ingen nævnt ingen glemt.
Jeg kan ikke helt greje den minister og har en eller anden opfattelse af at han skal sikre at den nye rædsomme populistiske højrefløj ikke får mere vind i sejlene.
Grotesk,hvis man vil sende syrere hjem til en diktator,som vesten var med til at forsøge at vælte.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Johanna Haas

Tak for debatindlægget, som jeg er 100 procent enig i.
Det er en vanvittig og umenneskelig flygtningepolitik Danmark fører.
Følgende overvejelser er foranlediget af Viggo Okholms kommrntar:
S fører DF udlændingepolitik - og det gjorde partiet meget kraftigt opmærksom på at de ville allerede før valget. Kalkulen var, at S jo skulle hente "DF stemmerne" tilbage.
Hvem husker ikke, hvor tæt Mette Frederiksen og Thulesen Dahl optrådte ved flere lejligheder. Det var vist Politiken, der skrev, at man ikke kunne klemme et ark papir ind imellem de to - så tæt lå de to partiers udlændingepolitik på hinanden.
S skrev forud for valget en udlændingepolitisk rapport / redegørelse / udspil som man kunne bestille hos dem og få tilsendt. Rapporten er skrevet af de samme to konsulenter, som rådgav den forrige regering. Og deres holdninger er omstridt blandt fagkundskaben for at sige det pænt. Det siger egentlig alt, at S i opposition benyttede sig af de samme konsulenter som den daværende regering.
Tesfaye forsøger altså helt tydeligt ikke at bekæmpe en "! rædsom højredrejning ved at overhale "indenom" så det ikke ender endnu værre. Han repræsenterer det udlændingepolitiske standpunkt, som S har overtaget fra DF og gjort til sit. Han - eller rettere S - er den rædsomme højredrejning.
Derfor er det fint nok fot S, at Danmark ødelægger syriske flygtninge ved at lade dem leve i en permanent uvished. Hvadenten de fortsat er ude i samfundet blandt os andre eller er stuvet ad vejen i et "Udrejsecenter" uden udsigt til en sikker tilbagevenden er deres tilværelse i Danmark for usikker til, at de kan lægge fortiden bag sig og satse på en ny tilværelse i Danmark for dem selv og deres eventuellr børn. Det er psykologisk umuligt at leve livet ordentligt under de omstændigheder - i evig usikkerhed. I eksil.
I stedet for at redde menneskeliv ødelægger vi folks tilværelser. Vi nedbryder i stedet for at give rum til det genopbygningsarbejde, som livet er de første mange år, når man har måttet flygte fra sit land og kal gøre et nyt land til sit.
Vi ved nu, at såvel S som V er blevet opportunistiske partier uden en egentlig parti-ideologi på flygtningeområdet: Hvis de vurderer, at fremmedfjendtlighed og manglende respekt og forståelse for flygtninges situation og for den faktiske situation i Syrien er det, der sælger, ja så er det det, de to partier fører sig frem med. Skide værd med konventionerne så, til helvede med at redde menneskeliv, med humanitære forpligtelser og med Danmarks internationale ansvar.
Det betyder så omvendt, at S må kunne presses tilbage mod en human flygtningepolitik, hvis det folkelige pres er stort.
Det er op ad bakke og et langt sejt træk, men vi er mange, der mener, at formålet med en flygtningepolitik må være at redde menneskeliv i både fysisk og psykologisk forstand. Ikke at nedbryde mennesker.

Marie E. Rasmussen, Werner Gass, erik pedersen, Hans Larsen, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter det DF'ske "paradigmeskifte" på udlændingepolitikken, er der også sket det, at arbejdsgiveren helt enkelt tøver med at ansætte folk, hvor deres opholdstilladelse risikerer at blive taget fra dem.

Det medfører naturligvis endnu mere arbejdsløshed blandt flygtninge, og er med til yderligere at stigmatisere dem.
Nu er de for alvor 'dårlige investeringer'.

Og nu kommer så oveni den hovedløse tilgang til de syriske flygtninge, som ikke kan hjemsendes, men skal tvinges til at rejse 'frivilligt'.

"Det koster næsten 300.000 kroner om året at indkvartere en enkelt person på et udrejsecenter. Nogle af de syrere, som Tesfaye målrettet går efter, er mennesker, som er i beskæftigelse, under uddannelse, eller som driver deres egne selvstændige virksomheder".

Symbolpolitikken er grotesk og stupid, og koster millioner hvert år.

Og så destruerer den menneskeskæbner.

PS. Hvis der befinder sig statsløse på udrejsecentrene, som Inger Jensen skriver, er det da et klokkeklart brud på menneskerettighederne..?

Werner Gass, erik pedersen, Johanna Haas, Hans Larsen og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Johanna Haas

@Eva Schwanenflügel: Jeg kan bekræfte at der befinder sig statsløse på udrejsrcentrene. Den familie jeg kender er i sidste uge overflyttet til Avnstrup fra Sjælsmark. De tilbragte 2 år og tre måneder på Sjælsmark. Enhver kan sige sig selv, hvad det betyder for hvert enkelt familiemedlem. Deres statsløshed er forøvrigt ikke det eneste, der burde berettige dem til asyl, idet de har et reelt beskyttelsesbehov.
Detb et efter min bedste overbevisning et brud på adskillige konventioner, men jeg tror ikke magten i Danmark længere bekymrer sig om den slags.
Den humsnitære forpligtelse eksisterer ikke mere som bevæggrund i Danmark. Adskillige mennesker har ihærdigt prøvet, at råbe myndighederne op. I det hele taget er det mit indtryk, at der sidder en del mennesker med fejlafgørelser i henhold til de internationale konventioner, som Danmark har ratificeret og burde overholde, men jeg har ikke kendskab til deres sager i detaljer - kun til den familie, jeg her omtaler.

Eva Schwanenflügel

@ Johanna Haas

Det var dog frygteligt..
Jeg vidste godt, det stod meget slemt til, men at Danmark ligefrem er fuldstændig ligeglad med at begå ulovligheder så åbenbart..?

Er der virkelig intet at gøre?
Hvad med Menneskerettighedsdomstolen, eller domstolen i EU?
Og hvordan kan det være, ingen medier har råbt op?
(Eller det har de måske?)

Jeg er faktisk (endnu mere) rystet.
Det er dybt foragteligt.